Frīdenbergs, Freimanis, Mumiņš un citi. Pašmāju mūziķi, kuri pāragri devušies mūžībā (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: LETA

Kad mūžībā aiziet mūziķi, kuri gadiem priecējuši Latviju ar savu radošo darbību, sēro visa valsts. Diemžēl daudzi no viņiem no šīs pasaules tiek aizsaukti pāragri.

Valters Frīdenbergs, grupas "Tumsa" solists, TV personība, pasākumu vadītājs

30 gadus vecais mūziķis mūžībā aizgāja 2018. gada 17. oktobrī pēc ilgas cīņas ar vēzi. "Mēs visu laiku bijām ar Valču kopā, līdz pēdējam... Kad viņš gulēja, netraucējām, bet, kad bija nomodā, - runājāmies. Vēl dienu iepriekš stāvoklis bija smags, bet viņš bija adekvāts un mēs runājāmies par politiku. Viņš zināja savu stāvokli un to, kas draud," žurnālam "Vakara Ziņas" atklāja viņa draugs, producents un režisors Mareks Bērents.

Frīdenbergs cīnījās ar ļaundabīgu audzēju, un labdarības portāls "Ziedot.lv" pagājušā gada ziemā aicināja iedzīvotājus ziedot līdzekļus viņa ārstēšanai Vācijā.

Foto: LETA

Aija Eriņa - latgaliešu mūziķe

2017. gada 19. jūlijā 32 gadu vecumā pēkšņi mūžībā devās dziedātāja Aija Eriņa. Mediķi par jaunās sievietes dzīvību cīnījās stundu, taču nesekmīgi. Ārstu brigādes atzinums par nāves cēloni - plaušu asinsvadu trombs. Aija nomira savās mājās Dricānos.

Latgaliešu mūziķe nāca no muzikālās Eriņu ģimenes - Latvija šo talantīgo ģimeni un tās sastāvā arī Aiju iepazina TV šovā "Latvijas talants 2008", kurā šī ģimene uzvarēja un balvā ieguva iespēju desmit mēnešus pilnveidot vokālās iemaņas Londonā.

Foto: Ieva Čīka/LETA

Mārtiņš Freimanis, grupas "Tumsa" solists, dzejnieks

Mārtiņa dzīve aprāvās 33 gadu vecumā 2011. gada 27. janvārī plkst. 01:20 Latvijas Infektoloģijas centrā, kur viņš tika ievietots 18. janvārī ar smagu elpceļu saslimšanu. "Viņam jau iepriekš bija hroniskas lietas, kas prasīja ilgstošu ārstēšanos un pret ko viņš varbūt nedaudz vieglprātīgi izturējās... Un rezultāts ir tāds, kāds tas ir," tolaik komentēja mūziķis un producents Guntars Račs.

Foto: Evija Trifanova/LETA

Gundars Mauševics jeb Mumiņš - grupas "Prāta vētra" basģitārists

29 gadus vecā Mauševica vadītais auto "Audi 80" avarēja 2004. gada 23. maija naktī Rīgas rajonā, Rīgas-Jelgavas šosejas 11. kilometrā. Automašīna nenoskaidrotu iemeslu dēļ, braucot Jelgavas virzienā, pēkšņi mainīja kustības virzienu, šķērsoja ceļu sadalošo zaļo joslu un ielidoja ceļa malā esošajā kūdras purvā. Mauševics atrasts vairākus desmitus metru no auto. Grāvī guļošo automašīnu 24. maija pēcpusdienā pamanīja kāds garāmbraucējs, bet bojāgājušo šoferi vēlāk, pārmeklējot apkārtni, atrada policija. 

Ekspertīzēs konstatēts, ka Mumiņš avārijas brīdī braucis ar ātrumu vismaz 126 kilometri stundā, turklāt nav bijis piesprādzējies ar drošības jostu, taču ne alkohola, ne narkotiku klātbūtne viņa organismā nav konstatēta. Mūziķa nāve smagas galvas traumas dēļ iestājusies, visticamāk, neilgi pēc traumas gūšanas. Turklāt netiek izslēgta iespēja, ka Mumiņš, automašīnai apgāžoties, izmests no transportlīdzekļa salona. Automašīnai nekādi tehniski bojājumi, kas varēja izraisīt satiksmes negadījumu, nav konstatēti, turklāt līdz autoavārijai tā bija tehniskā kārtībā.

Foto: Publicitātes foto

Ēriks Ķiģelis - ģitārists, rokmūziķis, "līvs"

Rokmūziķis Ēriks Ķiģelis, Fēliksa Ķiģeļa tēvs, gāja bojā 1985. gadā traģiskā autoavārijā, kad bija vien 30 gadus vecs. Viņš bija ģitārists, dziesmu autors, sākotnējais grupas "Līvi" idejiskais līderis un ievērojama rokmūzikas autoritāte. Ķiģelis dibinājis arī rokmūzikas festivālu "Saldus saule". Lai gan Ķiģelis tika aizsaukts aizsaulē pāragri, viņa sarakstītās dziesmas "Zīlīte", "Saldus saule", "Aprīļa pilieni", "Svētelis" un cita skan joprojām un skanēs nākamajās paaudzēs.

Foto: timenote.info/lv/Eriks-Kigelis

Tomass Gusevs - "D. Day Rabbit" dziedātājs

2017. gada marta sākumā 41 gada vecumā savās mājās Ķengaragā tika atrasts miris deviņdesmitajos gados pazīstamās rokgrupas "D. Day Rabbit" dziedātājs Tomass Gusevs. 

Grupa, kas muzikāli iedvesmojās no "Faith No More" un "Red Hot Chili Peppers", dibināta 1994. gadā, un tajā muzicēja Gusevs, bundzinieks Toms Circenis, basists Jurģis Bumbergs un ģitārists Pauls Kravalis (Kurmis). Grupa sadarbojās ar ierakstu kompāniju "Annemarie records". Pēdējos gados Gusevs muzicēja grupā «Adamsu famīlija».

Foto: no sociālajiem tīkliem

Deniss Mitrohins - "Mitrokhin’s Master Band"

34 gadu vecumā 2013. gada 10. martā mūžībā aizgāja mūziķis Deniss Mitrohins, kas spēlēja ģitāru un vijoli sava tēva Vjačeslava Mitrohina grupā "Mitrokhin’s Master Band". Deniss bija talantīgs mūziķis, kuru pazina teju vai visi rīdzinieki - katru vasaru viņš kopā ar "Mitrokhin’s Master Band" uzstājās brīvdabas koncertos Līvu un Doma laukuma kafejnīcās.

Viņa nāvē vainojama lielā aizraušanās ar alkoholiskajiem dzērieniem.

Foto: mitrohin.lv

Vilnis Linužs - "K.Remonta" solists

40 gadu vecumā 2005. gadā Īrijā pakārās mūziķis Vilnis Linužs. Viņš no 1987. gada līdz 1991. gadam bija grupas "K.Remonts" solists, viens no panku kustības simboliem Latvijā.

Pēc grupas "K.Remonts" izjukšanas 1991. gadā Linužs vairs nebija muzicējis kopā ar kādu grupu, un deviņdesmito gadu vidū pārcēlās uz dzīvi Īrijā.

Linuža vārds tiek saistīts ar pankroka grupu "Dzelzs ceļš", kurā darbojās arī Gvido Linga un Gints Sola.

Foto: no personiskā arhīva

Jānis Logins, grupas "Elpa" solists.

Diemžēl 34 gadu vecumā 1995. gadā labprātīgi no dzīves šķīries arī grupas "Elpa" dziedātājs Jānis Logins. 

Elpa (pirmais no labās - Jānis Logins)
Elpa (pirmais no labās - Jānis Logins) Foto: Publicitātes foto
Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu