Tiesībsargs nespers aktīvus soļus saistībā ar Rīgas bāriņtiesas un pašvaldības secināto par slimnīcā "aizmirsto" zēnu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Saistībā ar Rīgas bāriņtiesas un pašvaldības secināto par psihoneiroloģiskajā slimnīcā "aizmirsto" zēnu, tiesībsargs nespers aktīvus soļus, palīdzot cietušajam tiesiskā ceļā vērsties pret pašvaldību vai pret kādu citu, sacīja Tiesībsarga biroja konsultante komunikācijas un starptautisko attiecību jautājumos Laura Bagātā.

Viņa skaidroja, ka tiesībsargs aktīvi sadarbojas un sniedz konsultācijas gan cietušajam puisim, gan viņa atbalsta personām, tomēr cietušajam ir juridiskais pārstāvis, kurš nodrošina viņa tiesību un interešu pārstāvību.

» "Biju svētā pārliecībā, ka viņš dzīvo labā un pārtikušā ģimenē." Bērns deviņus gadus aizmirsts psihoneiroloģiskajā slimnīcā

Tiesībsargs psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži" aizmirstā bērna lietai seko līdzi regulāri, iepazīstoties arī ar medijos pieejamo informāciju un sazinoties gan ar cietušo, gan sabiedrisko organizāciju, kas puisim sniedz sociālo palīdzību, sacīja biroja pārstāve.

Iepriekš tika ziņots, ka Rīgas bāriņtiesas un Rīgas domes Labklājības departamenta veidotās komisijas noslēgušas iekšējo izmeklēšanu saistībā ar Ainažos uz deviņiem gadiem "aizmirstā" zēna lietu un nav konstatējušas, ka būtu veiktas darbības, kas nebija atbilstošas tobrīd spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

Bāriņtiesas priekšsēdētāja vietniece Inese Ērgle sacīja, ka bāriņtiesas komisija izpētījusi gan bāriņtiesas, gan valsts rīcībā esošo arhīvu un secināts, ka pirms 20 gadiem normatīvo aktu prasības bijušas kardināli atšķirīgas no mūsdienām un tās salīdzināt nav iespējams.

"Neesam konstatējuši, ka pēc tā laika normatīviem kaut kas būtu pārkāpts," sacīja Ērgle.

Viņa atzina, ka "ar šodienas acīm raugoties" 20 gadus senos notikumos, ir saskatāmas nepilnības likumos un nav pareizi ievērotas bērna tiesības un intereses, taču pārmest bāriņtiesai par to, ka kaut kas netika darīts esošajā sistēmā - nevar.

Tiesībsargs saistībā ar konkrēto gadījumu bija uzsācis pārbaudes lietu, sniedzot atzinumu un vēršot uzmanību "prātam neaptveramiem faktiem", kas lietas gaitā atklājušies, informēja Bagātā.

Rīgas domē notika sanāksme, kurā domes pakļautības iestādes atskaitījušās par secināto Ainažu slimnīcā aizmirstā zēna lietā, un Rīgas bāriņtiesa, kas pati vērtēja savu darbu, secinājusi, ka pārkāpumu nav, sacīja biroja pārstāve.

Tiesībsargs norādīja, ka šāds vērtējums ir cinisks un bāriņtiesas pienākums bija iecelt aizbildni un pārbaudīt, kas notiek ar bērnu slimnīcā. Bagātā uzsver, ka nevienā brīdī bāriņtiesai nav bijusi noņemta atbildība un pienākums pārbaudīt arī ārpusģimenes aprūpē esošo bērnu tiesību ievērošanu, jo bērnam tobrīd bija dzīvi vecāki un dzīvas arī abas vecmāmiņas, taču Rīgas bāriņtiesa viņus neinformēja.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu