Krievijas kosmosa kuģis kopā ar cilvēkveidīgo robotu atgriezies uz Zemes

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas kosmosa kuģis "Sojuz MS-14"  ar cilvēkveidīgo robotu sestdien, 7. septembrī, atgriezies uz Zemes, paziņoja Krievijas valsts kosmosa korporācija "Roskosmos".

"Kosmosa kuģa "Sojuz MS - 14" nolaišanās aparāts ar antropomorfo robotu "Skybot F850" veiksmīgi nolaidies," teikts ierakstā "Roskosmos" sociālajā tīklā "Twitter".

Nolaišanās notika Kazahstānā.

Lidojumu uz Starptautisko kosmosa staciju (SKS) un atpakaļ kosmosa kuģis veica bezpilota režīmā.

Jau ziņots, ka "Sojuz MS - 14" ar cilvēkveidīgo robotu uz SKS no Baikonuras kosmodroma Kazahstānā tika palaists 22. augustā. Tam bija paredzēts savienoties ar SKS 24. augustā, taču mēģinājums bija neveiksmīgs. Savienošanās notika otrajā mēģinājumā 27. augustā.

Robots "Skybot F850", kam dots arī cilvēka vārds Fjodors, ir pirmais kosmosā nosūtītais Krievijas cilvēkveidīgais robots. Cilvēkam līdzīgais 1,8 metrus garais robots sver 160 kilogramus. Robota uzdevums ir palīdzēt tādu operāciju veikšanā, kas ir bīstamas cilvēkiem, taču pagaidām robots vēl tikai apgūst dažādas prasmes. Iecerēts, ka robotu varēs izmantot ne tikai kosmosā, bet arī uz Zemes.

Fjodors  nav pirmais cilvēkveidīgais robots, kas nogādāts izplatījumā.

2011. gadā ASV Nacionālā aeronautikas un kosmosa administrācija (NASA) palaida cilvēkveidīgu robotu "Robonaut 2", ko uzbūvēja kompānija "General Motors". Tehnisku problēmu dēļ 2018. gadā tas tika nogādāts atpakaļ uz Zemi.

2013. gadā Japāna kopā ar savas valsts astronautu nosūtīja kosmosā nelielu robotu "Kirobo", ko izstrādāja kompānija "Toyota". Tas spēja sarunāties japāņu valodā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu