"Laiks mainīt negatīvo piegaršu!" Zelenskis paziņo, ka Černobiļai jākļūst par oficiālu tūrisma vietu

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Černobiļas kodolspēkstacijas ģenerāldirektors Sergejs Kalašņiks, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un Novarka Cirille pozē ar simbolisku atslēgu ceremonijā par godu jaunam metāla kupolam.
Černobiļas kodolspēkstacijas ģenerāldirektors Sergejs Kalašņiks, Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis un Novarka Cirille pozē ar simbolisku atslēgu ceremonijā par godu jaunam metāla kupolam. Foto: AFP/SCANPIX

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis paziņojis, ka Černobiļas teritorijai, kurā norisinājās viena no lielākajām kodolavārijām vēsturē, vajadzētu kļūt par oficiālu tūristu apmeklēšanas vietu, vēsta BBC.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis trešdien, 10. jūlijā, parakstījis rīkojumu, kurā izklāstīti visi plāni attiecībā uz jauniem gājēju maršrutiem.

"Černobiļa ir Ukrainas zīmols ar negatīvu piegaršu. Laiks to mainīt," paziņojis prezidents. 

"Mēs izveidosim zaļo koridoru tūristiem. Tā ir unikāla vieta uz šīs planētas, kur daba pēc  tik lielas katastrofas ir sākusi atdzimt. Mums ir jārāda šī vieta zinātniekiem, vēsturniekiem un tūristiem." 

Neskatoties uz to, ka radiācijas līmenis vēl joprojām vietām pārsniedz normu, tūkstošiem tūristu katru gadu dodās uz Černobiļu, lai ieraudzītu, kā izskatās vieta, kurā notikusi viena no lielākajām tehnogēnajām katastrofām.

» Kulta seriāla efekts. Populāri influenceri slavas dēļ dodas pozēt uz Černobiļu

Tāpat valdība iecerējusi ieviest elektronisko biļešu sistēmu. Kā skaidroja Zelenskis, šis solis ļaus samazināt korupciju: "Vairs nebūs milzīgas rindas, lai saņemtu atļauju apciemot šo vēsturisko vietu." 

Tāpat viņš piebilda, ka tiks atcelts aizliegums filmēt un fotogrāfēt it kā aizsargātas vietas.

"Radīsim brīvību, kas kļūs par simbolu Ukrainai - bez korupcijas, bez muļķīgiem noteikumiem ar piesaistītām investīcijām," atzīmeja Zelenskis.

Ukraina un tās partneri no Eiropas trešdien, 10. jūlijā, oficiāli atklāja jauno metāla kupolu, kas ieskauj Černobiļas atoemelektrostacijas katastrofā iznīcināto reaktoru.

» Sperti nākamie soļi, lai Černobiļu padarītu drošu. Oficiāli atklāts jauns kupols pār avarējušo AES

Konstrukcija ir pietiekam spēcīga, lai izturētu virpuļviesuli, un tā būvēta, lai nostāvētu simt gadu, paziņoja ERAB.

Kupols izveidots 2016. gadā, un tas pilnībā nosedz uzreiz pēc katastrofas steigā uzbūvēto norobežojumu.

Černobiļas AES katastrofa 1986. gada 26.aprīlī ir lielākais civilās kodolenerģētikas negadījums.

Eksplozijā notikuma vietā gāja bojā 30 cilvēki, bet simtiem cilvēku miruši vēlāk radiācijas izraisītu slimību dēļ. Precīzs upuru skaits nav noteikts. Toreizējās padomju varasiestādes sākotnēji mēģināja slēpt kodolkatastrofas mērogus.

30 kilometru rādiusā ap AES tika evakuēti 350 tūkstoši cilvēku, šajā zonā joprojām nav ļauts dzīvot. Apmēram 150 gados vecāki cilvēki, neskatoties uz oficiālo aizliegumu, ir atgriezušies šajā zonā.

Tagad varasiestādes aplēsušas, ka cilvēki droši šajā apkaimē varēs dzīvot pēc 24 tūkstošiem gadu.

» Černobiļa: Mazāk zināmi fakti par postošāko kodolnelaimi pasaulē

Foto: Tūristu bums Černobiļā

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu