NATO misijā Baltijas valstīs dienējušo Nīderlandes lidotāju tuvinieki saņēmuši anonīmus iebiedēšanas zvanus (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
NATO
NATO Foto: JONATHAN NACKSTRAND/AFP

NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā dienējušo Nīderlandes lidotāju tuviniekus savulaik pa telefonu mēģinājuši iebiedēt anonīmi zvanītāji, kas runājuši angļu valodā ar krievu akcentu, piektdien, 9. augustā, vēsta Nīderlandes laikraksts "De Telegraaf".

2017. gadā, kad Nīderlandes lidotāji ar iznīcinātājiem "F-16" patrulēja Igaunijas, Latvijas un Lietuvas gaisa telpā, viņu ģimenes locekļi saņēmuši zvanus no nezināmām personām, kas jautājušas, ko viņu tuvinieks dara Baltijā, ko viņi paši par to domā, un nobeigumā paziņojušas, ka "būtu labāk, ja viņš mestu mieru un atgrieztos mājās".

Tādi telefona zvani sākušies pēc tam, kad lidotāji zvanījuši uz mājām no saviem tālruņiem, raksta avīze, norādot, ka šobrīd misijas karavīriem vairs nav atļauts sazināties ar mājiniekiem pa publiski pieejamiem tīkliem un viņi var izmantot tikai priekšapmaksas programmu un vietējo SIM karti.

Laikrakstā nav minēts, cik cilvēku šādā veidā mēģināts iebiedēt.

Kā intervijā radiostacijai "NOS Radio 1 Journal" izteicies Nīderlandes Klingendāles institūta eksperts aizsardzības jautājumos Diks Zandē, šāda parādība ir labi zināma, taču pirmo reizi par to tiek runāts publiski.

Pēc viņa teiktā, visticamāk, šie telefona zvani nākuši no Krievijas, un tas liecina, cik sakaru sistēmas ir neaizsargātas pret Krievijas spiegošanu.

Speciālists norādījis, ka līdzīgas parādības novērotas arī saistībā ar Lietuvā dislocētajiem karavīriem, kurus regulāri vajā Krievijā bāzēti troļļi.

Nīderlandes militārais izlūkdienests ir informēts par šādiem zvaniem, bet nekomentē tos.

Šobrīd Nīderlande Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā nepiedalās, bet Lietuvā izveidotā NATO daudznacionālā bataljona sastāvā joprojām dienē 270 nīderlandiešu karavīri.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu