Elsošana un slikta elpa. Signāli, kas var norādīt uz mīluļa veselības problēmām

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Pixabay

Rūpējoties par savu mājdzīvnieku, būtiski ir pievērst uzmanību tā veselības stāvoklim. Gadās, ka, neizprotot sava labākā drauga ķermeņa valodu un izmaiņas ēšanas paradumos, saimnieks pat nepamana, kā progresē kāda nopietna slimība. Ir dažādi simptomi, kas, iespējams, daudziem varētu šķist mazsvarīgi, bet tie ir pirmie signāli, kad mīlulis jāved pie veterinārārsta.

Par daļu no tiem portālam "Apollo" pastāstīja "PetCity" eksperte Beāte Grīsle.

Viena pazīme, kas var liecināt par kādu slimību, ir izmaiņas dzīvnieka uzvedībā. "Tas var būt, kad mīlulis pēkšņi izvairās no kontakta ar cilvēku vai paliek agresīvs," norāda Grīsle. 

"Jāpārzina savs dzīvnieks, lai pamanītu signālus, ka mīlulim varētu kas kaitēt," teic eksperte.

Mīlulim ož elpa

Tāpat par slimību var liecināt smaka no mutes, kas norāda uz problēmām ar vielmaiņu vai mutes dobumu. Speciāliste uzsver, ka "ja mīlulim smird elpa, tad obligāti tas būtu jāatved uz pārbaudi pie veterinārārsta".

Bieži vien problēmas ar mutes dobumu un zobiem pamana tikai veterinārārsts, kad dzīvnieks ir atvests uz klīniku jau ar kādu citu problēmu. "Var novērot, ka bieži saimnieks ir atvedis savu mīluli pie ārsta ar citu problēmu, bet dakteris atrod vēl citas, kas jau ir ieilgušas. Jo, ja cītīgi neskatās dzīvniekam mutē, tad nemaz nevar pamanīt, vai kāda problēma varētu būt."

Foto: Pixabay

» Alerģijas mīlulim – viss, kas par tām jāzina

Visakūtākie gadījumi, kad mīlulis būtu jāved pie veterinārārsta, ir tad, kad novērota bieža caureja vai ilgstoša vemšana. Speciāliste uzsver, ka šādos gadījumos ar steigu jādodas pie daktera, jo dzīvnieka organisms var atūdeņoties un pēc nedēļas jau varētu būt par vēlu. Caureju un vemšanu bieži vien var izraisīt nepareiza barības izvēle mīlulim.

Protams, dzīvnieki ir jāved pie veterinārārsta ar steigu uz pārbaudi pēc saķeršanās ar citiem dzīvnieku vai pēc čūsku kodumiem, lai pārliecinātos, ka mājdzīvnieka veselība nav apdraudēta.

Speciāliste atgādina, ka "ja jādodas pie veterinārārsta, tad nevajadzētu barot vai dzirdīt dzīvnieku pirms procedūrām, jo, ja būs nepieciešama steidzama operācija, mājdzīvniekam jābūt tukšā dūšā, lai pārciestu anestēziju".

Smaga elsošana

"Kaut kas nav labi ar kaķa veselību, ja viņš elso ar atvērtu muti, jo tā parasti kaķi neelpo," norāda speciāliste. "Daudzi saimnieki domā, ka kaķis ir noskrējies un noguris, un ka elsošana neko nenozīmē, taču tas patiesībā liecina par kādu veselības problēmu."

» Lēta vai dārga barība mājdzīvniekam - kāda atšķirība?

Elsošana ir suņu atdzesēšanās veids, bet apgrūtināta elpošana vai aizdusa var būt arī viens no suņu slimības simptomiem, kas norāda uz dzīvībai bīstamām problēmām. Aizdusu var izraisīt komplikācijas degunā, rīklē, plaušās vai krūtīs.

Foto: Pixabay

Lai nodrošinātu mīlulim labus dzīves apstākļus un veselību, dzīvnieks ir jāved vismaz reizi pusgadā vai gadā pie veterinārārsta uz analīzēm. "Jāveic ikgadējas pārbaudes. Var arī pārbaudīt mīluli, kad ved to vakcinēties," norāda "PetCity" speciāliste Beāte Grīsle.

» Liekais svars - cik mājdzīvniekiem tā ir nopietna problēma?

Taču speciāliste min, ka, ievērojot pāris ieteikumus ikdienā un kopjot savu mīluli pareizi, no biežākas veterinārārsta apmeklēšanas, kā tikai reizi gadā, var arī izvairīties.

Kā saimnieks var izvairīties no veterinārārsta apmeklējumiem?

  • Barība – ļoti svarīgi ir mājdzīvnieku nodrošināt ar pareizu barību atbilstoši šķirnei un fiziskajam stāvoklim.
  • Kaķi un suņi, kuri tiek baroti ar svaigu gaļu – viņi ir jāattārpo ik pa trim, četriem mēnešiem.
  • Vakcinēšana – gan kaķiem, gan suņiem.
  • Zobiņu aprūpē – tikai ar speciālajiem kārumiem nevar pilnvērtīgi iztīrīt mīluļu zobus. Suņiem ir jātīra zobi pašrocīgi, tādejādi var izvairīties no stomatologa apmeklējuma. Ko daudzi saimnieki nezina, arī kaķiem jātīra zobus – ir salvetes un pulveri, ar ko var atvieglot tīrīšanas procesu.
  • Fiziskās aktivitātes – tiem mīluļiem, kuriem ir svara problēmas, kā arī īpaši ir vērts "pasportot" atsevišķām mājdzīvnieku šķirnēm, kurām ir tendence uz aptaukošanos.

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu