"Cilvēkiem ir jāzina!" Černobiļas seku likvidētājs no Latvijas komentē populāro HBO seriālu (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kadri no seriāla "Černobiļa"
Kadri no seriāla "Černobiļa" Foto: kadrs no video

Viens no pirmajiem Černobiļas seku likvidētājiem latvietis Ivars Kalada intervijā LTV raidījumam "Panorāma" uzteicis populāro HBO seriālu par traģisko katastrofu.

Ivars bija viens no pirmajiem latviešiem, kas pusotru nedēļu tika nosūtīts katastrofu likvidēt. Sākumā teikts, ka būšot mācības 45 dienu garumā.

"Domāju, uz Jāņiem būšu mājās, baigi labi. Un tas viss pasākums izvērtās 155 dienu garumā. Man personīgi. Beigās izrādījās, ka mūs tur apšmauca kapitāli ar radiācijas devām," stāsta Kalada.

Vīrietis tika ieskaitīts mediķu rotā - kopā ar bijušo valsts prezidentu Valdi Zatleru. Iespējams, tieši tas palīdzējis izglābties no smagajām sekām, jo mediķi redzējuši un zinājuši kaut nedaudz vairāk.

"Bija viens zinātnieks, viņu ātri pavāca nost, ar armijas pakāpi. Zināja, ka ir katru dienu jādzer 100 grami alkohola un vīnogu sula, kas vada tos radikāļus ārā, kas, protams, mums tika liegts. Mediķis ir mediķis, viņš kafiju uztaisa ar jumtu," stāsta Ivars.

Vīrietim ir arī savs stāsts par vienu no spraigākajām seriāla epizodēm, kurā jauni vīri, pakļauti nāvējošai radiācijas devai, reaktora jumtu attīrīja no radioaktīvā grafīta.

"Mans rotas komandieris, varētu teikt, nu jau zem zemes, Unga Andris, viņš mani izglāba. Mēs gribējām tikt mājās par katru cenu, jo sapratām, ka nenotiks, es teicu - uzkāpsim uz jumta brīvprātīgi, nometīsim tos grafīta stieņus, savāc devu un... Viņš teica, es jūs uz jumta nelaidīšu.

Tā arī palika, un tas varbūt izglāba, jo atnāca no mana ciema cilvēks, divas nedēļas pabija, tai skaitā uzkāpa uz tā jumta pusotru minūti, un viss, ir jau n-tos gadus zem zemes," atceras Ivars.

Daudz kas seriālā neesot parādīts, šis tas arī piepušķots, bet kopumā bijušais černobilietis to vērtē pozitīvi, jo cilvēki skatās, interesējas un runā. Arī visi Ivara bijušie Černobiļas biedri, ar kuriem par seriālu runāts, ir to redzējuši.

"Lai tas būtu kinoļaužu, kā saka, viņu skatījums. Mums ir cits, es neesmu kino kritiķis, bet neko... Protams, asaras sanāca kaklā, viss tas... Ļoti nepatīkami. Jo zinu, cik daudzi ir miruši. Cilvēki ar ko kopā biju," saka Ivars.

Neskatoties uz smagajām atmiņām, Ivars Černobiļā gribētu vēl atgriezties un izstaigāt atvērtās teritorijas. Taču viens, ne tūristu grupas pavadīts.

Foto: Tūristu bums Černobiļā

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu