VID kratīšana katoļu baznīcu draudzēs: iespējama PVN izkrāpšanas shēma (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) kratīšanas Latvijas katoļu baznīcas draudzēs varētu būt saistītas ar garīdznieku iespējamu iesaisti Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanas shēmās, vēsta raidījums "LNT Ziņas".

VID kratīšanu veicis aizdomās par nepamatotu ziedojumu izmantošanu. Kāds katoļu baznīcas priesteris turēts aizdomās par vismaz 20 000 eiro baznīcai ziedotās naudas izlietošanu automašīnas iegādei.

Piektdien, 14. jūnijā, VID raidījumam "LNT Ziņas" skaidroja, ka aizdomas par nelikumībām katoļu draudzes baznīcā radušās, šķetinot citu kriminālprocesu, kas saistīts ar PVN izkrāpšanu.

Iespējams, ka automašīnu priesteris iegādājies ar PVN shēmu, turklāt kratīšanas procesā VID atklājis dokumentu viltošanu, grāmatvedības un statistikas informācijas slēpšanu.

"Tika veiktas papildu darbības, lai viltotu attiecīgus dokumentus un tāpēc mēs bijām spiesti veikt kratīšanas, lai izņemtu tieši šos konkrētos priekšmetus, ar ko tika viltoti grāmatvedības dokumenti," 

norāda VID Nodokļu un muitas policijas pārvaldes direktors Kaspars Podiņš.

Viņš arī atklāja, ka kratīšanu laikā katoļu dievnamu saimnieciskajās un dzīvojamās ēkās izņemti vairāki desmiti tūkstoši eiro skaidras naudas, kuras izcelsme patlaban neesot zināma.

Tikmēr katoļu bīskaps Andris Kravalis noliedza VID izteiktos pārmetumus.

"Cilvēki, apliecinot ticību, atstāj ziedojumus, dāvina tos. Šajā gadījumā, konfiscējot naudas līdzekļus, nav ņemts vērā, kura ir bijusi privāta garīdznieka nauda, kura draudzes nauda. Šīs kratīšanas pierāda to, cik "falši" ir cilvēku pieņēmumi, domājot par milzīgiem uzkrājumiem.

Ja no garīdznieka dzīvokļa tiek paņemta visa nauda, nešķirojot privātais, baznīcas, varbūt vecāku dāvinājums. Tā nav kompetenta rīcība,"

uzskata katoļu baznīcas bīskaps Kravalis.

Katoļu bīskaps arī noliedz dokumentu viltošanu un pauž neizpratni par VID rīcību, norādot, ka katru gadu draudze iesniegusi grāmatvedības pārskatus un līdz šim dienestam nav bijušas pretenzijas.

VID izmeklētāji savukārt norāda, ka katoļu draudzi par radušos situāciju esot brīdinājuši jau pirms pusgada.

"Šajā gadījumā, par cik iesaistīti baznīcas pārstāvji, jau pusgadu iepriekš vairākkārtīgi izmeklētāji brīdināja gan mācītāja kungu, gan grāmatvedi, kādā veidā būtu pareizi reģistrējama un vedama uzskaite attiecīgiem naudas līdzekļiem. Tas netika ņemts vērā," atzīst Podiņš.

Iespējamo krāpšanas shēmu iesaistītos garīdzniekus kritizē arī Tieslietu ministrs, kurš premjeru aicina sasaukt garīgo lietu padomi. Tajā ministrs aicinās iesaistītās puses izskatīt baznīcas un valsts attiecības,savukārt VID tiks aicināts izskaidrot redzējumu par ziedojumu uzskaiti.

» VID kratīšanās trīs katoļu baznīcu draudzēs izņēmis vairākus desmitus tūkstošus eiro lielus ziedojumus

Valsts ieņēmumu dienestā patlaban turpinās izmeklēšana un kā norāda Nodokļu un muitas pārvaldes direktors, "ja garīdznieka saistība ar PVN izkrāpšanas shēmām apstiprināsies, viņam draud brīvības atņemšana līdz 3 gadiem".

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu