Saseksas hercogi iztērējuši vairāk nekā 2,5 miljonus eiro nodokļu maksātāju naudas jaunas mājas izbūvei (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Megana Mārkla un princis Harijs
Megana Mārkla un princis Harijs Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix

Saskaņā ar "Royal Household" jaunāko ikgadējo finanšu pārskatu, Saseksas hercogu pāris Harijs un Megana iztērējuši 2,4 miljonus sterliņu mārciņu (aptuveni 2 686 529 eiro) no Lielbritānijas nodokļu maksātāju naudas, lai atjaunotu savu māju, vēsta ASV raidorganizācija CNN.

Pāra oficiālā rezidence, Frogmoras nams, kas atrodas Vindzoras pils teritorijas nostūrī, rietumos no Londonas, ir piedzīvojusi plašas strukturālas izmaiņas, lai piecus nelielus īpašumus apvienotu vienā mājā ar modernām ērtībām priekš hercogu ģimenes.

Harijs ar sievu Meganu pārcēlās uz Frogmoras namu tieši pirms dēla Ārčija dzimšanas. Darbi, tostarp skursteņa noņemšana, jumta atjaunošana, jaunas kāpnes, kamīnu iekārtas un jauna "peldoša" koka grīda, tika detalizēti plānoti pieteikuma dokumentos vietējā padomē.

Britu laikraksti bija spekulējuši, ka īpašais grīdas segums varētu būt mātes un bērna jogas istaba, bet Bekingemas pils šos pieņēmumus esot noraidījuši.

Saskaņā ar pils sniegto informāciju - vienīgā "peldošā" grīda mājā bija galvenajā virtuves zonā, un plānotājiem tas bija nepieciešams, lai uz laiku aizsargātu veco grīdas segumu būvniecības laikā.

Likumprojekts par renovāciju tika iesniegts Valsts pārvaldei, kas sedz karalienes darbinieku atalgojumus, īpašumu uzturēšanu un maksā par oficiālajiem karaļa pienākumiem, tostarp ceļojumiem.

Visu piederumu, armatūru un mēbeļu izmaksas no saviem līdzekļiem seguši hercogs un hercogiene paši.

Pārskati par valsts dotācijām, kas tika publiskoti, atklāja, ka monarhija no nodokļu maksātāju naudas tērējuši 67 miljonus sterliņu mārciņu laika posmā no 2018. līdz 2019. gadam, kas ir par 41 procentu vairāk nekā iepriekšējā finanšu gadā.

Pret monarhijiu vērstā Republikāņu partija aicinājusi tautu pievērst uzmanību karaļnama "pārmērīgajiem" izdevumiem, atsaucoties uz Frogmoras nama renovāciju un Prinča Čārlza ceļojumiem.

"Šā gada pieaugums ir "nežēlīgs", ņemot vērā, ka tiek plaši samazināti izdevumi valstij. Bet tas ir tikai viens detalizēts skandāls", paziņojumā norādīja Republikāņu vadītājs Grahams Smits.

"Ja pat skolas un slimnīcas saskaras ar budžeta ierobežojumiem, mēs nevaram attaisnot nodokļu naudas tērēšanu karaļnama vajadzībām. Tomēr ar visiem publiskajiem pakalpojumiem, kas atrodas intensīvā finansiāla spiediena ietekmē, mēs brīvi ziedojam 2,4 miljonus sterliņu mārciņu Harija jaunajā mājā."

Saskaņā ar Bekingemas pils informāciju - lielā mērā budžeta pieagums no 20 miljonu sterliņu mārciņām bija saistīts ar "augstākiem īpašuma izdevumiem".

Liela daļa no šiem izdevumiem tika novirzīti Bekingemas pils plašai renovācijai, kas ir daļa no desmit gadu ilga atjaunošanas projekta, lai "nākotnē pierādītu ēkas būtiskos pakalpojumus".

"Desmit gadu pils renovēšanas programma sniedz unikālu iespēju inovācijām un investīcijām vienā no pasaules prestižākajām un ikoniskajām vēsturiskajām ēkām, tādējādi saglabājot to nākamajām paaudzēm," paziņojumā norādīja Bekingemas pils.

Karaļa ģimenes locekļi, darbinieki un vairāk nekā 3000 mākslas darbi arī ir pārvietoti no pils Austrumu spārna, lai sagatavotos elektriskajiem un mehāniskajiem darbiem.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu