"Mums tautai ir jāatdod ticība, ka Ukrainā ir taisnīgums!" Ukrainā darbu sāk korupcijas lietu tiesa (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Ukrainā ceturtdien, 5. septembrī, darbu sāk tiesa, kurā tiks izskatītas smagos korupcijas noziegumos apsūdzēto lietas, šādi Kijevai izpildot vienu no nosacījumiem Rietumu finanšu palīdzības saņemšanai.

"Augstākās korupcijas lietu tiesas uzdevums ir ļoti vienkāršs - tie, kas ir korumpēti, ir jāsoda, un valstij, sabiedrībai un investoriem jābūt aizsargātiem," jaunās institūcijas atklāšanas ceremonijā sacīja prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Mums ne tik vien ir jāatdod sabiedrībai tas, kas ir nozagts, mums tautai ir jāatdod ticība, ka Ukrainā ir taisnīgums," viņš sacīja.

Darbā jaunajā tiesā pieņemti 38 tiesneši, atlasi veicot Ukrainas un starptautiskajiem ekspertiem.

27 tiesneši strādās zemākajā palātā, bet 11 augstākajā, kas izskatīs pārsūdzētās lietas.

Starptautiskās institūcijas, arī Starptautiskais Valūtas fonds, Ukrainai pieprasa panākt jūtamu progresu korupcijas apkarošanas jomā.

ASV vēstniecība ceturtdien apsveica Ukrainu ar tiesas atklāšanu.

"Mēs atbalstām Ukrainas tautas cerības, ka tiesa darbosies godīgi un neatkarīgi," vēstniecība apliecināja sociālajā tīklā "Twitter".

Tiesas izveidošanas procesā pagājuši vairāki gadi, un iepriekšējais Ukrainas prezidents Petro Porošenko dekrētu par tiesnešu iecelšanu parakstīja tikai aprīlī - dažas dienas pirms sakāves prezidenta vēlēšanās, kurās uzvaru guva Zelenskis.

Izplatītais uzskats, ka Porošenko vilcinās ar korupcijas apkarošanu, ņemot vērā, ka pēdējo gadu laikā neviens augsta ranga korumpants nav notiesāts, bija viens no faktoriem, kāpēc politiski nepieredzējušajam Zelenskim izdevās gūt pārliecinošu uzvaru vēlēšanās.

Ukraina starptautiskās organizācijas "Transparency International" korupcijas uztveres indeksā 180 valstu vidū ierindojusies 120. vietā, apsteidzot Krieviju, kas atrodas 138. vietā, bet ievērojami atpaliekot no Eiropas Savienības kaimiņvalstīm.

Cīņa pret augsta līmeņa korupciju bija viena no skaļākajām prasībām, kas izskanēja 2013.-2014. gada eiropeiski noskaņotās sabiedrības daļas sacelšanās laikā, kad tika gāzts iepriekšējais prokrieviski noskaņotais režīms.

Rietumvalstu un Ukrainas aktīvistu spiediena rezultātā jaunās varasiestādes Ukrainā ir izveidojušas vairākas jaunas pretkorupcijas institūcijas.

Tomēr specializētas tiesas, kas paredzēts kā šīs sistēmas stūrakmens, izveide bija ieilgusi.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu