"Jāsāk nekaunīgi bļaut!" Sieviete atklāj negatīvo pieredzi ar "ātrajiem"; NMPD apsūdzības noraida (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) automašīnas; ilustratīvs attēls.
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) automašīnas; ilustratīvs attēls. Foto: Rebeka Žeire / LETA

Pagājušajā nedēļā "Facebook" izplatījies ieraksts, kurā kāda sieviete klāsta negatīvo pieredzi ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD), kad tikai "nekaunības ieslēgšana" beidzot pārliecinājusi dispečeri, ka uz notikuma vietu nepieciešams nosūtīt mediķus. NMPD izvirzītās apsūdzības noliedzis un paziņojis, ka konkrētais gadījums atspoguļojot plašāku problēmu, ar ko nākas sastapties dienesta dispečeriem.

6. augustā "Facebook" kāda sieviete rakstīja, ka pārliecinājusies - "valstī notiek neredzams vietējo iedzīvotāju genocīds vai arī dievs ir pametis šo planētu." Viņa bijusi lieciniece, kā kāds vīrietis nokrīt un vairs nespēj piecelties, tādēļ pajautājusi, vai vajag palīdzību un izsaukt ātros. Vīrietis atteicies, tomēr, izvērtējot situāciju, sieviete tomēr nolēmusi piezvanīt mediķiem.

Dispečers sievietei jautājis, vai patiešām vajagot braukt un kurš uzņemsies atbildību par viltus izsaukumu. Tikai pēc tam, kad sieviete esot "ieslēgusi nekaunību un sākusi bļaut", dispečers nolēmis uz notikuma vietu nosūtīt mediķu brigādi. Vīrietim veikta reanimācija turpat uz ielas, bet sieviete nezinot, kā viss beidzās, jo bija spiesta doties tālāk.

Sieviete ierakstu pabeidz, aicinot cilvēkus nebaidīties uzņemties atbildību, jo tas var glābt kāda dzīvību. Taču valsts birokrātija un "normas" viņai kārtējo reizi likušas vilties.

Portāls "Rus.Tvnet" no ieraksta autores uzzinājis precīzu notikušā laiku un vietu, un sazinājās ar NMPD, lūdzot sniegt komentāru par konkrēto gadījumu. Dienests iepazinies ar sarunas ierakstu, un tas "atbilst laikam, vietai un apstākļiem, ko sociālajos tīklos aprakstījusi sieviete."

Tomēr NMPD norāda, ka sarunas scenārijs ievērojami atšķiras no sievietes aprakstītā. 

"Dispečere, izvaicājot zvanītāju, nevienā brīdī nesaka, ka šis ir viltus izsaukumus un ka būs jāmaksā par to," sacīts paziņojumā.

"Tieši pretēji, dispečere izsaucējai vairākkārt norādīja, ka mediķi ir ceļā un lūdza brigādi sagaidīt notikuma vietā. Turklāt šis lūgums pēc palīdzības jau sarunas laikā tika atzīts par augstākās prioritātes izsaukumu, un pirmā mediķu brigāde notikuma vietā ieradās astoņu minūšu laikā kopš zvana saņemšanas brīža."

Šis gadījums atklājot iezīmi, ar ko dienestam nākas sastapties ik dienu. Proti, cilvēki neizprotot to, kāpēc dispečers uzdod tik daudz jautājumu un šo izvaicāšanu uztver kā nevajadzīgu, muļķīgu un nereti mēdzot arī sadusmoties par to. Dažkārt arī jautājumi tiek pārprasti un tad rodoties "leģendas", kas balstīts emocijās, nevis patiesajā notikumu gaitā.

NMPD uzsver: "Neviens jautājums, ko uzdot ārkārtas tālruņa 113 dispečers, nav lieks. Uzdodot pat šķietami muļķīgus jautājumus, dispečers nevis mēģina tikt no izsaukuma vaļā, bet gan vēlas saprast, kas ir noticis un kāda palīdzība cilvēkam ir nepieciešama."

Tieši izvaicājot zvanītāju tiek iegūta ļoti nozīmīga informācija - cik un kāda veida brigādes sūtīt, uz ko brigādei gatavoties un vai situācija var pasliktināties, kamēr mediķi ir ceļā.

Atgriežoties pie konkrētā gadījuma, NMPD vēstīja, ka mediķi notikuma vietā ieradās kā uz augstākās prioritātes izsaukumu. Vīrietim uzreiz tika sniegta pirmā palīdzība, tostarp arī atdzīvināšanas pasākumi. Tie bijuši veiksmīgi, cietušā stāvoklis stabilizēts un viņš stabilā stāvoklī, pie samaņas, tika nogādāts slimnīcā.

NMPD arī pateicas sievietei un norāda, ka viņa pareizi rīkojusies, izsaucot mediķus, trīs iemeslu dēļ. Pirmkārt sieviete nebija vienaldzīga. Viņa nepagāja garām, pamanījusi, ka nepazīstamam vīrietim uz ielas nepieciešama palīdzība.

Otrkārt, sieviete ne tikai pamanīja, bet arī rīkojās - devās cietušajam klāt un vaicāja, vai nepieciešama palīdzība. Apstākļu noskaidrošana pirms zvana operatīvajiem dienestiem ir būtiska, jo tikai izvaicājot cietušo var saprast to, kas ir noticis un kāda palīdzība cilvēkam nepieciešama. Diemžēl NMPD nereti sastopas ar situāciju, kad līdzcilvēki, ieraugot uz ielas guļošu cilvēku, pat nemēģina noskaidrot, kas ir noticis. Tā vietā uzreiz tiek zvanīts ārkārtas dienestam sakot, ka tur un tur nepieciešama brigāde, jo kaut kas ir noticis. Bet, kas tieši ir noticis, nav zināms! Tāpat šādos gadījumos nereti ļaudis tā vietā, lai sagaidītu mediķus, notikuma vietu pamet. Līdz ar to uz ielas guļošais tiek atstāts likteņa varā un situācijā, kad cilvēka dzīvību izšķir sekundes un mediķu brigāde ir ceļā, blakus nav neviens, kas sniedz palīdzību.

Treškārt, uzteicams arī ir fakts, ka par spīti tam, ka vīrietis no piedāvātas palīdzības atteicās, sieviete, redzot notikuma apstākļus un nebūdama mediķe, piezvanīja pastāstīt notikušo. NMPD vienmēr ir uzvēris, ka situācijās, kuras šķiet neatliekamas, nevajag baidīties - uz ārkārtas tālruni noteikti ir jāzvana. Dispečeri katru zvanu izvērtē pēc stingriem kritērijiem, un, uzdodot virkni jautājumus, dienests mēģina cilvēkam palīdzēt.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu