Opozīcijas protesti Maskavā: Aizturēti vairāk nekā 1000 cilvēki

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Mītiņš Maskavā, Saharova prospektā
Mītiņš Maskavā, Saharova prospektā Foto: Reuters/ScanPix

Maskavā sestdien, 27. jūlijā, opozīcijas protestu laikā policija aizturējusi vairāk nekā 1000 cilvēkus.

Krievijas aktīvistu interneta vietne "OVD-Info", kas apkopo ziņas par politisku iemeslu dēļ aizturētajiem, vēsta, ka aizturēti 1373 cilvēki.

Savukārt Krievijas Iekšlietu ministrijas Maskavas galvenā pārvalde paziņojusi, ka aizturēti 1074 cilvēki.

Starp aizturētajiem ir opozicionārs Iļja Jašins, publicists Viktors Šenderovičs un laikraksta "Novaja gazeta" žurnālists Iļja Azars.

Aizturētajiem draud administratīvais sods par piedalīšanos nesankcionētos protestos.

Tomēr plašsaziņas līdzekļi vēsta, ka daudzi aizturētie atbrīvoti bez administratīvo protokolu noformēšanas.

Mediji arī ziņo, ka mediķu palīdzība bijusi nepieciešama vairāk nekā 70 cilvēkiem, kas cietuši protestu izklīdināšanas laikā.

Krievijas opozīcija sestdien Maskavā pie mērijas un Trubnajas laukumā rīkoja nesankcionētas protesta akcijas pret varasiestāžu atteikumu reģistrēt neatkarīgos kandidātus septembrī paredzētajām galvaspilsētas domes vēlēšanām.

Eiropas Savienība (ES) pauduši bažas par to, ka sestdien Maskavā aizturēti vairāk nekā 1000 cilvēki, kas piedalījās protesta akcijās pret to, ka varasiestādes atteikušās reģistrēt opozīcijas kandidātus Krievijas galvaspilsētas domes vēlēšanām.

"Maskavā aizturēti vairāk nekā tūkstoš miermīlīgu demonstrantu, tostarp prominenti opozicionāri un žurnālisti. Viņi aicināja 2019. gada septembrī Maskavā sarīkot brīvas un demokrātiskas vēlēšanas," teikts ES ārlietu dienesta paziņojumā.

"Šīs aizturēšanas un nesamērīgā spēka lietošana pret miermīlīgiem protestētājiem seko pēdējās dienās notikušajai satraukumu izraisošajai pret opozīcijas politiķiem vērstajai virknei aizturēšanu un policijas reidu, kārtējo reizi nopietni iedragā tādas pamatbrīvības kā vārda brīvība, biedrošanās brīvība un pulcēšanās brīvība. Šīs pamattiesības ir ietvertas Krievijas konstitūcijā, un mēs sagaidām, ka tās tiks aizsargātas," uzsvēris ES ārlietu dienests.

"Lai gaidāmās vietējās vēlēšanas būtu patiesi demokrātisks process, ir būtiski svarīgi radīt apstākļus godīgam spēles laukumam un iekļaujošai politiskajai videi," norādīts paziņojumā.

"Mēs sagaidām, ka Krievijas varasiestādes, rīkojot gaidāmās vietējās vēlēšanas, ievēros Krievijas apņemšanās Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas ietvaros un citas starptautiskās saistības," piebildis ES ārlietu dienests.

Policija brīdinājusi, ka varasiestāžu nesankcionēto mītiņu nepieļaus. Policija "veiks visus nepieciešamos pasākumus, lai nepieļautu nekādus sabiedriskās kārtības traucējumus", vēsta aģentūra TASS.

Pagājušās nedēļas nogalē, protestējot pret atteikumu reģistrēt neatkarīgos kandidātus, Maskavā uz varasiestāžu sankcionētu mītiņu pulcējās vairāk nekā 20 000 cilvēku, un tas izvērtās par plašāko protesta akciju, kādu Krievijas galvaspilsēta pieredzējusi pēdējo gadu laikā.

Opozīcijas līderis Alekseja Navaļnijs un citi opozīcijas pārstāvji mītiņa laikā brīdināja, ka 27. jūlijā izvedīs ielās pie Maskavas mērijas vēl vairāk cilvēku, ja līdz tam galvaspilsētas vēlēšanu komisijas lēmums par atteikumu reģistrēt neatkarīgos kandidātus netiks atcelts.

Taču Navaļnijs šonedēļ tika aizturēts, un kārtējo reizi viņam piespriests 30 dienu administratīvais arests par aicinājumu uz nesankcionētu protesta akciju.

Savukārt vairāku nereģistrēto kandidātu mājās un to kampaņas štābos veiktas kratīšanas, bet viņi paši izsaukti uz nopratināšanām izmeklēšanas komitejā saistībā ar jaunierosināto krimināllietu par vēlēšanu komisijas "darba traucēšanu", kas izpaudusies opozīcijas aktīvistiem sarīkojot pie Maskavas vēlēšanu komisijas mītnes vairākus piketus un nesankcionētus mītiņus.

Tomēr opozīcijas aktīvisti un neatkarīgie kandidāti, kuriem atteikta reģistrācija, paziņojuši, ka no savas ieceres neatkāpsies.

"Mēs vairs nerunājam par mūsu mandātiem," norādījis viens no nereģistrētajiem kandidātiem Dmitrijs Gudkovs. "Ja mēs tagad zaudēsim, vēlēšanas vairs neeksistēs kā politisks instruments un represīvā mašīna vedīs valsti uz 1937. gadu."

Par spīti varasiestāžu draudiem, feisbukā 11 000 cilvēku pauduši gatavību piedalīties sestdienas protesta akcijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu