Raidījums: Viesstrādnieki sūdzas, ka uz darbiem Latvijā atvilināti ar viltu (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Strādnieki. Ilustratīvs attēls.
Strādnieki. Ilustratīvs attēls. Foto: Elvis Dāgs Vīgants/LETA

Vairāki viesstrādnieki no Kirgizstānas un Uzbekistānas uzskata, ka uz sezonas darbiem Latvijā ievilināti ar viltus solījumiem, ziņo LTV raidījums "de facto".

LTV ziņo, ka sludinājumi par darbu zemnieku saimniecībā "Ozolu mājas" Kirgizstānas iedzīvotājiem solīja līdz 2000 eiro lielu algu par darbu kūdras purvā. "de facto" vēsta, ka kāds Kirgizstānas iedzīvotājs Oļegs uz šādu sludinājumu atsaucies un Biškekā ticies ar no Latvijas atbraukušu vīrieti.

"Mums saka, jūs saņemsiet 2,20 eiro par vienu pārkrauto kūdras kubikmetru. Aigars Biškekā mums pats šādu naudu solīja. Jau Rīgā mēs jautājām: "Viss paliek, 2,20 par kubikmetru?" Viņi atbild:

"Kurš jums to teica? Tādas sarunas nav bijis, mēs to neteicām. Mēs jums par vienu kubikmetru maksāsim 0,71 centu".

Es prasīju: "Kur ir Aigars, kurš mums solīja citu naudu?" Viņi saka: "Viņš ar mums vairs nesadarbojas"," raidījumam stāstīja Oļegs.

Raidījums gan uzsver, ka Oļegam nav pierādījumu, ka viņš tiešām saņemtu tik maz. Viņš nesagaidīja savu pirmo algu un aizmuka no Latvijas jau pēc dažām dienām. Tomēr "de facto" runāja ar vēl vienu pieaicināto viesstrādnieku, kurš joprojām atrodas Latvijā.

Arī viņš neatkarīgi no Oļega apgalvoja, ka saņem 500 eiro par 20 nostrādātām dienām, kas ir četras reiz mazāk nekā cerēts. Turklāt, lai to nopelnītu, ar rokām esot jāpārkrauj 27 tonnas kūdras dienā. Par to, ka "Ozolu māju" viesstrādnieki bija neapmierināti, zin teikt arī Laugas purvā pie Inčukalna.

"Ozolu mājas" viesstrādniekus norīko uz darbiem vairākos kūdras purvos visā Latvijā. Uzņēmuma līdzīpašnieks Rihards Pavlovičs uzstāj, ka rīkojas saskaņā ar likumu. Viņš skaidro, ka neizpildāmus solījums bija izteikusi nevis viņa firma, bet sadarbības partneri valstīs, no kurām ārzemnieki aicināti.

Pavlovičs skaidro, ka visi viesstrādnieki saņem ar likumu paredzēto mazāko algu, kas paredzēta lielākai daļai viesstrādnieku - 1004 eiro pirms nodokļu nomaksas.

"Tiem, kam bija mazāk, pie mums pat piemaksā, lai sanāk 1004 eiro bruto alga".

Par aizbēgušo viesstrādnieku Oļegu Rihards skaidro: "Viņš trīs tikai dienas bija. Atnāca uz darbu viņš vienkārši aizgāja gulēt turpat. Es atbraucu - nekas nav izdarīts. Protams, kas viņu atlaiž".

"de facto" savā rīcībā ieguva divus līgumus, ko "Ozolu mājas" ir noslēguši ar diviem dažādiem viesstrādniekiem. Tie ir tikai latviešu valodā, un nosaka - darba apmaksa notiek tikai skaidrā naudā. Vienā no līgumiem redzams - darbā šis cilvēks ir pieņemts nevis kā kūdras purva strādnieks, bet lauksaimniecības palīgstrādnieks. Tas ļauj maksāt teju par trešdaļu zemāku algu nekā kūdras purvā. Rihards Pavlovičs apgalvo, ka raidījuma rīcībā ir tikai līguma projekts, tiesa, tas ir abu pušu parakstīts.

Saimniecība "Ozolu mājas" ir no migrācijas lietu pārvaldes saņēmusi 129 atļaujas viesstrādnieku piesaistīšanai. Pavlovičs apgalvo, ka iebraukuši aptuveni 70 cilvēki. No viņiem aptuveni 30 jau aizbraukuši uz citām valstīm.

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu