Ukraina tūristiem atvērusi bēdīgi slavenās Černobiļas kodolkatastrofas epicentru (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: SERGEY DOLZHENKO / EPA

Ukrainas valdība lielā tūristu pieplūduma dēļ ir atvērusi Černobiļas 4. reaktora vadības zāli, kas ir vēsturē vissmagākās kodolkatastrofas epicentrs, vēsta medijs "Telegraph".

Šajā telpā 1986. gada aprīlī padomju inženieri testa ietvaros izslēdza dzesēšanas sūkņus, izraisot eksploziju un ugunsgrēku, kas nogalināja vismaz 54 cilvēkus un simtiem tūkstošus pakļāva radioaktīvam starojumam.

» ASV atklājusi izlūkdienestu slepeno ziņojumu par Černobiļas katastrofu

Tagad ļaudis, kas ir pietiekami drosmīgi vai neprātīgi, var uz ļoti īsi brīdi paskatīties uz pasaules lielākās kodolkatastrofas epicentru.

Foto: Tūristu bums Černobiļā

Aptuveni 200 tonnas radioaktīvās degvielas joprojām atrodas arvien nestabilajos tērauda un betona sarkofāgos, ko negadījumu "likvidatori" uzcēla virs ceturtā reaktora.

Bailes no radiācijas ir tik lielas, ka 2016. gadā ap reaktoru tika apjozts 108 metru augsts un 36 000 tonnas smags kupols, kas ir pasaulē lielākā pārvietojamā metāla konstrukcija.

Tūristu apskates vietas līdz šim norobežojās diezgan tālu no nelaimīgā reaktora, taču pateicoties "zaļajam koridoram", lai pilnveidotu tūrismu, kuru jūlijā izsludināja prezidents Volodimirs Zelenskis, Černobiļas HBO sēriāla fani šobrīd var apskatīt arī tuvāk pašu AES jeb katastrofas epicentru.

Daudzi ekskursanti līdz šim norobežojās ar spoku pilsētas - pamestās Pripetes - valgiem, tomēr pagājušajā nedēļā ierēdņi žurnālistus veda caur rūpnīcas kilometru garo alumīnija koridoru uz bēdīgi slavenā ceturtā reaktora vadības telpām, kas atrodas zem jaunā norobežojošā kupola. Žurnālistiem tika izziņots 21 jauns tūristu maršruts Pripetē.

» Černobiļas katastrofas "neredzamie cilvēki". Drūmā fotoprojektā parāda dzīvi Baltkrievijas internātskolās

Kaut arī izmeklēšanas laikā pēc negadījuma liela daļa aprīkojuma tika izņemta no vadības telpas, joprojām var redzēt sarūsējošos paneļus ar pogu un displeju kārbu.

Vadības telpas vizīte ilgst tikai dažas minūtes, lai radiācijas iedarbība nesasniegtu bīstamu līmeni. Viesi daudz vairāk laika pavada, respiratoru, ķiveru un aizsargtērpu nodošanā un radiācijas pārbaužu skeneros.

Foto: TVNET reportāža no Černobiļas

Radiācijas līmenis vietām ir ļoti atšķirīgs, taču tam ir tendence koncentrēties augos un augsnē. Ceturtā reaktora ēkā lielākie draudi ir radioaktīvie putekļi. Apmeklētājs, kurš nejauši noslaucījis kaut ko vai pieskāries noputējušai vietai, var saņemt lielu devu radiācijas, pēc darbinieku domām, kas izsmidzina ķīmiskas vielas, lai noturētu putekļus vietā.

Tūristu skaits viennozīmīgi ir palielinājies pēc HBO veidotā seriāla, šogad Černobiļu jau ir apmeklējuši vairāk nekā 87 000 cilvēku, salīdzinot ar 72 000 pagājušajā gadā.

Valdība ir uzlabojusi pastaigu takas, kontrolpunktus un mobilo uzņemšanu, kā arī nesen apstiprinātas ekskursijas ar laivām pa upi.

Tomēr ne visi ir priecīgi par lielo tūristu pieplūdumu. Pārlieku daudzi "selfiji" sociālajos tīklos lika HBO seriāla producentam aicināt cilvēkus "izturēties ar cieņu" pret katastrofas vietu.

» Seriāli, šņabis un influenceri. Černobiļas kults

Lielākā ekskursiju uzņēmuma "Černobiļas tūre" direktors Jaroslavs Jemeļjaņenko sacīja, ka, ja apmeklētāji dienu pavada vadītajā maršrutā, viņi tiek pakļauti tik lielai radiācijai kā stundā transatlantiskā lidmašīnas lidojumā.

Bet ārsts Jurijs Bandaževskis, kurš gadu desmitiem ilgi ir pētījis Černobiļu, ir pretojies tūrismam aizlieguma zonā kā nevajadzīgu radiācijas iedarbības risku. Īpaši ugunsgrēki var izdalīt lielu daudzumu bīstamu daļiņu, viņš brīdināja.

"Tūristi var būt gan šo briesmu upuri, gan avoti," viņš sacīja.

Pirmdien, 30. septembrī,  Kijevas apgabala policija paziņoja, ka ir arestējuši 323 "stalkerus", jo pamestās vietas entuziasti dzenas uz turieni pēc populāras videospēles sižeta, kur jāapiet aizlieguma zonu kontrolpunktus.

» "Nemīļojiet radioaktīvos kucēnus!" Černobiļā atstātie dzīvnieki klīst vieni kā filmās par apokalipsi

Foto: Černobiļas suņi

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu