VVC Daugavpils mēram prasa paskaidrojumus par uzrunu krievu valodā (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Daugavpils mēra amata kandidāts Andrejs Elksniņš
Daugavpils mēra amata kandidāts Andrejs Elksniņš Foto: Zane Bitere / LETA

Valsts valodas centrs (VVC) ir lūdzis Daugavpils mēru Andreju Elksniņu (S) sniegt paskaidrojumus par uzrunu, kas festivāla "Dragon Boats" laikā pie Lielā Stropu ezera teikta krieviski, liecina politiķa publiskotais dokuments.

VVC, pieprasot paskaidrojumus, atsaucas uz kādu iesniegumu un video, kurā redzams, ka 24. augustā notikušajā pasākumā mērs teicis uzrunu svešvalodā - krieviski, lai arī Satversmes 4. pantā noteikts, ka latviešu valoda ir valsts valoda.

"Ņemot vērā Latvijas Republikas attīstības vēsturi un valsts valodas politisko situāciju dažādos laika periodos, ir pieņemti dažādi normatīvie akti, kas pastiprināti aizsargā valsts valodas statusu un tās lietotāju lingvistiskās tiesības," vēstulē raksta VVC.

Valodas sargi atsaucas uz likumu "Par pašvaldībām", kurā noteikts, ka pašvaldību darba valoda ir latviešu, kā arī atgādina, ka domes priekšsēdētājam valsts valoda jāzina augstākajā līmenī.

VVC norāda, ka domes priekšsēdētājam, pamatojoties uz Satversmes preambulā noteikto, ir jānodrošina saliedēta sabiedrība, kuras pamatā ir latviešu valoda. Tāpēc domes priekšsēdētājam uzruna esot jāsaka latviski, īpaši pasākumā, kas ir publiski pieejams ikvienam pilsētas iedzīvotājam.

"Izrādās, šovasar sauļojoties pie Stropu Lielā ezera, esmu pārkāpis Satversmes preambulu, novēlot airētājiem veiksmīgus startus," VVC aicinājumu savā "Facebook" kontā komentējis Elksniņš.

Pašvaldības publiskotā informācija liecina, ka starptautiskais festivāls "Dragon Boats" Daugavpilī šogad norisinājies pirmo reizi. Sacensības notiek lielā laivā-kanoe ar pūķa asti un galvu. Priekšā sēž bundzinieks, kurš, sitot bungas, rada ritmu airētājiem.

Jau vēstīts, ka šomēnes būs zināms tiesas nolēmums par cita Daugavpils politiķa, bijušā pilsētas mēra Riharda Eigima ("Mūsu partija") sūdzību par VVC pieņemto lēmumu administratīvā pārkāpuma lietā par viņa valsts valodas prasmēm.

VVC 2018. gada maija sākumā paziņoja, ka par valsts valodas nelietošanu augstākā līmeņa otrajā pakāpē tuvākajā laikā vērsīsies tiesā ar prasību anulēt Eigima deputāta mandātu. Tomēr, Eigimam vēršoties tiesā, VVC nevar iesniegt tiesā attiecīgu prasības pieteikumu.

Iepriekš Eigims iesniedzis VVC sūdzību par pieņemto lēmumu administratīvā pārkāpuma lietā attiecībā uz viņa valsts valodas lietojumu. Sūdzību par administratīvā pārkāpuma lietā pieņemtu lēmumu vispirms izskata iestādē, pēc tam - tiesā divās instancēs.

Savukārt VVC prasības pieteikumu par Daugavpils domes priekšsēdētāja mandāta anulēšanu tiesā sniegs pēc tam, kad būs stājies spēkā galīgais lēmums par viņa valsts valodas lietojumu.

Saskaņā ar Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā noteikto VVC ir pienākums iesniegt tiesā prasības pieteikumu par deputāta pilnvaru anulēšanu, ja atkārtoti tiek konstatēts, ka deputāta valsts valodas zināšanas neatbilst Ministru kabineta noteiktajam prasmes līmenim. VVC ir konstatējis, ka Eigims nelietojot valsts valodu augstākā līmeņa otrajā pakāpē.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu