Jaunizveidotā Rīgas domes frakcija atklāj savas prioritātes un nostāju par turpmāko domes nākotni

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pie partijām nepiederošie Rīgas domes deputāti Druvis Kleins (no kreisās), Oskars Putniņš un Imants Keišs piedalās preses konferencē, kurā informē par jaunas frakcijas izveidi Rīgas domē.
Pie partijām nepiederošie Rīgas domes deputāti Druvis Kleins (no kreisās), Oskars Putniņš un Imants Keišs piedalās preses konferencē, kurā informē par jaunas frakcijas izveidi Rīgas domē. Foto: Zane Bitere/LETA

Pie partijām nepiederošie Rīgas domes deputāti - Oskars Putniņš, Druvis Kleins un Imants Keišs - izveidojuši jaunu frakciju ar nosaukumu "Rīgai". Viņi sola iestāties par uzņēmējdarbības un ģimeņu atbalsta veicināšanu, šodien, 27. jūnijā, preses konferencē pastāstīja frakcijas pārstāvis Putniņš

Putniņš būs arī frakcijas vadītājs un līdz ar jaunās apvienības izveidi Rīgas domē turpmāk darbosies astoņas frakcijas.

Frakcijas ieskatā, līdzšinējā domes pārvaldība neiztur nekādu kritiku un pašvaldības darbā trūkst konsekvences lēmumu pieņemšanai, proti, netiek izvērtētas lēmumu izraisītās sekas, tostarp arī ietekme uz domes budžetu.

Frakcija darbam domē izvirzījusi trīs prioritātes - efektīvāka pilsētas pārvalde, atbalsts ģimenēm un uzņēmējdarbības vides uzlabošana.

» "Noslēdzot vienošanos, puķu podi tiks nogādāti atpakaļ" Rīgas dome iedzīvotājiem ļaus rūpēties par Barona ielas puķu podiem

Runājot par pašvaldības darba efektivizēšanu, Putniņš pauda viedokli, ka nav pieņemama situācija, kad domes opozīcijai vai tiesībsargājošajām iestādēm ir jālūdzas pēc informācijas domei. "Visai informācijai ir jābūt vienotā sistēmā un pieejamai dažu klikšķu attālumā," pauda deputāts

Tāpat frakcija apņēmusies palielināt bērnu piedzimšanas pabalstu un grib cīnīties pret rindām bērnudārzos. Pēc Putniņa teiktā, Rīga ir vienīgā no Baltijas valstu galvaspilsētām, kur iedzīvotāju skaits turpina sarukt tieši tāpēc, ka nav pietiekams atbalsts ģimenēm.

"Rīgā bērna piedzimšanas pabalsts ir 150 eiro, kamēr Jūrmalā - 500 eiro. Mēs gribam to palielināt divreiz," sacīja politiķis.

Tāpat frakcija uzskata, ka būtu nepieciešams aktīvāk veicināt jaunajiem uzņēmējiem labvēlīgu vidi. Putniņš atgādināja, ka pēc viņa ierosinājuma pašvaldībā jau ir izveidots "Rīgas drosmes grants", kas šogad sniegs atbalstu vismaz 50 jaunajiem uzņēmējiem. "Tāpat esmu panācis, ka ir izveidota programma, kas jaunajiem uzņēmējiem ļauj doties uz nometni Kembridžā un tur iegūt pasaules līmeņa pieredzi," pauda Putniņš.

» Kam tiks Rīgas mēra krēsls? Daļa opozīcijas grib virzīt savu kandidātu - izskan Brokas vārds

Runājot par Rīgas domes iespējamo nākotni, politiķis sacīja, ka valdības veidošanas procesā partijām tiek dota iespēja izveidot valdību, un, ja tas neizdodas, iespēju dod kādam citam.

"Tieši tāpat vajadzētu būt Rīgā. GKR jau bija iespēja un tas neizdevās. Tagad iespēja būtu jādod citiem," sacīja Putniņš.

Viņš atkārtoti norādīja, ka frakcijas iestājas par labējās koalīcijas izveidi domē un ir gatava atbalstīt jebkuru līdzšinējās opozīcijas virzītu kandidātu.

"Tā kā medijos patlaban ir izskanējis Baibas Brokas vārds - esam gatavi paust viņai savu atbalstu," sacīja Putniņš, norādot, ka opozīcijai ir unikāla iespēja izveidot koalīciju un ķerties klāt vēlētājiem dotajiem solījumiem.

Vienlaikus frakcija būtu gatava atbalstīt arī tā dēvēto varavīksnes koalīciju, proti, sadarbību gan ar opozīciju, gan ar "Neatkarīgo deputātu frakciju", gan ar atsevišķiem koalīcijas pārstāvjiem.

Ja balsojumā par opozīcijas virzītu mēru apvienotos visa līdzšinējā opozīcija, jaunizveidotā frakcija "Rīgai" un arī "Neatkarīgo deputātu frakcija" - šim kandidātam tiktu nodrošinātas 32 balsis.

Taujāts, vai frakcija varētu atbalstīt arī "Saskaņas" virzītu mēru, Putniņš norādīja, ka šāds jautājums tiks vērtēts tikai pēc tam, ja mēru nevirzīs opozīcija.

Savukārt runājot par frakcijas biedru - Druvja Kleina un Imanta Keiša - iespējamo sadarbību ar Jauno konservatīvo partiju, Kleins pauda viedokli, ka pašiem JKP sākumā ir jāpauž sava nostāja. "Es joprojām uzskatu, ka ārkārtas vēlēšanas nav laba ideja un sadarbība ar "Neatkarīgo deputātu frakciju" nav tas sāpīgākais variants, kāpēc nevienoties par kopēju mēra kandidātu," sacīja Kleins.

» Kurš turpmāk vadīs Rīgas domi? Ekspertu un politiķu viedokļi par iespējamiem scenārijiem atšķiras

Atbildot uz jautājumu, vai frakcija būtu gatava pēc mēra ievēlēšanas balsot par regresa prasību iesniegšanu pret atsevišķiem līdzšinējās koalīcijas pārstāvjiem, deputāti sacīja, ka ko tādu atbalstītu pēc attiecīga tiesas lēmuma.

"Sākumā ir jābūt pierādījumiem, ka šie deputāti ir bijuši negodprātīgi un izšķērdīgi, un to pierādīt var tiesa," sacīja Putniņš.

"Ja tiesa lemtu, ka konkrētais deputāts ir vainīgs, būtu neloģiski, ja mēs viņus piesegtu un aizsargātu. Es domāju ikviens domes deputāts ir gatavs tiesā pierādīt savu taisnību," piebilda Kleins.

Kā ziņots, Putniņš domē tika ievēlēts no partijas "Latvijas attīstībai" saraksta, taču drīz pēc vēlēšanām no frakcijas izstājās un ilgstoši balsojumos atbalstīja valdošo koalīciju. Savukārt Kleins un Keišs aizvadītajā nedēļā tika izslēgts no Jaunās konservatīvās partijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu