Omānas līča krīze. ASV vaino Irānu uzbrukumā naftas tankkuģiem (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Ceturtdien, 13. jūnijā, Omānas līcī ir noticis uzbrukums diviem tankkuģiem, no kuriem viens piederēja Norvēģijas un otrs Japānas uzņēmumiem. ASV notikušajā vaino Irānu, kas savu vainu noliedz, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Sākotnēji nebija skaidrs, kas atgadījies diviem tankkuģiem. Abi tankkuģi piedzīvoja sprādzienus, kas lika apkalpei kuģus pamest un atstāt bojātos transportus dreifējam jūrā starp Arābu līča valstīm un Irānu.

Kāds avots minēja, ka incidentā varētu būt vainojama magnētiskā mīna. Savukārt kāda cita apgalvoja, ka torpēdas neesot izmantotas.

Notikušā rezultātā jēlnaftas cenas pieauga par vairāk nekā 4 %.

ASV, kas Irānu vainoja pie pagājušajā mēnesī reģionā notikušajiem incidentiem, kuros tika bojāti vairāki tankkuģi un naftas platformas, arī šajā atgadījumā par vainīgu uzskata Irānu.

"ASV valdības novērtējums ir, ka pie Omānas līcī notikušā vainojama Irānas Islāma Republika," paziņoja ASV Valsts sekretārs Maiks Pompeo.

Vašingtona izplatīja video, kurā pēc viņu domām redzams, kā Irānas revolucionārās gvardes karavīri laivā piepeld pie viena no bojātajiem kuģiem un noņem no tā neeksplodējušu mīnu.

Lielbritānijas Ārlietu ministrs Džeremijs Hants paziņoja, ka nav pamata neticēt ASV vērtējumam, ka incidentā vainojama Irāna.

Irāna noliedz izvirzītās apsūdzības un paziņoja, ka "[tās] ir satraucošas", kā arī norādīja, ka šādas ASV un to reģionālo partneru apsūdzības ir "kara kurināšana".

Omānas līcis, kas savieno Arābijas jūru ar Hormuza šaurumu un tālāk ar Persijas līci, ir daļa no nozīmīga kuģu ceļa, pa kuru tiek importēti vismaz 15 miljoni barelu jēlnaftas un citi produkti simtiem miljoniem dolāru vērtībā.

Notikušais ekspertu vidū raisījis bažas par jau tā saspīlētajām ASV un Irānas attiecībām. Tās pasliktinājās, kad ASV prezidents Donalds Tramps nolēma izstāties no starp Irānu un rietumvalstīm noslēgtā darījuma. Tā rezultātā Irāna bija apņēmusies pārtraukt urāna bagātināšanas programmas, apmaiņā pret sankciju mazināšanu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu