Eksperti brīdina: Mežu ugunsgrēki Sibīrijā draud izvērsties par ekoloģisku katastrofu (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Sezonālie mežu ugunsgrēki Sibīrijā nav nekas neparasts un par var palīdzēt vietējai ekosistēmai. Taču šogad tie deg milzīgās platībās, tādēļ eksperti brīdina - tiem var būt katastrofāla ietekme uz Arktikas ledājiem, ziņo ārvalstu mediji.

Mežu ugunsgrēki Sibīrijā izpletušies vismaz trīs miljonu hektāru lielā teritorijā. "The Siberian Times" 26. jūlijā ziņoja par vismaz septiņiem atsevišķiem ugunsgrēkiem, no kuriem trīs pārsniedza 450 tūkstošu hektāru lielu platību. Lielākais no tiem atrodas Krasnojarskas apgabalā un deg gandrīz miljona hektāru lielā platībā.

Tieši ugunsgrēku milzīgās platības dēļ eksperti pauduši bažas par to, kā tas var ietekmēt apkārtējo vidi. To dēļ ir izveidojies piedūmojums un smogs vairākās Krievijas lielpilsētās - Čeļabinskā, Jekaterinburgā, Omskā, Novosibirskā un Krasnojarskā. Svētdien smogs nonāca arī Kazahstānā.

Vides aizstāvji ceļ trauksmi, ka ugunsgrēki var veicināt Arktisko ledāju kušanu.

"Meža ugunsgrēki dienvidu reģionos vairs nav vietējā problēma. Tā ir katastrofa, kuras sekas jūt visā valstī," sacīja "Greenpeace" Krievijas nodaļas pārstāvji.

Sodrēji no ugunsgrēka nonāk Arktikā, paātrinot ledāju kušanu, savukārt degšanas laikā nonāk oglekļa dioksīds, kas ir viena no galvenajām siltumnīcas gāzēm. Jūnijā ugunsgrēku rezultātā atmosfērā nonāca aptuveni 50 megatonnas oglekļa dioksīda - tikpat, cik Zviedrijā rodas gada laikā, vēsta BBC.

"Greenpeace" dati liecina, ka šogad nodeguši jau 12 miljoni hektāru mežu, tādēļ organizācijas Krievijas nodaļas pārstāvji aicinājuši iedzīvotājus parakstīt petīciju, kas aicinātu valdību veikt steidzamus pasākumus ugunsgrēku likvidēšanai.

Organizācija arī paziņojusi, ka neesot iespējams cīnīties ar milzīgajiem ugunsgrēkiem, tādēļ galvenās pūles jāpieliek jaunu novēršanai, vēsta "Interfax".

Krievijas varasiestādes iepriekš paziņojušas, ka dzēst esošos ugunsgrēkus būtu pārāk dārgi.

Meža ugunsgrēku eksperts Marks Paringtons BBC norādīja, ka sausā zeme un straujā temperatūras paaugstināšanās Arktikā, apvienojumā ar spēcīgo vēju veicina uguns izplatīšanos iepriekš nepieredzētos apmēros.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu