Latvijas ārsti radījuši lietotni, kas palīdzēs insulta slimniekiem ātrāk atveseļoties

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Palāta. Gulta.
Palāta. Gulta. Foto: Evija Trifanova/LETA

Insulta saslimšanas statistika Latvijā ir viena no sliktākajām Eiropā - katru dienu notiek 26 jauni insulta gadījumi, turklāt tas skar aizvien jaunākus cilvēkus, sacīja projekta autori. Lai palīdzētu insulta pacientiem ātrāk atveseļoties, Latvijas ārsti radījuši unikālu viedierīču lietotni, vēsta "TV3 ziņas".

Šī lietotne kalpos kā digitāls sarunu biedrs, kas insulta pacientus uzmundrinās un motivēs nepadoties, stāsta idejas autori, uzsverot, ka motivācija ir ļoti svarīgs priekšnoteikums, lai pēc smagas slimības atveseļotos.

Uzņēmumu "Vigo" pērn oktobrī dibināja Kristaps Krafte, kurš kādu laiku strādājis insulta slimnīcā Kopenhāgenā, un neiroķirurgs Jānis Slēžiņš. 

"Aplikācijai ir sarunu algoritmi, tā sazinās ar pacientu čata veidā. Atkarībā, ko un kā pacients atbild, tās sarunas ievirzās vienā vai citā, iepriekš paredzamā gultnē. Tādā veidā ierīce ar pacientu var sazināties. Tā ir viena no standartizētās terapijas daļām," stāsta Slēžiņš.

Bieži vien daļa slimnieku ķermeņa ir paralizēta, ir traucēta runa, kā arī slimniekiem ir grūtības pārvietoties, apkopt sevi. Insulta sekas nereti var veicināt depresiju. Daudzos gadījumos izārstēties ir iespējams, bet tas prasa lielas pūles un optimismu.

Projekta autori norāda, ka "Vigo" nebūs jauna ārstēšanas metode, bet gan iepriekš zināmas, zinātniski pierādītas tehnikas digitalizēšana.

"Vigobot" jau ir testējuši vairāki insultu pārcietušie – no divdesmitgadniekiem līdz 80 gadus veciem sirmgalvjiem. Projektā bez insulta pacientiem iesaistījušies arī kognitīvi biheiviorālie terapeiti, klīniskie psihologi u.c.

Iecerēts, ka palīgs būs pieejams planšetdatoros, kas atradīsies gan ārstniecības iestādēs, gan pacienta mājās. 

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu