Iecerēts valsts pārziņā pārņemt bāriņtiesu funkcijas (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Labklājības ministre Ramona Petraviča un tieslietu ministrs Jānis Bordāns
Labklājības ministre Ramona Petraviča un tieslietu ministrs Jānis Bordāns Foto: Evija Trifanova/LETA

Patlaban iecerēts valsts pārziņā pārņemt bāriņtiesu funkcijas, kā arī veidot jaunu bērnu tiesību aizsardzības iestādi, otrdien žurnālistus informēja labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV).

Viņa norādīja, ka pašreizējais bāriņtiesu modelis kā pašvaldību institūcija nav attaisnojis uz to liktās cerības un tas nav sasniedzis izvirzītos mērķus bērnu tiesību aizsardzībā. Konstatējama valsts un pašvaldību funkciju klātbūtne vienas institūcijas ietvarā, kas traucē fokusēties uz pašu galveno - bērna interešu vislabāko aizstāvību un nodrošināšanu.

Līdz ar to viens no galvenajiem darba virzieniem, uz kuriem šodien norādīja tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) un Petraviča, ir bāriņtiesu esošo funkciju analīze un pārdale pēc piekritības - valsts vai pašvaldības.

Ministri uzskata, ka nepieciešams stiprināt pašvaldību sociālos dienestus, kuru rīcībai vajadzētu būt vērstai uz to, lai savlaicīgi tiktu konstatēti riski bērna likumisko pārstāvju funkcionētspējai un sniegts kvalitatīvs atbalsts agrīnā preventīvā darba ietvarā.

Tāpat, ministru ieskatā, Latvijā bērnu tiesību aizsardzība jānodrošina vienai augsti profesionālai valsts pārvaldes iestādei, ar vairākiem reģionālajiem kontaktpunktiem, kas būtu organizēti uz reģionālās mobilitātes principiem. Katrā kontaktpunktā būtu pieejami speciālisti sadarbībai ar apkārtējo novadu valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī nevalstiskajām organizācijām.

Lai darbs pie bērnu tiesību aizsardzības sistēmas pilnveides notiktu efektīvi, nekavējoties darbu sāks arī multidisciplināra ekspertu grupa, vienojoties par konkrētu rīcības plānu un izmaiņu ieviešanas laika grafiku.

Tikmēr bāriņtiesu funkciju izvērtējumam un efektīvāko risinājumu ieviešanai jānotiek ciešā sadarbībā ar pašvaldībām. Minēto izmaiņu efektīvai veikšanai jāparedz attiecīgs pārejas periods, uzskata ministri.

Kā ziņots, Tieslietu ministrija (TM) sadarbībā ar Labklājības ministriju (LM) ir apņēmusies līdz šī gada decembrim izstrādāt "ceļa karti", ar risināmajiem jautājumiem, lai izveidotu jaunu institucionālo modeli bērnu tiesību aizsardzībai, šodien notikušajā preses konferencē atklāja tieslietu ministrs.

Viņš norādīja, ka, TM ieskatā, ilgus gadus attieksme pret bērniem formāli ir bijusi laba, bet tieši bērnu tiesību aizsardzība ir bijusi vāja. Bordāns skaidroja, ka centieni bērnu tiesību aizsardzībā koncentrējušies uz labām, bet labdarības idejām. Ministrs uzsvēra, ka "ir pēdējais brīdis saprast, ka bērni ir tiesību subjekti, nevis sociālās labklājības objekti".

Attiecīgi ministrs pauda, ka valstij ir jāuzņemas atbildīga un vadoša loma bērnu tiesību aizsardzības sistēmas organizēšanā. "Bērns ir īpašs tiesību subjekts," atkārtoti izcēla Bordāns. Viņš arī norādīja, ka visām rūpēm jābūt koncentrētām uz bērnu kā uz tiesību objektu.

"Latvija bez bērniem nevarēs pastāvēt, tādēļ nepieciešamas atbildību par bērnu tiesību aizstāvību koncentrēt vienās rokās," uzsvēra tieslietu ministrs.

Viņš gan atzina, ka šobrīd ir pāragri spriest par to, kuras ministrijas paspārnē nokļūs bērnu tiesību aizsardzība, taču pauda, ka TM būtu gatava šo atbildību uzņemties. Bordāns arī norādīja, ka līdzšinējā bērnu tiesību aizsardzības institūciju darba analizē secināts, ka to starpā bieži pārklājas funkcijas, kā arī ir konstatēti būtiski tiesību pārkāpumi.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu