"Šaurākas un vieglāk makā ievietojamas." Nākamnedēļ gaidāmas jaunās banknotes (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens/LETA

Nākamnedēļ, 28. maijā, eirozonā apgrozībā nonāks jaunās Eiropas sērijas 100 un 200 eiro banknotes, informē Latvijas Banka.

Jaunās sērijas 100 un 200 eiro banknošu izmēri atšķirsies no līdz šim apgrozībā esošajām, proti, tās būs nedaudz - par pieciem milimetriem - šaurākas.

Jaunās sērijas 100 eiro banknotes būs 147 milimetrus garas un 77 milimetrus platas, bet 200 eiro banknotes būs 153 milimetrus garas un 77 milimetrus platas.

"Šīs banknotes ir šaurākas nekā pirmās sērijas banknotes, tāpēc makos būs vieglāk ievietojamas un mazāk bojāsies. Tāpat izmērs samazināts, lai ierobežotu viltošanu,"

sacīja Latvijas Bankas Naudas tehnoloģiju daļas vadītājs Aleksandrs Antiņš.

Jaunajās banknotēs iestrādāta pavadoņhologramma, kas ir pilnīgi jauns pretviltošanas elements un redzams 100 un 200 eiro banknošu sudrabotās joslas augšējā daļā.

Pagrozot banknoti, var redzēt sīkus eiro simbolus, kas riņķo apkārt nominālvērtības skaitlim. Eiro simboli kļūst skaidrāk saskatāmi tiešā gaismā.

Tāpat jaunās sērijas 100 un 200 eiro banknotēm nomināla skaitlis, uz kura attēloti eiro simboli, gaismā maina krāsu no smaragdzaļu uz tumši zilu. Jaunajās banknotēs ūdenszīmē ir atspoguļots Eiropas portrets, kas ar sataustāmo reljefa iespiedumu atrodas banknotes kreisajā un labajā malā.

Latvijas Bankas valdes loceklis Jānis Būms atzina, ka uzņēmumi, tirgotāji un pakalpojumu sniedzēji ir gatavi apgrozībā laist jaunās Eiropas Savienības (ES) otrās sērijas 100 un 200 eiro banknotes, proti, šobrīd nav konstatēti sarežģījumi, kas traucētu banknošu izlaidi apritē.

Viņš norādīja, ka sagatavošanās darbi jauno 100 un 200 eiro banknošu izlaišanai norisinājās gadu - šajā laikā tika strādāts ar naudas iekārtu ražotājiem un adaptētājiem, kā arī ar naudas iekārtu uzturētājiem, veikaliem, pakalpojumu sniedzējiem un Latvijas Neredzīgo biedrību. Tāpat rīkoti semināri par pretviltošanas jautājumiem.

Latvijas Bankā uzsvēra, ka turpmāk apritē būs pieejamas gan pirmās sērijas, gan otrās sērijas 100 un 200 eiro banknotes. Iedzīvotājiem nekas speciāli nebūs jādara - nebūs jāiet uz bankām un banknotes nebūs jāmaina. Eiropas sērijas banknotes apgrozībā nonāks pakāpeniski - ar Latvijas Bankas un banku starpniecību.

Ar šo banknošu laišanu apgrozībā tiks noslēgta pāreja uz modernāka dizaina un drošāku Eiropas sērijas banknošu ieviešanu, kas tika sākta 2013.gadā, apgrozībā laižot jauno piecu eiro banknoti. Eiropas sērijas piecu eiro banknote tika izlaista 2013.gada maijā, 10 eiro banknote - 2014.gada septembrī, 20 eiro banknote - 2015.gada novembrī, bet 50 eiro banknote - 2017.gada aprīlī.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu