Cik veselīgas vai kaitīgas ir augļu sulas? Atbild latviešu uztura speciāliste (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Sabiedrības viedoklis par augļu sulām dalās - kamēr vieni tās uzskata par "veselības koncentrātu" un aktīvi patērē ikdienā, citus uztrauc augļu sulās atrodamais cukurs un tā ietekme uz cilvēka organismu. Par to, cik daudz un kādas sulas vajadzētu (vai nevajadzētu) dzert, stāsta reģistrēta uztura speciāliste un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) pasniedzēja Ksenija Andrijanova.

Nereti uztura speciālisti un pētnieki norāda uz atsevišķu pārtikas produktu kaitīgo ietekmi uz veselību. Pēdējā laikā par šādu "bubuli" kļuvušas arī augļu sulas -  britu ziņu portāls "The Guardian" nesen virsrakstā vēstījis, ka augļu sulās atrodamais cukurs palielina vēža risku. Rakstā minēts, ka kāds pētījums norāda uz tiešu augļu sulu kaitīgumu. Ksenija Andrijanova komentē, ka šāds virsraksts uzskatāms par tendenciozu, jo pētījumā runāts par dažādu cukurotu dzērienu iedarbību, turklāt nav datu par citiem kaitīgajiem ieradumiem, kas varētu palielināt vēža risku.

» "Cukuru dēvēt par balto nāvi ir PSRS atlieka!" Pašmāju uztura eksperte par cukura lomu ikdienā

Eksperte norāda, ka augļu sulas ir ļoti veselīgs un vērtīgs produkts, īpaši ņemot vērā to, ka mēs, latvieši, augļus patērējam ļoti maz.

"Tas īpaši attiecas uz bērniem – ir pētījumi, kas uzrāda, ka ir bērni, kas dienām ilgi neapēd nevienu augli. Šādos gadījumos augļu sulas ir ļoti labs risinājums, jo tas ir labs veids, kā koncentrētā veidā uzņemt visus vitamīnus ātrā un garšīgā veidā," atklāj Andrijanova.

Foto: Pexels

Viņa uzsver, ka šāds augļu patērēšanas veids ir arī ērts, jo vienā piegājienā apēst piecus apelsīnus vidusmēra cilvēkam būs izaicinoši, taču izdzert piecu apelsīnu sulu nav nekas īpaši sarežģīts.

» Raidījums: Vai tiešām bērzu un kļavu sulas ir "pavasara superdzēriens"?

"Augļu sulu dzeršana ir labs un veicināms pasākums, un manā rīcībā nav informācijas, ka dabiskas augļu sulas rada kādus veselības traucējumus. Cits jautājums ir par to, kas notiek, kad tās tiek patērētas neadekvātā daudzumā. Konkrētu ciparu nav, taču 300 vai 400 mililitri dienā noteikti veselībai par sliktu nenāks," stāsta eksperte.

Viņa atklāj, ka Latvijā vairums cilvēku augļus patērē krietni par maz un sulu dzeršana būtu tikai veicināma. Eksperte gan uzsver, ka runa ir par svaigi spiestām augļu sulām.

Foto: Pexels

Uztura speciāliste min, ka saldinātajās sulās pievienotie cukuri krietni sliktāk ietekmē arī zobu veselību. "Tās sulas, kas pēc būtības ir vienkārši saldināti dzērieni, pārsvarā ir termiski apstrādātas, līdz ar ko zaudē arī daudzus vitamīnus, kā piemēram, C vitamīnu, kas karsējot zūd līdz pat 80 procentiem," stāsta eksperte.

Svaigi spiestas sulas tomēr saglabājot lielāko daļu uzturvielu. Andrijanova piebilst, ka pats labākais, ko darīt, būtu saglabāt arī izspiestā augļa masu, no kuras iespējams pagatavot dažādas garšīgas ēdamlietas - kaut vai plācenīšus. Viņa piebilst, ka tiem, kas rūpējas par svara samazināšanu, svaigi spiestas sulas baudīšana ir pielīdzināma mazai ēdienreizei.

» Dietoloģe Lolita Neimane par "pareiza uztura" ieteikumiem: Absurdas lietas redzu katru dienu!

Eksperte pievēršas arī pāris no izplatītākajiem mītiem par augļu sulu lietošanas paradumiem.

"No kaut kurienes ir ienācis uzskats, ka augļus un augļu sulas nevajadzētu lietot dienas otrajā pusē. Tas ir absolūti neracionāls un nezinātnisks pieņēmums! Latviešus ir jāstimulē ēst augļus un dzert augļu sulas, vienalga kurā dienas laikā," atklāj RSU pasniedzēja.

Viņa stāsta, ka tāpat arī pastāvot uzskats, ka svaigi spiestās sulas ir jādzer tukšā dūšā, taču tas var izraisīt nepatīkamas sajūtas kuņģī, īpaši, ja runa ir par citrusaugļu sulām. Cilvēki mokot sevi bez vajadzības – veselīgi cilvēki augļu sulas var dzert pirms vai pēc ēdienreizes, kā arī jebkurā diennakts laikā – tam nav īpašas nozīmes.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu