Atklāts jauns vīruss, ko pārnēsā ērces (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Drudzis, galvassāpes un nelaba dūša – tie ir tipiski ērču encefalīta simptomi, kas pēc ievietošanas slimnīcā konstatēti arī kādai 42 gadus vecai sievietei no Ķīnas, taču ārstiem par lielu pārsteigumu viņas organismā nav atrastas antivielas, kas šādos gadījumos apliecina vīrusa eksistenci.

Vairākas savstarpēji nesaistītas zinātnieku grupas Ķīnas Guangdongas provinces Fošanas Universitātē sākušas slimības izraisītāja meklēšanu un atklājušas, ka tām ir darīšana ar pilnīgi jaunu vīrusu, kas tieši tāpat kā Rietumnīlas un Zikas vīruss ietilpst  flavivīrusu grupā.

Pētnieki to nodēvējuši par Alongšanas vīrusu (ALSV) – iemūžinot tā nosaukumā pilsētas vārdu, kur tas pirmo reizi identificēts.

Rūpīgi iztaujājot pacienti, secināts, ka ALSV pārnēsā ērces, vēsta "New England Journal of Medicine". Saskarsme ar ērcēm bijusi ne tikai 42 gadus vecajai pacientei, bet arī 85 citām personām, kurām konstatēts ALSV.

Bo Wanga vadītā pētnieku grupa apgalvo, ka vīrusu pārnēsā tā dēvētās taigas ērces (Ixodes persulcatus), kas sastopamas Āzijā un lielā daļā Austrumeiropas. Taču iespējams, ka tā pārnēsāšanā zināma loma ir arī odiem. Arī šo insektu asinīs konstatēts slimības izraisītājs. Skaidrību šajā jautājumā varēs ieviest tālāki pētījumi.

Tomēr zinātniekiem jau tagad ir arī labas ziņas.

Nav nekādu pazīmju, kas liecinātu, ka jaunatklātais vīruss varētu izplatīties arī cilvēku starpā, proti, vienam pacientam inficējot otru.  Turklāt sasirgušie labi pakļaujas pretvīrusu medikamentu un antibiotiku terapijai, pēc kuras vēlākais astoņu dienu laikā visi slimības simptomi ir izzuduši.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu