Kur pazūd nieres? ASV slimnīcās izmet daļu transplantācijām ziedoto orgānu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Aptuveni 93 000 cilvēku ASV gaida nieres transplantāciju, tomēr vismaz 3500 ziedoto nieru katru gadu tiek vienkārši izmestas, liecina pētījums, kura rezultāti publicēti izdevumā "JAMA Internal Medicine".

Nieres transplantātu trūkums ASV ir kļuvis par nopietnu sabiedrības veselības problēmu, kuru risināt šovasar solīja arī prezidenta Donalda Trampa administrācija, vēsta ASV raidsabiedrība CNN.

Kur pazuda teju 30 000 nieru?

Hroniskas nieru slimības ir aptuveni 37 miljoniem ASV iedzīvotāju. Nesagaidījuši nieres donoru, no šīm slimībām katru gadu mirst aptuveni 5000 pacientu jeb vidēji 12 cilvēki dienā.

Pētījuma autori izpētījuši datus par nieru transplantātiem, kas iegūti no mirušiem cilvēkiem, kuri iepriekš piekrituši ziedot savus orgānus nieru transplantācijas centriem periodā no 2004. līdz 2014. gadam.

Šajā periodā tika ziedotas 156 089 nieres, no kurām 128 102 nieres tika pārstādītas citiem cilvēkiem.

Savukārt 27 987 nieres tā arī netika izmantotas.

Pētījuma autori uzsver, ka pēc 2014. gada neizmantoto nieres transplantātu skaits ir tikai palielinājies. Piemēram, 2016. gadā netika izmantota 3631 niere jeb aptuveni 20% no ziedoto nieru kopskaita.

Salīdzinājumam Francijā attiecīgajā periodā neizmantoti tika vien 9% no visām ziedotajām nierēm. Atšķirība šajos rādītājos galvenokārt skaidrojama ar to, ka Francijā ārsti vairāk transplantācijā izmantojuši vecu cilvēku nieres un nieres no cilvēkiem, kas dzīves laikā slimojuši ar dažādām slimībām, piemēram, diabētu.

Neveiksmīgo transplantāciju limits

Pētījumā noskaidrots, ka progress zemākas kvalitātes orgānu iespējamo komplikāciju novēršanā šādus orgānus padara par labāku alternatīvu dialīzei, tomēr ASV šāda politika pagaidām nav pietiekami izplatīta. 

Zināmu problēmu arī rada tas, kas ASV orgānu transplantācijas programmas ir pakļautas stingrai uzraudzībai, kas nosaka arī pieļaujamos vidējā termiņā neveiksmīgo transplantāciju limitus.

Tas nozīmē, ka ASV transplantācijas centri, saskaroties ar zemas kvalitātes orgānu, var izvēlēties to neizmantot, nevēloties uzņemties lieku risku. 

Pētījuma autori gan norāda, ka ASV nepastāv vienota metode, balstoties uz kuru ziedotā niere tiek vai netiek izmantota transplantācijā.

Izmaksas un izmantošanai nederīgās nieres

Nieres neizmantošanu var noteikt arī finansiāli apsvērumi - vecāka orgāna pārstādīšanas izmaksas var būt lielākas, jo pacients ilgāku laiku var pavadīt slimnīcā, jo šādā gadījumā var būt nepieciešams ilgāks laiks, lai atveseļotos pēc transplantācijas. 

2016. gadā ASV tika veikts pētījums par nierēm, kas tikušas atzītas par nepiemērotām transplantācijai.

Transplantācijas ekspertu komanda par izmantojamām atzina aptuveni 50% nieru, kas iepriekš tika atzītas par transplantācijai nederīgām,

liecina Nacionālā nieru fonda dati. 

Nieru slimību pacientu interešu aizstāvības organizācijas jau gadiem ilgi aicina pārskatīt standartus, saskaņā ar kuriem nieres transplantācijas centros tiek atzītas par izmantošanai derīgām vai nederīgām. 

Nieru slimības ASV veselības aprūpes nozarei izmaksā ļoti dārgi. Šobrīd nieru slimību pacientu aprūpei ASV tērē vairāk nekā 114 miljardus dolāru gadā. 

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu