Daļa deputātu būtu gatavi iesaldēt savas algas, ja neizdosies celt mediķu atalgojumu (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Saeima. Ilustratīvs attēls.
Saeima. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimā izskan dažādas versijas, kā varētu paaugstināt mediķu algas, piemēram, paaugstinot akcīzes nodokli cigaretēm. Ja likumā noteiktos solījumus par 20% palielināt ārstu un medmāsu algas tomēr izpildīt neizdosies, daļa deputātu, solidarizējoties ar mediķiem, būtu gatavi atteikties no sava algas pielikuma, sestdien, 5. oktobrī, vēstīja "TV3 Ziņas".

Pagājušā gada decembrī vēl iepriekšējās Saeimas deputāti atbalstīja likuma grozījumus, kas noteica, ka visiem mediķiem turpmākos trīs gadus sagaidāms 20% algu pielikums. Šogad tas tika izpildīts, taču valdības sagatavotajā nākamā gada budžeta projektā nav atvēlēta pat puse algu pielikumiem nepieciešamā finansējuma, kas izsaucis medmāsu un sašutumu.

Par spīti medicīnas darbinieku emocionālajiem runām valdība atzina, ka likumā ierakstīto izpildīt nav iespējams, jo budžetā visi pieejamie līdzekļi esot sadalīti.

"Praktiski  brīvas naudas nav," rezumē finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Savukārt atšķirībā no mediķiem deputātiem nākamgad paredzēts izmaksāt visu likumā noteikto algas pielikumu, kas plānots 162 eiro. Tam budžetā rezervēti pieci miljoni eiro.

"TV3 Ziņas" vairākiem deputātiem uzdeva jautājumu, vai nebūtu pareizi atteikties no pašu plānotā algas pielikuma, to novizot mediķu algām. Vairāki politiķi šādu piedāvājumu atbalstītu, tomēr daži par ideju bija skeptiskāk noskaņoti.

"Manis pēc jā, es pats šeit neesmu algas dēļ. Es arī esmu atteicies no visām kompensācijā, tā kā droši uz priekšu!" sacīja Saeimas deputāts Sandis Riekstiņš (JKP).

Ideju atbalstītu arī Raivis Dzintars (NA), kurš žurnālistiem apgalvoja, ka viņa pārstāvētais politiskais spēks šādu iniciatīvu atbalstījis arī iepriekš.

"Nacionāla apvienība šādu iniciatīvu ir atbalstījusi arī iepriekš un mēs uzskatām, ka tas būtu pareizi un tas būs jautājums par ko mēs uzrunāsim savus koalīcijas partnerus un aicināsim par to vienoties," sacīja NA Saeimas frakcijas vadītājs.

Pēc Dzintara teiktā ar partneriem par priekšlikumu tiks lemts jau tuvākā laikā, lai to varētu iestrādāt budžetā.

Ieceri atbalstītu arī vismaz viens opozīcijas deputāts. "Mūsu valsts problēma ir tāda, ka valdība un parlaments nepilda savus pieņemtos likumus, tas nav vienīgais gadījums. Tādā gadījumā, ja neatrod naudu arī visām parējām kategorijām naudu nevajadzētu palielināt, arī deputātiem," par ideju izteicās Jānis Ādamsons (S).

Citi gan norādīja, ka par šādu iniciatīvu nav domājuši vai arī tas neatrisinātu pamatproblēmu.

"Neesmu par tādiem jautājumiem domājis. Sagaidīsim budžetu, tad jau redzēs, ar ko tas viss beigsies," apgalvoja Jānis Dūklavs (ZZS).

"Man nav šaubu, tā būtu populistiska rīcība, daži mūsu vēlētāji būs apmierināti, bet tas neatrisinās problēmu pēc būtības," pauda Igors Pimenovs (S).

Ņemot vērā, ka solījumu mediķiem atbalstīja arī deviņi Krišjāņa Kariņa (JV) valdības ministri, "TV3 Ziņas" centās noskaidrot, vai algu pielikums būtu jāiesaldē arī ministriem, tomēr konkrētu atbildi ministru prezidents nesniedza.

"Es varu vēlreiz atkārtot visām nozarēm, īpaši Veselības ministrijai ir 50 miljoni papildus algu palielinājumam un Izglītības ministrijai vairāk nekā 20 miljoni algu palielinājumam, algu palielinājums visur būs," sacīja Kariņš.

Deputāti gan sola, ka mediķu algām nākamgad tiks piešķirti vairāk līdzekļi nekā valdības apstiprinātajā budžeta projektā, jo tiekot gatavoti vairāki priekšlikumi.

"Mans priekšlikums būs celt akcīzi cigaretēm un elektroniskajām cigaretēm un arī šo naudu novirzīt mediķu algām," sacīja Saeimas sociālo lietu komisijas vadītājs Andris Skride (JKP).

Skride apgalvo, ka mediķiem paredzētais finansējums varētu tikt palielināts vēl par vairāk nekā desmit miljoniem eiro. Tie gan joprojām nebūtu likumā solītie 120 miljoni, tomēr ļaušot palielināt algas lielākam skaitam mediķu. Priekšroka tiks dota neatliekamās palīdzības dienesta darbiniekiem un medmāsām.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu