Brīdinājums!

Apstiprinu, ka esmu vismaz 18 gadus vecs!

Mēslu maisījuma bizes un zobi, kas "naktī dodas uz tualeti". Lietuviešu ceļotāja stāsts par piedzīvojumiem Āfrikā (3)

Ciemata iedzīvotāja Angolā. Foto: 15min.lt
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Krāšņas galvas rotas un neparastas vietējo paražas Angolas svelmē - lietuviešu ceļotājs apmeklējis divus unikālus ciemus Āfrikā un ir atgriezies ar fantastisku stāstu. Nepieradināta daba, krāsainas krelles un gadsimtus ilgas paražas, kuras tiek piekoptas vēl šobaltdien - Lietuvas portāls "15min" kopā ar pasaules apceļotāju Danu Pankeviču piedāvā ielūkoties Āfrikas attālākajos nostūros projektā "Āfrikas ekspedīcija".

Māla bizes un baobaba koka paēnis

Ceļinieks ieradies Angolā ar īpašu mērķi - viņš vēlējies sastapt kādu no nomaļākajām ciltīm, taču vienīgais orientieris vai informācija, kas viņam bijusi, ir pāris bildes telefonā.

Dans attiecīgās bildes rādījis it visur, kur gājis, taču vairums uzrunāto nemaz nezināja par šādas cilts eksistenci, taču sastaptie cilvēki bijuši draudzīgi un meklējuši informāciju pie saviem paziņām.

Pēc desmit dienām Dans beidzot nokļuvis galamērķī - Mumwila ciematā.

Foto: 15min.lt

Ciematā viņu sagaidījis cilts galva, ar kuru ceļinieks sazinājies ar zīmju valodas palīdzību. Viņš Danam atļāvis kādu laiciņu palikt ciemā un ierādījis telts vietu zem liela baobaba koka - ciema vīriešu galvenajā tikšanās vietā.

Paēnī apkārt skraidījušas cūkas, vistas un citi mājlopi, kas, gluži tāpat kā ceļotājs, glābušies no karstās saules svelmes.

Foto: Angolas ciemata sieviešu neparastās matu rotas

Šīs cilts sievietes var lepoties ar pagalam neparastiem matu sakārtojumiem - cietām "bizēm", kas veidotas no kaltētiem govs mēsliem, māla, taukiem, samaltas koka mizas, dažādām zālēm un zemes, sauktām par nontombi. Sievietes parasti nēsā četras līdz sešas "bizes". Ja sievietes galvu rotā vien trīs nontombi, skaidrs, ka kāds viņas ģimenē ir miris.

Foto: 15min.lt

Gados jaunākās cilts pārstāves rotājas vien ar divām no sarkanā māla veidotām "bizēm".

"Viņas izskatījās gluži kā no citas pasaules. Meitenes gāja lēni ar noliektām galvām, pat neieskatoties man acīs. Nav skaidrs, kas tas bija - kautrība vai sekošana vietējām paražām," iespaidus atklāj Pankevičs.

Foto: Ciema sievietes dodas uz vietējo tirgu

Sievietēm ap kaklu vairākās kārtās uzliktas krelles. To ir tik daudz, ka tajās nevar lāga pakustināt galvu - dāmas runājot pagriežas pret sarunbiedru ar visu ķermeni.

Dažas sievietes nēsā kaklarotas, kuras nemaz nav iespējams noņemt - tās veidotas no pītiem zariem un māla. Vairums sieviešu labprātāk gan izvēlas nēsāt krāšņas pērlīšu virtenes - katra krāsa un raksts ataino kādu sievietes dzīves posmu. 

Šāda "uzpucēšanās" netiek veikta katru dienu - sievietes miega laikā pasargā matus un rotas ar īpaša no koka veidota galvas paliktņa palīdzību. 

"Es redzēju sievieti, kuras kājas bija noklātas ar metāla gredzeniem. Tā ir ne tikai rota, bet arī aizsardzība pret apkaimē dzīvojošajām čūskām," paskaidro ceļotājs, uzsverot to, ka vietējām rotām ir ne tikai estētiska, bet arī praktiska nozīme.

Foto: 15min.lt

Ejot cauri ciemam, vīrietis pamanījis arī kādu sievieti, kas piesieta pie koka ar metāla ķēdes palīdzību. Vietējo ar zīmju palīdzību paskaidrojuši, ka pieķēdētajai ir garīga rakstura traucējumi, kuru dēļ viņa apdraud ciemata iedzīvotāju drošību. Ciema iedzīvotāji par slimnieci rūpējas cik vien labi var - viņai tiek pienests ūdens un trīs reizes dienā pasniegta kukurūzas putra - tāda pati maltīte kā pārējiem ciemata iedzīvotājiem.

Zobi, kas nakts laikā dodas savās gaitās

Tālāk ceļinieks dodas dziļi tuksnesī, kur sastop vēl kādu krāšņu kopienu - Mucubal cilti. Šeit sievietes staigā krūtis apsējušas ar jostu vai virvi - tā kalpo kā savdabīgs krūšturis, matus slēpj zem savdabīgas, platas cepures.

Šī ciemata iedzīvotāji ir apkārušies ar dažādiem amuletiem un talismaniem - tiek uzskatīts, ka tie pasargā valkātāju un viņa ģimeni no savvaļas zvēriem un citām uzglūnošām briesmām. Bērniem uz muguras tiek uzlikta sargājoša koka plāksnīte, kuru noņem tad, kad bērns sāk staigāt.

Foto: Krāšņās angolietes Mucubal ciemā

Viena no interesantākajām cilts sieviešu iezīmēm ir tā, ka tām parasti nav abu rindu priekšzobu.

"Cilts pārstāvji tic, ka šie zobi pa nakti dodas "uz tualeti", taču rīta gaismā atgriežas mutē netīri. Labāk, lai to nav vispār!", skaidro Dans Pankevčs.

Cilts iedzīvotāji īpaši iecienījuši smēķēšanu - tam bieži vien tiek izmantotas garas, elegantas metāla pīpes.

Foto: 15min.lt

Interesanta paraža skar cilts laulātos pārus - vīram un sievai ir aizliegts sabiedrībā runāt vienam ar otru līdz tiem piedzimst pirmais bērns.

Vīriem var būt vairākas sievas, taču sievām nevar būt vairāki vīri. 

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu