Pusaudzes, kuras nogalināja savu tēvu. Gadījums, kas sašķēla Krievijas sabiedrību

Foto: AFP / Scanpix
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

2018. gada 27. jūlijā daudzdzīvokļu namā Maskavā noslepkavots tika atrasts 57 gadus vecais Mihails Hačaturjans. Vīrietim konstatētas 36 durtas un 20 cirstas brūces kaklā un krūtīs. 

Pēc neilga laika Krievijas sabiedrību satrieca vēsts - aizdomās par slepkavības pastrādāšanu tika apcietinātas Hačaturjana meitas -  19 gadus vecā Krestīna, 18 gadus vecā Angelīna un 17 gadus vecā Marija. Viņas visas apgalvo - tēvs ir bijis vardarbīgs. Gan fiziski, gan seksuāli. 

Šī slepkavība ieguva plašu rezonansi Krievijas sabiedrībā - vieni nogalinātā meitu tiesāšanu uzskata par pamatotu, citi - uzskata, ka meitenes jāatbrīvo un jāmaina Krievijas likumi, lai novērstu vardarbību ģimenē un pasargātu upurus.

Krievijas telekanāls TV-3 par māsu Hačaturjanu gadījumu uzņēmis dokumentālā seriāla sēriju, kurā iekļautas intervijas ar ģimenes locekļiem un draugiem.

Mihaila Hačaturjana dēls Sergejs apraksta, ka viņa bērnībā mājās vienmēr esot bijuši vardarbīgi konflikti - tēvs sitis un žņaudzis viņa māti. Jau astoņu vai desmit gadu vecumā tēva vardarbīguma dēļ puisēns vēlāk esot mēģinājis aizbēgt no mājām, bet, neskatoties uz policijas iesaisti pēc šī gadījuma, nekas neesot mainījies.

» 15 gadi cietumā par cita noziegumu. Nepatiesi apsūdzēts ieslodzītais atbild uz atklātiem jautājumiem

"Kamēr biju ģimenē, es dabūju par visiem," saka Mihaila Hačaturjana bijusī sieva Aurēlija, kuru vīrs no mājām padzina 2015. gadā. "Domāju - ja es aiziešu, konfliktu vairs nebūs."

Tomēr tā nenotika. Atklātībā nonākušas biedējošas ainas no meiteņu ikdienas - nepārtraukta fiziska un seksuāla vardarbība no tēva puses.

Krievijas izmeklētāji apstiprinājuši, ka tēvs pret meitām regulāri bijis vardarbīgs un "piespiedis viņas uz seksuālām darbībām".

Izmeklētāji secinājuši, ka Mihails Hačaturjans savas meitas sita gandrīz katru dienu, kā arī piespieda viņas veikt seksuālas darbības. Arī liktenīgajā dienā viņš pret māsām izturējās vardarbīgi.

2018. gada 27. jūlijs 

Tiesu eksperti rekonstruējuši 2018. gada 27. jūlija notikumus. Todien Mihails Hačaturjans esot pamodinājis meitas septiņos no rīta un kliedzis. Viņš esot bļāvis regulāri. Slepkavības dienā Hačaturjanu esot sadusmojis tas, ka meitas nebija izkrāmējušas mantas no somas, ar kuru viņš atgriezies no psihoneiroloģiskās slimnīcas. Vīrietis esot cietis no kāda veida personības traucējumiem.

Ekspertīzē piesaukti tādi simptomi kā egocentrisms, pārspīlēts aizdomīgums, autoritārisms, manipulēšana ar citiem cilvēkiem, bieža melošana, sava augstākā stāvokļa demonstrēšana ar jebkādiem paņēmieniem - gan draudiem un iebiedēšanu, gan īpašas labvēlības izrādīšanu, kad pašam tas bija izdevīgi.

Dokumentos norādīts, ka tēvs lika meitām izģērbties viņa priekšā un viņu seksuāli apmierināt.

Vienai no meitām viņš teicis šādus vārdus: "Izaugsi, ieņemsi mātes vietu, apprecēšu tevi, dzemdēsi man bērnu."

Pērnā gada 27. jūlijā Mihails Hačaturjans pēc sabļaušanas uz meitām iemiga.

Baidoties, ka tēvs pamodīsies un sāks viņas sist, jaunākā un vidējā māsa nolēma apbruņoties. Viņas no tēva mašīnas paņēma medību nazi.

» "Iesita pa seju un dūra atkal un atkal..." Krievijā vīrietis rotaļu laukumā nodur savu bijušo draudzeni viņas meitas acu priekšā

Pēc pamošanās vīrietis sācis uz meitām kliegt un pūtis viņām sejā piparu gāzi. Angelīna un Marija šo apiešanos izcieta, taču vecākā māsa Krestīna nokrita uz zemes un nevarēja paelpot, jo jaunietei ir astma.

Kad Krestīna zaudējusi samaņu, tēvs viņu centies atmodināt, ieceļot vannā un lejot viņai virsū ūdeni. 

Uz policijas palīdzību meitenes necerēja, jo tēvs bija iestāstījis, ka viņam esot pazīšanās gan policijā, gan arī prokuratūrā. 

Foto: YURI KADOBNOV / AFP

Vakarā Hačaturjans iemiga mīkstā krēslā. Marija un Angelīna viņam uzbruka ar nazi un āmuru, bet vīrietis pamodās un metās viņām virsū. Krestīna no blakus istabas izdzirdēja troksni, paķēra gāzes baloniņu un izpūta to tēva virzienā, bet pēc tam aizskrēja prom. Tēvs centās atņemt Marijai nazi, bet viņa izrāvās. 

Hačaturjans izgāja kāpņu telpā, kur Angelīna paķēra nazi un iedūra tēvam krūtīs. Vīrietis nomira.

Marija izsauca ātro palīdzību un policiju. Kamēr dienesti vēl nebija ieradušies, viņa ar nodomu savainoja māsas, lai izskatītos, ka tēvs viņām uzbrucis ar nazi. Tomēr meitenes pašas ātri atzinās mēģinājumā inscenēt tēva uzbrukumu.

Grupā pastrādāta slepkavība ar iepriekšēju nodomu

Nākamajā dienā pēc tēva nonāvēšanas Māsas Hačaturjanas apcietināja un izvirzīja viņām apsūdzības par slepkavību ar iepriekšēju nodomu. 2019. gada 14. jūnijā apsūdzību nomainīja uz smagāku - grupā pastrādāta slepkavība ar iepriekšēju nodomu.

Par šādu noziegumu draud 20 gadu cietumsods.

Māsas divus mēnešus atradās aizturēšanas centrā, bet pēc tam tika izmitinātas pie radiniekiem. Viņām noteiktas stingras komandantstundas un aizliegts runāt ar presi.

» Pieci neparasti noziegumi. Asinis stindzinošas slepkavības un senas mistērijas

Viņu advokāti norāda, ka izdarītais bijusi pašaizsardzība, un mēģina pierādīt, ka slepkavība tika pastrādāta emocionāla izmisuma stāvoklī, nevis tika iepriekš plānota. 

"Pēc īpaši sadistiskas epizodes ar piparu gāzes baloniņu viņas nolēma pielikt punktu šīm zvērībām, bet nekāda iepriekš izgudrota, konkrēta plāna viņām nebija," medijam "Novaja Gazeta" stāstījis Krestīnas advokāts Aleksejs Ļipcers.

Pēc māsu arestēšanas medijiem tika nopludināti audioieraksti un meiteņu sarakste, kas parādīja pret viņām vērstās vardarbības apmēru. Tikmēr tabloīdos un federālajos telekanālos tika izrādītas jauniešu fotogrāfijas, kurās viņas redzamas pavadot laiku ar draugiem un izklaidējamies.

Mihaila Hačaturjana bijusī sieva Aurēlija apgalvo, ka esot sūdzējusies policijā par vīra vardarbību (reiz viņš pat esot uzbrucis ar beisbola nūju), tomēr likumsargi atteikušies apsūdzēt vīrieti. Aurēlija laikrakstam "Novaja Gazeta" norāda, ka patiešām ticot, ka vīrs bija ļoti ietekmīgs, ka viņam bijuši sakari policijā un viņš "tikās ar cilvēku, kurš strādā pie prezidenta". 

Aurēlija stāsta, ka vīrs viņu no mājām esot padzinis 2015. gadā.

"Toreiz aizgāju tikai tāpēc, ka baidījos par meitām. Viņš man sejā iebāza pistoli un teica: vai nu ej prom, vai arī es nošaušu tevi un bērnus. Es aprunājos ar meitām, un viņas piekrita - mammu, labāk ej prom," stāstījusi Aurēlija.

Viņa neesot zinājusi, cik ļoti vardarbīgs vīrs ir pret meitām, jo līdz savai aiziešanai bija dzirdējusi tikai viņu virzienā raidītus apvainojumus, bet ne vairāk.

Pretrunīgais 

Nežēlīgas slepkavas vai tomēr jaunas meitenes, kuras savā dzīvē cietušas pārāk daudz pāridarījumu un bezspēcības? Krievijas sabiedrībā šie notikumi izraisījuši karstas diskusijas. "Levadas centra" aptauja liecina, ka 41 procents Krievijas iedzīvotāju uzskata māsu Hačaturjanu rīcību par attaisnojamu.

Tomēr pastāv atšķirības dzimumu starpā. Māsu rīcību par attaisnojamu uzskata 33% Krievijas vīriešu un 47 procenti sieviešu.

Lēmums tiesāt jaunietes par slepkavību Maskavā tika uzņemts ar protestiem. 2019. gada jūnijā simtiem cilvēku sapulcējās pie Krievijas Izmeklēšanas komitejas un pēc tam ik dienu turpināja piketus. 

Foto: TASS/Scanpix

Notikušas vairākas lielākas demonstrācijas un koncerts māsu atbalstam.

Šaušalīgais māsu Hačaturjanu gadījums pievērsis sabiedrības uzmanību vardarbībai ģimenē un Krievijas vājajiem likumiem šajā jomā. 

"Viņām nebija, kur vērsties," par māsām saka pretvardarbības organizācijas "Nasiliu.net" vadītāja Anna Rivina.

"Krievijas policija uzskata, ka vardarbība ģimenē ir privāta ģimenes lieta un ka viņiem nav iemesla iejaukties. Valdība nevar un negrib aizstāvēt vardarbības upurus. Šīm sievietēm nākas sevi aizstāvēt, un viņas nereti pašas nonāk cietumā."

» Igaunijā vīrietis uzšķērž sievas ķermeni, nogriež galvu un divas nedēļas turpina dzert viņai blakus

Kaut arī oficiālu statistikas datu par šo problēmu nav, neatkarīgais portāls "Mediazona" lēš, ka apmēram 80 procenti Krievijā par slepkavībām notiesāto sieviešu cieta no partnera vardarbības.

Cilvēktiesību aizstāvju grupas norāda, ka Krievijā no vardarbības ģimenē ik gadu cieš vismaz 16 miljoni sieviešu.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu