Zvejnieku svētki, alternatīvās mūzikas festivāls, savvaļas kulinārais festivāls - kā pavadīt šo nedēļas nogali? (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: LETA/LETA

Par spīti tam, ka jūlijs šogad ir netipiski vēss, visā Latvijā šajā nedēļas nogalē notiek dažādi vasarīgi pasākumi. Zvejnieku svētki, alternatīvās mūzikas festivāls, operetes svētki - pasākumi ir nodrošināti teju jebkurai gaumei.

Jūras un zvejnieku svētki visā Latvijā

Šodien Baltijas jūras piekrastē norisināsies tradicionāli un jauni jūras un zvejnieku svētku pasākumi, liecina pašvaldību sniegtā informācija.

Iedibinot jaunu svētku tradīciju, jūras un ezera transporlīdzekļu īpašnieki Liepājā aicināti sapost savus kuģīšus un laivas un Jūras svētkos doties laivu un kuģu parādē, kas noritēs Liepājas Tirdzniecības kanālā plkst. 17.

Pēc parādes uz "Jūras skatuves" Jūras svētkus noslēgs komponista Kārļa Lāča veidotais mūzikls izrādei "Pūt, vējiņi!", kas Liepājā tiks atskaņots jaunās variācijās. Pēc koncerta parādes dalībnieki un pasākuma apmeklētāji aicināti turpināt svētkus koncertā un zaļumballē.

Tradicionāli Jūras svētki tiks atklāti ar piemiņas brīdi bojā gājušajiem jūrniekiem un zvejniekiem.

Ventspilī Jūras svētku devīze šogad ir "Spēks un daile". Galvenie notikumi norisināsies Ostas ielas promenādē no plkst. 11 līdz 16.30, bet svētku turpinājums vakarā ar dziesmuspēli "Tobāgo" un nakts balli paredzēti no plkst. 20. Svētkus vadīs aktrise un dziedātāja Karīna Tatarinova un aktieris Normunds Laizāns.

Jūras svētku laikā šodien iedzīvotājiem apskatei būs pieejami Jūras spēku kuģi Liepājā, Mērsragā un Ventspilī.

Salacgrīvā Jūras svētki sāksies ostmalā plkst. 9.30 ar sacensībām smaiļošanā. Svētku dienā būs iespēja vizināties ar zvejas kuģiem jūrā bez maksas. Laukumā pie kultūras centra norisināsies zivju, mājražojumu un amatniecības preču tirdziņš, paredzētas arī radošās darbnīcas un aktivitātes bērniem.

Vakarā Zvejnieku parka estrādē koncertā "Svētki jūrai" muzicēs Andris Ērglis, Normunds Rutulis un draugi, bet vēlāk notiks balle.

Arī Engurē visas dienas garumā plānotas dažādas svētku aktivitātes saieta namā, Engures ostā un pie mola, Engures tirgus laukumā, pie Marijas laukuma un Auniņparka estrādē. Vakarā - grupu "Credo", "Līvi" un "Colt" uzstāšanās.

Jūrmalā Jūras svētku svinības norisināsies Mellužu estrādē kopā ar Nacionālā teātra aktieriem un balli. Pasākums sāksies plkst. 16, kad uz Mellužu estrādes skatuves kāps teātra aktieri Dace Bonāte, Anna Klēvere, Ainārs Ančevskis un Egils Melbārdis, lai kopīgā sadziedāšanās koncertā ieskandinātu Jūras svētkus. Vakarā, plkst. 21, sāksies svētku balle, kurā spēlēs Kārlis Būmeisters un grupa "CoCo Orchestra".

Rojā Zvejnieksvētkus aicina sākt plkst. 10 ar rīta vingrošanu pludmalē. Dienas gaitā Rojā notiks arī tradicionālais Jūras valdnieka apsveicināšanās brauciens pa Rojas ielām, tirdziņš, izjādes ar zirgiem, dažādas atrakcijas un izklaides. No plkst. 20 notiks vakara ballēšanās pludmalē, bet pusnaktī - uguņošana virs jūras.

Ar zoles turnīru un airēšanas sacensībām vēsturiskajās zvejas laivās šodien iesāksies Zvejnieksvētki Carnikavā, aģentūru LETA informēja organizatori.

Tāpat visas dienas garumā no plkst. 8 notiks arī tradicionālais gadatirgus, makšķerēšanas sacensības, kā arī citas aktivitātes jūrnieku stilā.

Kā norādīja organizatori, plkst. 16 notiks deju lielkoncerts "Tacis taisa traci", pēc kā plkst. 18 uzstāsies grupas "Capital three", Nīderlandes kantri mūzikas grupa "Cousin hatfield" un Lietuvas kantri mūzikas grupa "Creedence tribute".

Savukārt Zvejnieksvētku noslēgumā plkst. 23 notiks zaļumballe, kurā uzstāsies grupa "No 1/2 vārda" un mūziķe Zane Gudrā.

Arī Rīgā šodien no plkst. 11 līdz 16, Rīgas Centrāltirgus Nēģu laukumā, norisināsies Jūras un Zivju svētki, aģentūru LETA informēja Centrāltirgus pārstāve Zane Lapko.

Svētku laikā tirgus apmeklētājiem būs iespēja piedalīties jūrnieku slenga viktorīnā, ko palīdzējuši sagatavot profesionāli valodnieki. Tāpat ikviens varēs apgūt mezglu siešanas prasmes, piedalīties sacensībās, kā arī dungot līdzi jūrnieku dziesmu TOP10.

Visas dienas garumā norisināsies arī čilli ēšanas sacensības Dr. Kapteiņa uzraudzībā un būs pieejama grilēšanas laboratorija. Tirgus apmeklētāji aicināti piedalīties arī zivju grilēšanas dueļos, kur pagatavotos gardumus vērtēs tautas žūrija.

Bērniem būs iespēja piedalīties Centrāltirgus eksotisko zivju galerijas veidošanā.

Plkst. 12.30 paredzēts vārīt tradicionālo zivju zupu.

Paralēli dažādām gastronomiskajām aktivitātēm Nēģu ielas laukumā norisināsies tirdziņš.

Festivāls "Kartupeļpalma 58" Salaspilī

Šodien no plkst. 16 līdz svētdienas, 14. jūlija, plkst. 6 Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī notiks ikgadējais alternatīvās mūzikas festivāls "Kartupeļpalma 58", aģentūru LETA informēja festivāla pārstāve Kristīne Šķensberga.

Viņa norādīja, ka festivālā uz divām skatuvēm uzstāsies 17 mūzikas apvienības. To vidū būs mūziķes Evija Vēbere, Helēna Kozlova, grupas "Ezeri", "Das Sonntags Legion", "Pamirt", "Sigma" un citi.

Šķensberga atklāja, ka festivāla laikā būs izveidotas trīs atsevišķas zonas - "Radošā palma", "Aktīvais kartupelis" un kino sektors.

Savukārt Ikšķiles brīvdabas estrādē sestdien notiks Trešā Starptautiskā Operetes festivāla kulminācija - "GALĀ" koncerts un Valšu vakars. Savukārt Nacionālajā botāniskajā dārzā Salaspilī notiks festivāls "Kartupeļpalma".

Abu pasākumu apmeklētāju ērtībām "Pasažieru vilciens" ir norīkojis īpašu vilcienu maršrutā Ogre-Rīga, kas naktī uz 14. jūliju plkst. 00.30 aties no Ogres un Ikšķilē piestās plkst. 00.39, bet Salaspilī - plkst. 00.48. Rīgā vilciens pienāks plkst. 01.10.

"Imantdienas" Cēsīs

Šodien Cēsu Pils parka estrādē notiks gadskārtējie Imanta Kalniņa mūzikas svētki "Imantdienas", trīsdaļīgajā koncertā ne vien sniedzot plašu ieskatu komponista daiļradē, bet arī godinot komponista brāli Viktoru Kalniņu (Viku) 80 gadu jubilejā, aģentūru LETA informēja pasākuma organizatoru pārstāvis Kārlis Auzāns.

Liela nozīme koncerta repertuārā būs skaņdarbiem, kas tapuši abu brāļu sadarbībā, dziesmās izmantojot Vika rakstīto dzeju.

Koncerta pirmajā daļā ar īpašu dziesmu programmu tradicionāli muzicēs Imanta Kalniņa mūzikas grupa "Turaidas roze" kopā ar solistiem Olgu Rajecku un Uģi Rozi. Īpaši Imantdienām grupa gatavo programmu, kurā skanēs dziesmas ar Vika vārdiem.

Pilnīgi atšķirīgā noskaņā gaidāma koncerta otrā daļa, kurā komponista dziesmas tautas mūzikai pietuvinātā skanējumā izpildīs muzikālā apvienība "Raxtu Raxti".

Koncerta trešajā daļā ieskanēsies vēl kādas nozīmīgas jubilejas motīvs - tieši šogad 20 gadu darbības jubileju svin grupa "Autobuss debesīs".

Koncerta noslēgumā sagaidāma tradicionālā sadziedāšanās ar publiku.

Imantdienu koncerts Cēsu pils parka estrādē notiks šodien plkst. 20.

Senās mūzikas festivāls Rundālē

Šodien, starptautiskā Senās mūzikas festivāla noslēguma dienā, Rundāles pilī, paredzēti vairāki koncerti, aģentūru LETA informēja VSIA "Latvijas koncerti" sabiedrisko attiecību speciāliste Rinta Bružēvica.

Plkst. 16 Rundāles pils Baltajā zālē ar programmu "Rietumeiropas baroka smalkumi pilī" pirmoreiz Latvijā viesosies senās mūzikas grupa "Paper Kite". Mūziķi Rundāles pils koncertam izvēlējušies vācu baroka pārstāvja Filipa Heinriha Erlebaha, viņa laikabiedru - Romā skolotā parīzieša Nikolā Bernjē un Neapoles stila iedibinātāja Alesandro Skarlati - darbus. Būs klausāmi arī 17. un 18. gadsimta meistaru opusi.

Savukārt klausīties lordu un milēdiju iecienītākajās 16. gadsimta angļu renesanses melodijās aicinās dziedātāja Elīna Šimkus, par savas soloprogrammas galveno tēmu pasludinot mīlestību. Koncertprogrammā "Angļu renesanses pērles" skanēs plkst. 18 Rundāles pils Zelta zālē.

Plkst. 20 Baltajā zālē akcents tiks likts uz skaistākajām Hendeļa operārijām, kuras atskaņos Latvijas mūziķi no "Collegium Musicum Riga" , kā arī kontrtenors Sergejs Jēgers.

Bet plkst. 22 jau tradicionāli Senās mūzikas festivālu noslēgs Antonio Vivaldi vijolkoncertu cikla "Gadalaiki" atskaņojums Rundāles pils dārzā. Koncerta ieskaņā būs klausāma franču rokoko pārstāvja Žana Filipa Ramo svīta no operas "Dardans" un Georga Filipa Telemaņa uvertīra.

Tāpat šodien pilī notiks bērniem paredzētais koncertuzvedums "Salātlapiņa". Koncerts notiks Baltajā zālē plkst. 13. Salātlapiņas muzikālajā stāstā skanēs Jolantas Strikaites-Lapiņas soprāns, Prinča lomā būs grupas "The Sound Poets" solists Jānis Aišpurs, bet Raganas tēlā iejutīsies operas soliste Sonora Vaice. Uzvedumā piedalīsies Latvijas Radio kora solisti, instrumentālais ansamblis Pētera Vaickovska vadībā, kā arī Rīgas Horeogrāfijas un Rīgas Doma kora skolu audzēkņi.

No plkst. 11.30 Rundāles pils pagalmā saistībā ar muzikālo pasaku bērniem būs iespēja nogrimēties un piedalīties radošajās darbnīcās mākslinieku vadībā. Vecāki tiek aicināti padomāt, kā saģērbt savus lolojumus tā, lai tērpā iezīmētos kaut neliels, tomēr senatnīgs akcents.

Zaubes savvaļas kulinārais festivāls

Amatas novada Zaubes pagastā šodien notiks Zaubes savvaļas kulinārais festivāls, aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotāju pārstāvji.

Festivālā būs mednieku un makšķernieku kluba "Zaube" meža un ezera veltes, lekcijas, alus meistaru "KUPLA" piedāvājums, gaļas un mērcīšu gatavošana, kā arī veģetārā virtuve. Meža atmosfērā aicinās iejusties "Dabas ugunskura meistarklase" ar pavāru Ingmāru Ladigu.

Vegānā kafejnīca "Gardā pupa" piedāvās augu kokteiļus un uzkodas.

Notiks arī sacensības par labākās lauku tortes titulu, kā arī kartupeļu mizošanas, rīvēšanas sacīkstes, kurās varēs piedalīties ikviens. Norisināsies arī cīņa par gardāko brūkleņu ievārījumu.

Par festivāla noskaņu rūpēsies blūza/folka grupa "Rahu The Fool".

Visas dienas garumā noritēs starptautisks pavāru konkurss, kura žūrijā būs šefpavāri Ingmārs Ladigs un Dzintars Kristovskis no Zaubes pagasta "Annas Hotel" restorāna "Kannas". Norisināsies arī garšu tirgus un būs pieejami vietējo ražojumu stendi, kā arī speciāli festivālam izveidots alus. Latvijas Dabas muzejs piedāvās mini sēņu izstādi.

Dienas izskaņā plānotas arī uzaicināto viesu lekcijās, kā arī Roberto Meloni aicinās uz pavāršovu "La Dolce Vita", ko no televīzijas ekrāniem pārnesīs uz savvaļas skatuvi. Dienas noslēgumā sekos balle kopā ar grupu "Stradivari".

15.-16. gadsimta svētki Valgā

Šodien 15.-16. gadsimta laikmeta svētkos atdzīvinās vecās Livonijas Landtāgu, kura norises vieta vēsturiski bijusi Valga, aģentūru LETA informēja Valkas novada domes sabiedrisko attiecību speciālists Ivo Leitis.

Svētki norisināsies aiz Valgas muzeja, Sedes parkā.

Laikmeta svētki "Livonijas Landtāgs", kurus rīko Valgas muzejs, iepazīstinās ar viduslaiku ieražām un mantojumu. Pasākuma centrā būs vēsturiskais Livonijas Landtāgs, uz kuru pulcēsies baznīcu, zemes pārvaldnieku, pilsētu un Vācu ordeņa pārstāvji, lai kopā diskutētu par Livonijas lietām.

Livonijas Landtāgā uzstāsies grupa "Auļi" no Latvijas, ar viduslaiku mūziku un dejām priecēs arī "Saltatores Revalienses" un "Rondellus" no Igaunijas, kā arī vēsturisko notikumu atdzīvinātāji un zobencīnītāji. Pasākumu vadīs igauņu teātra režisors un aktieris Jānuss Rohumā.

Radošajās darbnīcās pasākuma viesi varēs mācīties miecēt trušādu, gatavot sev naudas makus no zivju ādas, ādas aproces, rotaslietas no dzīvnieka kaula, ziedi ādai no augiem vai oriģinālo ogles zīmējumu.

Darbosies kalējs un būs atvērts moku kambaris, teica Leitis.

Tiem, kam būs vēlme, varēs fotografēties viduslaiku apģērbā. Varēs mācīties cīnīties ar zobeniem un šaut ar arbaletu. Bērnus priecēs ponijs. Būs atvērta arī viduslaiku aptieka, baznīcai ziedojumus vāks mūķenes.

Viss pasākums norisināsies viduslaiku atmosfērā. Ļoti gaidīti ir viesi pāvesta, bīskapa, rātskunga vai zemnieka apģērbā.

Ielu basketbola turnīrs Rēzeknē

Šodien pagalmā pie Latgales vēstniecības "Gors" norisināsies ielu kultūras un sporta pasākums "Street Games", kura viens no galvenajiem notikumiem būs ielu basketbola sacensība četrās vecuma grupās, aģentūru LETA informēja Rēzeknes pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Kārlis Pozņakovs.

Pasākumā būs iespēja sacensties vairākos sporta veidos un individuālajās disciplīnās. Centrālais notikums būs ielu basketbola turnīrs, kam paralēli norisināsies sacensības "Drafta čempions". Ielu basketbola turnīrs notiks vairākās vecuma grupās.

Visos pārējos konkursos un sacensībās vecuma ierobežojuma nav. Pasākumi ir bez dalības maksas.

Papildus sportiskām aktivitātēm paredzēti arī ielu deju demonstrējumi un sacensības. Komandu reģistrācija sacensību dienā paredzēta no plkst. 12.30, pasākuma atklāšana - plkst. 13.

Deju festivāls "Sudmaliņas" Siguldā

Šodien IX Starptautiskajā tautas deju festivālā "Sudmaliņas" Siguldā pirmizrādi piedzīvos deju ansambļa (DA) "Daiļrade" skatuves deju uzvedums "Dzersim kāzas trīs dieniņas. Dziedāsim. Dancosim", aģentūru LETA informēja DA "Daiļrade" pārstāvis Aleksis Jarockis.

Uzveduma māksliniecisko koncepciju realizējuši horeogrāfi Ilmārs Dreļs un Lilija Lipora, kā arī ansambļa mākslinieciskā vadītāja Iveta Pētersone-Lazdāne.

"Latviešu skatuves dejas uzvedums "Dzersim kāzas trīs dieniņas. Dziedāsim. Dancosim" ir veidots, balstoties latviešu kultūras mantojumā, kur vedību norišu tradīcijas un vadlīnijas cauri gadsimtiem ir saglabājušās "dzīvas" līdz pat mūsdienām," tā par uzvedumu stāstīja Lipora.

Latvijas Nacionālā kultūras centra organizētais Starptautiskais tautas deju festivāls "Sudmaliņas" Latvijā notiks devīto reizi un pulcēs gan Latvijas, gan pasaules valstu dejotājus.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu