AT pārbaudīs ģenerālprokurora atbilstību amatam

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.
Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Foto: Edijs Pālens/LETA

Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs ierosinājis pārbaudi ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera atlaišanas pamatu izvērtēšanu, 27. jūnijā informēja tiesas pārstāve Rasma Zvejniece.

Viņa norādīja, ka lēmums pieņemts pēc 39 Saeimas deputātu pieprasījuma, kas Augstākajā tiesā saņemts 17. jūnijā.

Pārbaudi veikt pilnvarota Augstākās tiesas tiesnese Marika Senkāne, un to veiks līdz 16. septembrim.

Jau iepriekš ziņots, ka JKP līdera Jāņa Bordāna vadītā Tieslietu ministrija maijā nāca klajā ar rosinājumu diskutēt par ģenerālprokurora Kalnmeiera atbilstību amatam.

Valdošās koalīcijas politiķi vienojās, ka par šo jautājumu varētu diskutēt Saeima, ja tam būtu konkrēts pamatojums. No politiķiem tobrīd neoficiāli izskanēja, ka Tieslietu ministrijas sagatavotais pamatojums Kalnmeiera darbības izvērtēšanas rosināšanai esot bijis vājš un pat tika pieļauts, ka tālāk par koalīcijas apspriedēm tas nenonāks.

Pats ģenerālprokurors Kalnmeiers ir atzīmējis, ka nav pārsteigts par tieslietu ministra plānu panākt viņa atbrīvošanu no amata, jo Bordāna vadītā Jaunā konsevatīvā partija (JKP) priekšvēlēšanu laikā un arī pēc tam "saukusi personas, kuras būtu jānomaina", turklāt prokuratūras lietvedībā patlaban atrodas krimināllieta pret Bordāna partijas biedru Juri Jurašu.

» Valsts prezidents: Ģenerālprokurora darbību nedrīkst vērtēt, balstoties uz politiskiem motīviem

Savukārt Augstākās tiesas priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs vēl maija vidū norādīja, ka neuzskata, ka šobrīd pastāvētu Prokuratūras likumā paredzētie apstākļi, lai sāktu izvērtēt ģenerālprokurora Kalnmeiera atbilstību amatam.

Deputātu iesniegums saistībā ar JKP politiķu rosināto pārbaudi ģenerālprokurora atbilstības amatam izvērtēšanai tika nosūtīts Augstākajai tiesai. Likumā kā viens no gadījumiem, kad var tikt vērtēta ģenerālprokurora atbilstība amatam, noteikts, ka pārbaude Augstākās tiesas priekšsēdētājam jāierosina pēc vienas trešdaļas Saeimas deputātu pieprasījuma.

Par pārbaudes veikšanu parakstījās 39 dažādu koalīcijas partiju deputāti.

Saskaņā ar likumu pārbaudi veic Augstākās tiesas priekšsēdētāja īpaši pilnvarots Augstākās tiesas tiesnesis. Ja pārbaudē tiek konstatēts kāds no likumā minētajiem atlaišanas iemesliem, Saeima ģenerālprokuroru var atbrīvot no amata.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu