Prezidents: Baltijas ceļš iedvesmo veidot mūsu mājas kā modernas un ilgtspējīgas Ziemeļeiropas valstis (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Latvijas valsts prezidents Egils Levits
Latvijas valsts prezidents Egils Levits Foto: Edijs Pālens/LETA

Baltijas ceļš mūs visus kopā iedvesmo veidot mūsu mājas kā modernas un ilgtspējīgas Ziemeļeiropas valstis, piektdien uzrunā Baltijas ceļa 30.gadadienai veltītajā pasākumā pie Brīvības pieminekļa sacīja Valsts prezidents Egila Levita.

"Baltijas ceļš mums vienmēr atgādina, ka mūsu nākotne ir augsti attīstīta, demokrātiska valsts. Baltija ir neatņemama Rietumu pasaules un Eiropas daļa. To mēs prasījām toreiz, un patlaban tas tā ir īstenojies," uzsvēra Levits.

Prezidents uzrunā sacīja, ka Baltijas ceļš bija triju Baltijas tautu valstsgribas manifestācija, tā bija neiedomājama uzdrīkstēšanās, kas piesaistīja visas pasaules uzmanību.

Valsts prezidents aicināja katru saglabāt atmiņas un liecības par Baltijas ceļu, stāstīt bērniem un mazbērniem par mūsu spēku un pārliecību. "Esmu drošs, ka jau šodien jaunā paaudze ar lepnumu apzinās, ka par nākamo paaudžu iespēju īstenot savus sapņus viņu vecāki un vecvecāki bija Baltijas ceļā," norādīja Levits un pateicās katram, kurš tolaik izgāja Baltijas ceļā, to organizēja un gādāja par visu nepieciešamo, lai Baltijas ceļš izdotos un izskanētu visā pasaulē.

"Pirms 30 gadiem mēs izgājām Baltijas ceļā, un kopā ar Igauniju un Lietuvu mēs atguvām savu neatkarību un brīvību katram iedzīvotājam. Mēs pārkausējām dzelzs priekškaru demokrātiskā un vienotā Eiropā un veidojām drošu un mierīgu nākotni mūsu tautām. Vēsture turpinās, un nākotni mēs radām kopā. Mūsu kopīgais Baltijas ceļš nekad nebeigsies," sacīja Levits.

Valsts prezidents norādīja, ka Baltijas ceļš simboliski padara redzamu vēsturisko Igaunijas, Latvijas un Lietuvas likteņkopību, jo kopīgā vēsture, kopīgie pārdzīvojumi un sapņi mūs ir satuvinājuši un veidojuši to Baltijas telpu, kurā cits citu tik labi sajūtam un saprotam.

"Baltijas ceļš mūs aicina domāt tālu un aktīvi iesaistīties ne vien mūsu valsts jautājumu risināšanā, bet arī globālu Eiropas un pasaules jautājumu apzināšanā un risinājumu piedāvāšanā. Mums Baltijā ir vajadzīgā pieredze un radošums, lai pastāvētu uz to, ko mēs uzskatām par pareizu, un lai mēs varētu risināt Eiropas un pasaules izaicinājumus. Vides aizsardzība, modernās tehnoloģijas un citi jautājumi, piemēram, demokrātijas tālāka attīstība, ir tikai dažas lietas, par ko mums ir daudz ko teikt un par kurām mums būtu iespēja piedāvāt pasaulei un Eiropai savus priekšlikumus," uzrunā sacīja Levits.

Viņš piebilda, ka Baltijas ceļš mūs iedrošina stiprināt un padziļināt ciešās saites ar draugiem Baltijā, Eiropā un visā pasaulē ne tikai ekonomikā vai ārpolitikā, bet arī kultūrā, izglītībā un gara bagātībā. "Mums kopā jākļūst gan lielākiem garā un zināšanās, gan jāuzņemas vairāk līdzatbildības mūsu valsts tālākattīstībā un uzlabošanā, kā arī Eiropas un pasaules jautājumu risināšanā. Tas ir uzdevums nākamajiem 30 gadiem," norādīja Levits.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu