Viņķele: Ministrijas IKT iepirkumos vērojama nopietna politiska iejaukšanās un krāpniecības pazīmes (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
 Ilze Viņķele
Ilze Viņķele Foto: Sintija Zandersone/LETA

Divos nesenos Veselības ministrijas (VM) informācijas un komunikācijas tehnoloģiju (IKT) projektos vērojama "nopietna politiska intervence" un krāpniecības pazīmes, šodien žurnālistiem paziņoja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

Viņa norādīja, ka vēl pirms jaunās valdības apstiprināšanas saņēmusi informāciju no daudziem avotiem, ka VM esot viena īpatnība - IKT projekti esot ļoti politiski ietekmēti, un to vadība notiek caur politisku ministra biroju, nevis, uzticoties ministrijas un tās padotības iestāžu darbiniekiem.

Ministre piesauca divus nesenus projektus, no kuriem viens vēl nav noslēdzies.

Viens no tiem ir iepirkums par tā sauktās divu pakalpojumu grozu apdrošināšanas sistēmas ieviešanai nepieciešamās Valsts veselības apdrošināšanas datu bāzes izveidi, kam valsts no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem novirzīja finansējumu līdz 1 852 483 eiro apmērā, savukārt otrs ir ministrijas IKT centralizācijas projekts.

Viņķele stāstīja, ka viņas uzdevumā veiktas pārbaudes abos šajos projektos, kā rezultātā radušās aizdomas, ka tajos progammatūrai iegādātas pilnīgi citas un ievērojami dārgākas licences, turklāt abos projektos tās nav fiziski identificētas.

Pēc Viņķeles vārdiem, tāpat vērojams, ka šajos iepirkumos ierobežota konkurence, jo izskatoties, ka iepirkumi veidoti konkrētiem komersantiem.

Viņķele pauda nostāju, ka patlaban pieejamā informācija liecinot, ka pēdējo pāris gadu laikā tikusi realizēta shēma, kas ļāvusi konkrētām kompānijām bez licencēm piedāvāt pakalpojumus, kas saistīti ar par programmatūras licenču ieviešanu un uzturēšanu.

Šādos apstākļos, pēc ministres paustā, tiks organizētas divas dienesta pārbaudes, kurās uzdots pārskatīt un izvērtēt ministrijas IKT iepirkumu politiku, kā arī izskatīt iespēju lauzt līgumus un atprasīt naudu no piegādātājiem.

Viņķele norādīja, ka abi IKT projektu iepirkumi veikti Elektroniskajā iepirkumu sistēmā (EIS), un ministre rīku, kas ticis radīts kā labs un parocīgs, tagad sauc par nepārvaldāmu un izmantojamu tā, lai ierobežotu konkurenci.

Pēc Viņķeles paustā, pārbaudēs konstatētais tiks pārrunās ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, Valsts reģionālās attīstības aģentūras un Konkurences padomes pārstāvjiem, jo ministrei ir aizdomas, ka šāda veida pārkāpumi varētu būt īstenoti arī citās nozarēs.

Nepieciešamības gadījumā VM vērsīšoties arī tiesībsargājošajās iestādēs, piebilda Viņķele.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu