"Jūs esat ļauni." Vides aktīviste Tūnberga ar spēcīgu vēstījumu vēršas pie pasaules līderiem (17)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Grēta Tūnberga.
Grēta Tūnberga. Foto: AFP / Scanpix

Zviedru skolniece, vides aktīviste Grēta Tūnberga ANO klimta samitā Ņujorkā pirmdien, 23. septembrī, norājusi pasaules līderus, kuriem viņa pārmeta savas paaudzes nodošanu, pietiekami aktīvi necīnoties pret siltumnīcefekta gāzu emisiju.

Tūnberga savu runu sāka ar brīdinājumu, ka jaunieši vēros politiķus.

"Tas viss ir nepareizi. Man nevajadzētu šeit atrasties. Man vajadzētu būt skolā otrā okeāna malā," sacīja 16 gadus vecā meitene, kura paņēmusi gadu brīvu no skolas.

"Jūs vēršaties pie mums jauniešiem pēc cerības. Kā jūs uzdrīkstaties?" jautāja Tūnberga, kura kļuvusi par seju jauniešu kustībai pret politiķu bezdarbību klimata un vides aizsardzības jomās.

"Jūs esat nozaguši manus sapņus un manu bērnību ar saviem tukšajiem vārdiem, tomēr es esmu viena no laimīgajiem. Cilvēki cieš, cilvēki mirst, sabrūk veselas ekosistēmas," sacīja Tūnberga.

"Mēs esam masveida izmiršanas sākumā un viss, par ko jūs varat runāt, ir nauda un pasakas par mūžīgo ekonomikas izaugsmi. Kā jūs uzdrīkstaties!" uzsvēra jaunā aktīviste.

Viņa piebilda, ka sarunās ar līderiem viņai sacīts, ja jaunatne tiek sadzirdēta un situācijas nopietnība ir saprasta.

"Bet vienalga, cik skumja un dusmīga es esmu, es tam nevēlos ticēt, jo, ja jūs patiešām izprotat situāciju un turpināt nerīkoties, tad jūs esat ļauni, un tam es atsakos ticēt," sacīja Tūnberga.

Viņa nosauca vairākus mērķus, kas nav sasniegti, un norādīja, ka var izveidoties "nenovēršamas ķēdes reakcijas ārpus cilvēku kontroles".

Tūnberga arī aicināja valstis apņemties īstenot ambiciozākus mērķus.

"Šodien šeit netiks prezentēti nekādi risinājumi vai plāni saskaņā ar šiem cipariem, jo šie skaitļi ir pārāk neērti, un jūs joprojām neesat pietiekami pieauguši, lai pateiktu, kā ir," sacīja Tūnberga.

"Jūs pieviļat mūs. Bet jaunieši sāk saprast jūsu nodevību," sacīja pusaudze, brīdinot līderus, ka viņiem "pievērstas visu nākotnes paaudžu acis".

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu