LVB: "Kaķu pilsētas" projekts apdraud dzīvniekus un sabiedrību (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kaķis. Ilustratīvs attēls.
Kaķis. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Latvijas Veterinārārstu biedrība (LVB) publicējusi paziņojumu, kurā paustas bažas par Pārdaugavā plānotās kaķu mājas projektu. Tas varētu apdraudēt gan pašus dzīvniekus, gan sabiedrību. 

LVB valdes priekšsēdētājas Māras Vidužas sagatavotajā paziņojumā minēts, ka Rīgas domes atbalstītais «kaķu pilsētas» projekts Pārdaugavā radīs ciešanas ne tikai nomitinājuma vietā iesprostotajiem dzīvniekiem, bet var apdraudēt arī cilvēku veselību.

Lai gan Rīgas dome un projekta iniciatori publiskajā komunikācijā uzsver, ka idejai ir arī speciālistu atbalsts, tā neesot taisnība. Latvijas Veterinārārstu biedrības vēstuli, kurā detalizēti izklāstīts, kāpēc nedrīkst pieļaut tik lielas klaiņojošo dzīvnieku kolonijas veidošanu, Rīgas dome ir ignorējusi, vispār nesniedzot uz to atbildi.

Projekta īstenotāju solītā dzīvnieku attārpošana un vakcinācija nepasargāšot apkārtējos no inficēšanās. Ielas kaķi ir daudzu dzīvībai bīstamu slimību pārnēsātāji. Kaķu slimību speciālisti uzsver, ka ir ļoti svarīgi kaķus turēt mazās kolonijās. Daļa no slimībām ir bīstamas tikai citiem kaķiem, bet diemžēl kaķi pārnēsā arī, piemēram, toksoplazmozi, tā dēvēto «kailo ēdi», Bartonellas baktēriju un citas infekcijas, kas ir bīstamas arī cilvēkiem.

» Pārdaugavā klaiņojošajiem kaķiem taps «kaķu pilsētiņa»

Slimie kaķi inficē citus sugas brāļus caur kontaktu, skrāpējumiem un kostajām brūcēm kaķu komunikācijas laikā. Cilvēki parasti saslimst tiešā kontakta veidā vai, nonākot saskarē ar kaķu inficētajām lietām.

Kaķis ir izteikti teritoriāls individuālists, kuram sociālo attiecību veidošana ar citiem kaķiem ir stresa pilna. Līdz ar to projekta ideja par 100 kaķu iesprostošanu ierobežotā teritorijā neatbilst dzīvnieku interesēm un tiem radīs paaugstinātu stresu. Stress kaķiem izraisa urīnceļu iekaisumus, palielina agresiju un noved pie savstarpējiem ķīviņiem. Tam seko pastāvīgas ciešanas no sāpēm un emocionālā diskomforta, daļa kaķu no iegūtajām infekcijām aizies bojā.

Lai izdzīvotu, kaķi, kas tiks ievietoti 100 citu kaķu barā, noteikti meklēs iespēju, kā attālināties no citiem sugas brāļiem, mēģinās glābties bēgot no Rīgas domes atvēlētās teritorijas un slēpjoties tuvējo māju pagrabos. Tur kaķi atkal veidos mazas kolonijas, kurās atkal jutīsies komfortabli. 

Rīgas pašvaldība un biedrība, kas grasās realizēt kaķu bara izmitināšanu «kaķu pilsētā», rīkojas bezatbildīgi gan pret cilvēkiem, kuriem šai apkārtnē jādzīvo, gan pret dzīvniekiem, kuru uzvedība ir izpētīta un aprakstīta speciālajā literatūrā. Kaķi vēlas pavadīt savu dzīvi kā vientuļnieki vai saskarsmē ar dažiem kaķiem, kurus viņi izvēlas pēc tikai viņiem vien zināmiem kritērijiem. «Kaķu pilsēta» pārkāps ES regulējuma ieteikumus par kaķu turēšanu.

«Nākas secināt, ka lēmums atbalstīt projektu liecina par paviršību risku izvērtēšanā. Vispirms ir jāizstrādā šīs »pilsētas« izbūves projekts, jāsaskaņo ar vides un veselības dienestiem, un tikai tad var sāk būvēt absurdas sapņu »pilis«,» norāda LVB vadītāja Māra Viduža.

Turklāt būtu nepieciešams izvērtēt pirms 19 gadiem uzsāktās sterilizācijas programmas rezultātus un līdzekļu ieguldījuma efektivitāti. Atbilstoši pasaules pieredzei, - ja programma būtu veikta efektīvi, ņemot vērā ekspertu ieteikumus, Rīgas ielās šodien vairs vispār nebija jābūt klaiņojošiem kaķiem.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu