NASA rīkos tūristu lidojumus uz kosmosa staciju 400 km attālumā no zemes (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Sākot ar 2020. gadu Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA) ļaus tūristiem un kosmosa entuziastiem apmeklēt Starptautisko kosmosa staciju. Viens lidojums varētu maksāt aptuveni 35 000 ASV dolāri par vienu nakti, vēsta BBC.

NASA apstiprināja, ka orbītas stacija tiks atvērta plašākam cilvēku lokam. Kāds pārstāvis presei norādījis, ka gadā tiks norīkotas divas privātas astronautu misijas. 

Administrācija uzsver, ka tūristi ceļos ar Amerikas ražotiem kosmosa kuģiem un privātiem astronautiem misija būs 30 dienu ilga.

"NASA atklāj Starptautisko kosmosa staciju arī komerciālām iespējām un iesāk tādu ceļu, kādu mēs nekad neesam pat iedomājušies sākt," izteicās NASA finanšu direktors Džefs DeVits Ņujorkā. 

Kosmosa administrācija uzsver, ka tieši "tūrisma" kompānijas uzņemsies atbildību par ekipāžas sastāviem, kā arī par pasažieru veselības stāvokli, lai tūristi varētu pilnvērtīgi apmeklēt kosmosu un pārciest lidojumu. 

Svarīgo uzdevumu, nodrošināt pilnīgi drošu ceļojumu uz kosmosu, NASA ir uzticējusi divām kompānijām- "SpaceX", jo kosmosa administrācija izmanto viņu ražoto kapsulu "Dragon" un "Boeing", kas patlaban būvē kosmosa kuģi "Starliner". 

Iepriekš NASA bija aizliegts kosmosa stacijas izmantot komercijas nolūkos. Astronautiem bija aizliegts piedalīties arī komercijas pētījumos.

Taču ne vienmēr NASA ir bijusi vienīgais kosmosa stacijas īpašnieks. 1998. gadā tur varēja sastapt arī Krieviju un vairāk nekā 10 gadus krievi komerciju uztvēra par normālu zinātnes sastāvdaļu.

2001. gadā ASV uzņēmējs Dennis Tito kļuva par pirmo tūristu, kurš Krievijai par ceļojumu turp un atpakaļ samaksāja aptuveni 20 miljonus ASV dolāru.

Piektdienas paziņojums par tūrisma izveidi kosmosā tiek uzskatīts par pilnīgu Starptutiskās kosmosa stacijas privatizāciju. ASV prezidents Donalds Tramps pērn publicēja budžeta plānu, kas paredz to, ka līdz 2025. gadam ASV ir jāapmaksā pilnīga kosmosa stacijas vērtība.

NASA arī paziņoja, ka plāno atgriezties uz mēnesi līdz 2024. gadam. Ekspedīcijā dosies viena sieviete un vīrietis. 

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu