Video: "Dziesmu iemācies - no vilciena izglābies!" LDz uzsāk jaunu drošības kampaņu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Dzelzceļa sliedes. Ilustratīvs attēls.
Dzelzceļa sliedes. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ceturtdien, 6. jūnijā, AS "Latvijas dzelzceļš" (LDz), atzīmējot Starptautisko drošas dzelzceļa šķērsošanas dienu, sāka drošības kampaņu "Dziesmu iemācies - no vilciena izglābies!", portālu "Apollo" informēja LDz pārstāvji.

Kampaņas mērķis ir atkārtoti atgādināt par drošību dzelzceļa tuvumā un pievērst sabiedrības uzmanību sekām, kas iespējamas, neievērojot noteikumus.

Vienlaikus Starptautiskās drošas dzelzceļa šķērsošanas dienā vairākās vietās Rīgā pie dzelzceļa sliedēm notiek Valsts policijas pārbaudes, bet pie noslogotākajām gājēju pārejām un pārbrauktuvēm ir izvietotas jaunas informatīvās zīmes, kā arī speciāli apmācīta "Dzelzceļa patruļa" atgādinās noteikumus un visiem, kas tuvojas sliedēm, lietojot mobilās ierīces, aicinās nolikt tās malā un izņemt austiņas, kā arī skaidros, kā droši šķērsot dzelzceļa sliedes.

LDz prezidents Edvīns Bērziņš uzsver, ka dzelzceļa sliedes ir paaugstinātas bīstamības vieta - atrodoties to tuvumā, ir jābūt īpaši vērīgiem un piesardzīgiem. Viņš norāda, ka, lai gan negadījumu skaits uz dzelzceļa sliedēm katru gadu samazinās, tas tomēr ir vērā ņemams.

Tikmēr AS "Pasažieru vilciens" valdes priekšsēdētājs Rodžers Jānis Grigulis atzīmēja, ka valsts mērogā pārvadājumiem pa dzelzceļu tiek piešķirta nozīmīgāka loma.

"Tas nozīmē, ka pasažieru skaits turpinās pieaugt, tiks norīkoti arvien vairāk ekspress vilcieni, un ātrums, ar kādu šāds vilciens brāžas garām pieturvietām, kurās tam nav paredzēts apstāties, ir ievērojams. Tas ir vēl viens papildu faktors, kas jāņem vērā, rūpējoties par savu un līdzcilvēku drošību," teica Grigulis.

Kā liecina Valsts policijas apkopotā informācija, kopš šī gada sākuma sastādīti 120 administratīvā pārkāpuma protokoli par dzelzceļa pārbrauktuvju šķērsošanas noteikumu pārkāpšanu. Tikmēr pērn kopumā fiksēts 281 pārkāpums.

Policijas rīcībā esošā statistika par ceļu satiksmes negadījumiem uz dzelzceļa pārbrauktuves gadu no gada ir gandrīz nemainīga.

"Tomēr statistika ir tikai maza aisberga daļa, lielākās bažas rada ne tikai notikušie negadījumi, bet arī ikdienā novērojamā situācija un satiksmes dalībnieku, tai skaitā jauniešu, paviršā un pārdrošā attieksme pret savu drošību dzelzceļa tuvumā," teica Valsts policijas Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics.

SIA "LDz Cargo" dīzeļlokomotīves vadītājs Mārcis Čerpinskis stāstīja, ka pagājušajā gadā vilciena mašīnisti bijuši spiesti strauji bremzēt 96 reizes un no negadījuma tas ļāva izvairīties 66 gadījumos.

"Lai apturētu piekrautu kravas vilcienu, ir jānobrauc aptuveni viens kilometrs jeb trīs līdz četras minūtes. Protams, kilometra attālumā cilvēku pamanīt nav vienkārši, līdz ar to visbiežāk vilciena un cilvēka vai auto sadursmes sekas ir traģiskas un letālas," norādīja Čerpinskis.

Savukārt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ārsta palīgs, ārkārtas situāciju gatavības nodrošinājuma nodaļas vadītājs Juris Raudovs skaidroja, ka šādās negadījuma vietās praktiski nav ko glābt.

Šādos izsaukumos šogad kopumā ir bijuši deviņi bojāgājušie.

"Ierodoties nelaimes gadījuma vietā, protams, ir psiholoģiski ārkārtīgi smagi redzēt, ka dažādas cilvēka ķermeņa daļas ir izmētātas pa dzelzceļa sliedēm, smadzeņu fragmenti redzami uz lokomotīves. Tā tiešām ir, un, ja cilvēks neievēro šos priekšnosacījumus, par kuriem runājam ikdienā, varu teikt tikai to, ka viņš pats sev ir izvēlējies šo likteni," teica Raudovs.

Video: LDz drošības kampaņa - Dziesmu iemācies, no vilciena izglābies!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu