Raidījums: Vai čeku loterija ir godīga? (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Pirkuma čeki ar lupu. Ilustratīvs attēls.
Pirkuma čeki ar lupu. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Jau trīs mēnešus Latvijas iedzīvotāji var izmēģināt savu veiksmi čeku loterijā. Kopš loterijas izziņošanas jau norisinājušās divas izlozes. Vienā no izlozēm vienam laimētājam izdevies iegūt divas balvas, vēsta LTV7.

Kamēr sistēma pārbauda iesniegtos čekus nav skaidrs, kurš pārbauda pašu čeku loterijas izlozes sistēmu. Ne Valsts ieņēmumu dienests (VID), ne "Mobilly" neatklāj, kurš kļuvis par neatkarīgo auditoru, tā noskaidrojis LTV7 raidījums.

Katru mēnesi viens no čeku loterijas dalībniekiem kļūst par 10 000 eiro bagātāks. Vēl trīs - par 5 000, bet 50 cilvēki tiek pie 100 eiro. Savukārt vēl 10 laimīgie saņem iespēju piedalīties gada izlozē, kurā galvenā balva ir 20 000 eiro.

Divās izlozēs kāds ieguva divas balvas, jo telefona numurs, kas tika nosaukts, bija ar vienādiem cipariem tālruņa numura beigās.

» Paziņoti čeku loterijas pirmā mēneša uzvarētāji

Uzņēmums "Mobilly" saka, ka tā ir sakritība un uzvarētāji ir dažādi.

"Viss notiek automātiski. Nav tā, ka kaut kur var redzēt serveri, kur notiek skaitīšana. Ir algoritms. Var redzēt uzrakstīto kodu. Tur visas izmaiņas ir redzamas," stāsta "Mobilly" izpilddirektors Ģirts Slaviņš.

» "Kur ir īsziņa par uzvaru?" Sociālo tīklu lietotāji apspriež čeku loterijas izlozi un laimestus

Piekļuve informācijai par izmaiņām programmas kodā ir arī Valsts ieņēmumumu dienestam. Viņi var pārbaudīt, vai nav veiktas kādas darbības ar algoritmu, kas nosaka uzvarētāju. Bet pirms sistēmas iedarbināšanas, to jāpārbauda auditoram.

Arī dokumentā par programmas specifikāciju ir rakstīts - "auditu pasūta un apmaksā pakalpojuma sniedzējs." Šajā gadījumā "Mobilly".

Kā vēsta raidījums, pārbaudes rezultātiem bija jābūt nosūtītiem VID. Tur raidījumam tika apstiprināts, ka pirms sistēma sākusi darboties, tika veikta nopietna drošības pārbaude.

"Drošības apsvērumu dēļ, mēs nevaram atklāt uzņēmumu, kas to dara, bet audits bija. Rezultāti bija labi. Viss bija kārtībā," paziņoja VID pārstāve Evita Teice-Mamaja.

Čeku loterija nav azartspēle un tai nav nepieciešama īpaša uzraudzība, kā citām izlozēs.

Reģistrējot čeku dalībai loterijā, nav nepieciešams norādīt vārdu un uzvārdu, bet telefona numurs gan jānorāda, jo tieši pēc tā tiek noteikts uzvarētājs. Tiesa, čeku izlozes vietnē redzami tikai pēdējie četri telefona numura cipari.

» "Iedzīvotāji aktīvi iesaistās cīņā!" VID par čeku loterijas pirmo mēnesi

VID skaidro, ka tieši šī iemesla dēļ, apskatot uzvarētāju sarakstu, var šķist, ka viens un tas pats numurs saņēmis vairākas balvas, bet patiesībā tā nav.

"Ir bijis gadījums, kad uz viena telefona numura bija reģistrēti divi čeki. Viņi abi kļuva par uzvarētājiem. Čeki bija dažādi. Vienā bija reģistrēts saņemtais pakalpojums, otrā iegādātā prece. Šī persona pilnīgi noteikti ir veiksmīga. Augusta izlozē šādu gadījumu nebija," stāsta VID pārstāve.

Nākamā čeka loterijas izloze notiks 13. oktobrī.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu