Dienas laika Grenlandē izkusuši 11 miljardi tonnu ledus (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvsa attēls
Ilustratīvsa attēls Foto: pixabay.com

Pēc mēnešiem ilgas rekordaugstas temperatūras zinātnieki novērojuši, ka Grenlande ceturtdien, 1. augustā, piedzīvoja lielāko ledus apjoma zudumu. 11 miljardi tonnas virszemes ledus pārvērtušies ūdeni, kas atbilst 4,4 miljoniem olimpiskajo peldbaseinu, vēsta raidsabiedrība CNN.

Grenlandē ledus parasti kūst vasarā, kušanas sezona sākas ap maija beigām - šogad kušana bija novērojama jau pirmajās maija nedēļās. Pēdējo četru mēnešu laikā novērots pamatīgs ledus zudums, kā arī Grenlandē reģistrētas visu laiku augstākās temperatūras, sacīja Dānijas Meteoroloģiskā institūta klimata zinātniece Rūta Motrama.

» Globālā sasilšana vienā attēlā - Grenlandē suņu pajūgs velk kamanas pa ūdeni

Vien šā gada jūlijā Grenlande zaudējusi 197 miljardus tonnu ledus - tas ir aptuveni 80 miljonu olimpisko peldbaseinu ekvivalents. Zinātnieki iepriekš bija paredzējuši 60 līdz 70 tonnām ledus zudumu.

Laika apstākļi, kas pagājušajā nedēļā Eiropā ienesa karstuma vilni, ir sasnieguši Arktiku. Zinātnieki apgalvo, ka tie varētu izraisīt vienu no lielākajām Grenlandes ledus kušanām kopš 1950. gada, kad sākās karstuma rekordi.

Saskaņā ar "Copernicus" klimata izmaiņu programmas publicētajiem provizoriskajiem datiem par laika periodu no 1. līdz 29. jūlijam vidējā gaisa temperatūra ir augstāka nekā pašreizējais rekords - 2016. gada jūlijs.

Rūta Motrama sacīja, ka siltais laiks Grenlandē turpināsies arī nākamajās dienās, iespējams, pat ilgāk. Tā kā kušanas sezona parasti ilgst līdz augusta beigām, iespējams, Grenlande zaudēs vēl ievērojamu daudzumu ledus, taču cerams, ka ne tik daudz, kā līdz šim.

Grenlandes ledāji ir otri lielākie pasaulē, un šīs sezonas ledus kušana jau ir veicinājusi par aptuveni pusmilimetru paaugstināties pasaules jūras līmenim.

» Eksperti brīdina: Mežu ugunsgrēki Sibīrijā draud izvērsties par ekoloģisku katastrofu

Temperatūra Arktikā paaugstinās straujāk nekā vidēji pasaulē, nodrošinot piemērotus apstākļus ugunsgrēku izplatībai, pagājušajā nedēļā sacīja Eiropas Vidēja diapazona laika prognožu centra vecākais zinātnieks Marks Pāringtons.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu