Granātas un ieroči. Imigrants plānojis teroraktu Ņujorkas Taimskvērā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Taimskvēra. Ilustratīvs attēls.
Taimskvēra. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Piektdien, 7. jūnijā, imigrantam no Bangladešas, kurš paudis atbalstu džihādistu grupējumam "Islāma valsts" izvirzītas apsūdzības par terorakta plānošanu Ņujorkas iecienītajā tūrisma objektā Taimskvērā.

22 gadus vecais Ašikuls Alams mēģināja nopirkt šaujamieročus bez sērijas numuriem un munīciju no maskētiem izmeklētājiem, kā arī novēroja populāro Manhetenas rajonu, lai noskaidrotu vislabāko vietu uzbrukumam, teikts viņam izvirzītajās apsūdzībās.

Viņš arī plānojis iziet redzes lāzerkorekcijas operāciju pirms šī terorakta, lai viņam tā laikā nebūtu jānēsā brilles.

"Es gribu mirt cīnoties," Alams janvārī sacīja slepenam ASV aģentam, kad viņi abi devās uz šautuvi Pensilvānijas štatā.

Alams, kurš ir Bangladešas pilsonis ar pastāvīgu dzīvesvietu ASV, ceturtdien tika aizturēts Ņujorkas Bruklinas rajonā, kad viņš mēģināja saņemt divas pistoles "Glock 19", kuras viņš bija nodomājis lietot.

Tiesas dokumenti liecina, ka viņš rīkojies viens.

"Alams spēra soļus, lai sekotu savam nāvējošajam impulsam, nopērkot ieročus, lai nogalinātu ņujorkiešus, vērstos pret vēlētu amatpersonu un uzbruktu policistiem,"

sacīja Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) augsta amatpersona Ņujorkā Viljams Svīnijs.

Apsūdzībās teikts, ka slepenais aģents pirmoreiz ticies ar Alamu 2018. gada augustā, bet nav pateikts, kas viņus saveda kopā.

Šīs un nākamo tikšanos laikā Alams pauda apbrīnu par "Islāma valsti" un "atzinīgi izteicās" par "Al Qaeda" 2001. gada 11. septembra teroraktiem ASV, kurus viņš nosauca par "pilnīgu panākumu". "Tagad ir mūsu kārta," viņš sacīja slepenajam aģentam.

Viņi apsprieda pašnāvnieka vestes izmantošanu uzbrukuma sarīkošanai Ņujorkā vai Vašingtonā, bet vēlāk nolēma, ka jāmēģina iegūt kaujas šauteni vai pistoles un granātas.

Aģents janvārī divreiz pavadīja Alamu uz Taimskvēru, kur Alams ar savu telefonu ierakstīja iespējamas vietas uzbrukumam.

Alams vēlāk lūdza aģentu palīdzēt viņam nopirkt ieročus uzbrukumam un sacīja, ka grib šaut uz gejiem.

Taimskvērs, kas atrodas Manhetenas centrā, arī agrāk ir bijis uzbrukumu mērķis. 2017. gadā ASV armijas veterāns Ričards Rohass ar savu automobili iebrauca pūlī šajā laukumā, nogalinot vienu sievieti un ievainojot vēl 22 cilvēkus.

2016. gadā policija aizturēja trīs vīriešus, kas plānojuši "Islāma valsts" vārdā detonēt spridzekļus Taimskvērā un Ņujorkas metro.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu