Igaunijas ministrs: Kopš akcīzes nodokļa samazināšanas ienākumi pieauguši par 40% (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Pixabay

Igaunijas finanšu ministrs Martins Helme paziņojis, ka akcīzes nodokļa ieņēmumi pirmajā mēnesī pēc likmes samazinājuma pieauguši par 40% salīdzinājumā ar pagājušā gada jūliju, bet pārrobežu tirdzniecība ar Latviju ir samazinājusies.

"Kā redzam, akcīzes nodokļa ieņēmumi janvārī, martā, maijā un jūnijā bija zemāki par budžetā un pavasara ekonomikas prognozē lēsto. Tādējādi pirms nodokļu maiņas ieņēmumiem bija lejupslīdošā tendence," Helme paziņoja ierakstā sociālās saziņas vietnēs.

Jūnijā ieņēmumu kritums ir saistāms ar gaidāmo akcīzes nodokļa likmes samazinājumu, norādīja ministrs.

"Savukārt jūlijā ir vērojama nepārprotama prognožu pārsniegšana salīdzinājumā gan ar budžeta aplēsēm, gan pavasara prognozēm. Pieaugums salīdzinājumā ar pagājušā gada jūliju ir 40%, un stiprajam alkoholam tas sasniedzis 174%," informēja Igaunijas finanšu ministrs.

Viņš piebilda, ka pārrobežu alkohola tirdzniecība ar Latviju ir samazinājusies.

"Skaitļi nav lieli, bet ir vērts pieminēt, ka pārrobežu tirdzniecība tiek mērīta pēc automašīnu kustības, nevis pēc preču daudzuma, kas tiek ievests no Latvijas," lasāms ministra paziņojumā.

No Somijas iebraucošo tūristu skaits Igaunijā ir palielinājies vien par pāris procentiem, bet preču, ko viņi iegādājas, apmērs ir dubultojies, savukārt uz robežas ar Latviju vērojama pretēja tendence, proti, Igaunijas iedzīvotāju braucienu skaits uz Latviju ir samazinājies lēnākā tempā nekā to Latvijā iegādāto preču daudzums, informēja Helme.

Viņš norādīja, ka alkohola cena Igaunijas veikalos jūlijā ir samazinājusies, un augustā gaidāma iepriekš aplūkoto tendenču turpināšanās.

"Pāris mēnešu laikā vajadzētu kļūt skaidram, vai mūsu nodokļa likmes samazinājums ir palielinājis šā gada nodokļu ieņēmumus salīdzinājumā ar iepriekš prognozēto, kas balstīts vecajā likmē. Jūlija dati ir daudzsološi," paziņoja Helme.

Savukārt Igaunijas mazumtirgotāju dati liecina, ka stipro alkoholisko dzērienu tirdzniecība jūlijā vidēji pieaugusi par 20%.

"Akcīzes nodokļa samazinājumam bijusi pozitīva ietekme uz alkohola tirdzniecību, stipro alkoholisko dzērienu pārdošana ir palielinājusies par piektdaļu un vieglo alkoholisko dzērienu pārdošana ir augusi nedaudz mazāk," ziņu aģentūrai BNS sacījis lielveikalu tīkla "Prisma Peremarket" sortimenta direktors Kaimo Nītaru.

"Prisma" kopš 1. jūlija samazinājusi cenas vairāk nekā 400 alkoholiskajiem dzērientiem. Nītaru norādīja, ka cenas turpinās samazināties līdz gada beigām, jo nav iztirgoti krājumi, kas iepirkti ar augstāku nodokļa likmi.

Nītaru piebilda, ka "Prisma" veikalos vieglo alkoholisko dzērienu cena līdz šim samazinājusies vidēji par 0,14 eiro par puslitru, bet stipro alkoholisko dzērienu litra cena vidēji kritusies par 1,5 eiro par puslitru.

Arī mazumtirgotājs "Coop" pirmajā jūlija nedēļā alkoholisko dzērienu cenas samazinājis atbilstoši akcīzes samazinājumam un noliktavas krājumiem. Mēneša laikā cenas samazinātas vairāk nekā 900 produktiem.

"Coop Eesti" komunikācijas vadītājs Martins Mīdo norādīja, ka stipro alkoholisko dzērienu pārdošana jūlijā palielinājusies apmēram par ceturto daļu, bet vieglo alkoholisko pārdošanas apmēra pieaugums bijis neliels.

"Maxima" apkopotie dati liecina, ka stipro alkoholisko dzērienu pārdošana jūlijā salīdzinājumā ar šo mēnesi pērn pieaugusi par 20%, bet salīdzinājumā ar šā gada jūniju - par 15%.

"Maxima Eesti" pārdošanas vadītāja Kadi Lainelo paskaidroja, ka šī vasara bija vēsāka nekā pērn, bet vieglo alkoholisko dzērienu pārdošana ir saglabājusies pagājušā gada līmenī. Tradicionāli vēsākās vasarās tiek patērēts mazāk vieglo alkoholisko dzērienu, tādēļ tiek pieļauts, ka akcīzes nodokļa samazinājums ir jūtams arī šajā kategorijā.

Viņa piebilda, ka ir būtiski pieaudzis bezalkoholisko dzērienu tirdzniecības apmērs, kas liecina, ka "patērētāji kļūst atbildīgāki un bieži izvēlas tieši bezalkoholiskus produktus".

1. jūlijā "Maxima" samazināja cenu 17 visbiežāk pirktajiem produktiem, to darot uz savas peļņas rēķina, jo šie produkti iepirkti ar iepriekšējo akcīzes nodokļa likmi. Pakāpeniski mēneša laikā cenas samazinājums ir turpināts un turpināsies tuvāko mēnešu laikā.

Jau vēstīts, ka Igaunijā 1. jūlijā par 25% tika samazināts akcīzes nodoklis alum, sidram un stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem.

1. augustā Latvijā stājās spēkā 15% akcīzes nodokļa samazinājums stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem. Samazinātā likme būs spēkā līdz nākamā gada 29.februārim.

Likumprojekta autori skaidroja, ka grozījumi ir nepieciešami, jo izmaiņas Igaunijas alkohola tirgū, samazinoties akcīzes nodokļa likmēm tajā, negatīvi ietekmēs Latvijas komersantu uzņēmējdarbību un alkoholisko dzērienu apriti, īpaši Igaunijas pierobežā.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu