Kas jāievēro, lai droši un ērti dotos uz ārvalstīm ar savu mīluli?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pexels

Laiks doties ceļojumā! Somas ir sakravātas, kofera augšdaļā iepakots peldkostīms (vai cimdi), gan saimnieks, gan mīlulis jau kustina ķepas un nevar sagaidīt jaunos piedzīvojumus. Tiesa, nevajadzētu būt pārsteidzīgiem - arī mājdzīvniekam, gluži tāpat kā tā divkājainajam draugam, pirms ceļa ir jāsagatavojas.

Ceļojums ar mīluli mašīnā

Daudzi suņu un kaķu īpašnieki par ērtāko ceļošanas veidu atzīst braucienu ar automobili - šādi iespējams palikt tuvu savam mīlulim, turklāt pa ceļam izkāpt ārā un uz mirkli kopīgi baudīt jaunu ainavu. Pirms suņa vai kaķa sēdināšanas uz pasažieru krēsla gan būtu jāatceras, ka mājdzīvnieki nedrīkst brīvi pārvietoties pa mašīnas salonu - tas var radīt potenciāli ļoti bīstamas situācijas gan šoferim, gan viņa mīlulim.

» Brauciens automašīnā ar mājdzīvnieku - kas obligāti jāņem vērā?

Ceļošanai piemērotākais būs cietās plastmasas būris, kuru ievietot mašīnas bagāžniekā, - šādi ceļš būs krietni vien drošāks.

Foto: Beāte Tīrmane/Apollo

Ja paredzēts ceļš karstos laika apstākļos, būrī ieteicams ievietot atvēsinošu matraci - tas pildīts ar pašdzesējošu materiālu, kurš, reaģējot uz mājdzīvnieka svara spiedienu, izdala mīlulim patīkamu vēsumu. Nedrīkst aizmirst arī par svaiga gaisa padevi.

Foto: Jānis Škapars/TVNET

Gadījumā, ja mīlulis tomēr vēlas vērot ceļu no pasažiera sēdekļa, iespējams iegādāties speciālas drošības siksnas – tās ir jāpiestiprina pie drošības jostām un pie suņa iemauktiem, nevis kaklasiksnas. Tiesa, šāds risinājums vairāk būs piemērots suņiem; kaķiem mierīgāk un drošāk būs būrī. Ja paredzams, ka brauciena laikā būs karsti, arī salonā var izmantot atvēsinošo paklājiņu vai arī izmantot atvēsināšanai paredzētus iemauktus - ir modeļi, kurus samitrina ūdenī, kā arī tādi, kuros iespējams ievietot aukstumelementu. Tiesa, šādus iemauktus nedrīkst atstāt uz visu brauciena laiku.

» Vieta, kur par mīluli parūpēsies no A līdz Z – jaunais Akropoles "PetCity"  

Foto: Beāte Tīrmane/Apollo

Būtiski atcerēties par to, lai brauciena laikā mīlulim netrūktu svaiga ūdens un kāds našķis. Te lieti noderēs pārnēsājama ūdens un barības bļodiņa. Ceļiniekiem, kas plāno naktis ar mīluli pavadīt zem klajas debess, noderēs ķepaiņiem paredzēti guļammaisi.

Foto: Beāte Tīrmane/Apollo

Rūpes par mīluli lidojumā

Gadījumā, ja paredzēts ceļot ar lidmašīnu, noteikti jānodrošinās ar piemērotu būri. Ja četrkājainais draugs lidos atsevišķā nodalījumā no saimnieka, jāiegādājas lielāks cietas plastmasas būris. Šādiem būriem augšdaļā parasti ir atsevišķs nodalījums, kurā var ielikt kādus kārumus un svaigu ūdeni, lai lidostas darbinieki varētu pirms lidojuma parūpēties par dzīvnieka labsajūtu. Laba doma ir būrī ielikt arī kādu sedziņu un mīluļa iecienītu mantiņu.

» Lai būtu ne tikai viena vakara prieks! Ceļvedis suņu rotaļlietu iegādei

Foto: Beāte Tīrmane/Apollo

Ja mazāka izmēra suns vai kaķis ceļo ar jums lidmašīnas salonā, tāpat nepieciešama būs tekstila pārvadāšanas soma vai mazāka izmēra būris. Arī šajā gadījumā noteikti nedrīkst aizmirst par ūdeni un kādu kārumu. 

Kas pirms izceļošanas jāpaveic pie veterinārārsta?

"PetCity" klīnikas veterinārārsts Aigars Brinķis skaidro, ka "viss ir atkarīgs no tā, uz kurieni tiek ceļots. Ja paredzēts doties uz Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm - vienalga, Lietuvu vai dienvidu zemēm - suņiem obligāta ir pote pret trakumsērgu, taču ieteicams vakcinēties arī pret suņu mēri, infekciozo hepatītu, parainfluenci, parvovīrusu un leptospirozi. Šīs vakcīnas parasti veic vienā kompleksā. Pret trakumsērgu obligāti jāvakcinē arī kaķi, kā arī iesaka potēties pret kaķu infekciozo rinotraheītu, Kalici vīrusu, panlekopēmiju jeb kaķu mēri, kaķu leikēmijas un imūndeficīta vīrusiem".

"Veterinārārstam uzreiz būs sarežģīti nosaukt katras valsts īpašās prasības. 

Ļoti svarīgi ir pirms ceļošanas ieiet attiecīgās valsts veterinārā dienesta mājaslapā un iepazīties ar konkrētās valsts prasībām, ieceļošanas noteikumiem.

Ja informāciju neizdodas atrast, var vērsties pie veterinārārsta ar konkrētu lūgumu vai vaicāt informāciju Pārtikas un veterinārā dienesta inspektoriem. Tiesa, pirms tam jau jābūt zināmam, uz kurieni paredzēts doties," saka Brinķis.

Dodoties uz kādu no ES dalībvalstīm, vakcinācija jāveic vismaz 21 dienu pirms ceļojuma.

» Viss, kas jāzina par mājdzīvnieka attārpošanu

Veterinārārsts stāsta, ka informāciju par to, kādas tieši ir galamērķa valsts prasības, vajadzētu sākt ievākt pat ļoti laicīgi: "Sarežģīti var būt aizbraukt uz Jaunzēlandi vai Austrāliju – tur jākārto dokumenti aptuveni pusgadu iepriekš, tādēļ to nevajadzētu atlikt līdz pēdējam mirklim. Savas nianses ir ceļojot arī uz Norvēģiju un Somiju, kas pieprasa, lai ieceļojošie mājdzīvnieki ir atblusoti un attārpoti. Vissarežģītāk ir ceļot uz Lielbritāniju – tā ir sala, kurā jau aptuveni 50 gadus nav novērota trakumsērga, līdz ar to viņi ļoti rūpīgi seko līdzi, lai ar dzīvnieka papīriem viss būtu kārtībā."

"Ļoti svarīgi piebilst, ka pirms izceļošanas dzīvniekam ir jābūt reģistrētam Lauksaimniecības datu centrā, bez reģistrācijas mīluli nemaz neizlaidīs no valsts. Dzīvniekam obligāti jābūt arī mikročipētam," atgādina Aigars Briņķis. 

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity". 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu