Rīga pamazām kļūs zaļāka! Sākta koku stādīšanas akcija

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Koka lapas. Ilustratīvs attēls.
Koka lapas. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Rīgā sākta koku stādīšanas akcija. Koku eksperti un dabas entuziasti stādīs kokus, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas, vēsta raidījums "900 sekundes". 

Akcijas mērķis ir pierādīt, ka ka koki var augt vietās, kur Rīgas ierēdņi apgalvo par pretējo. Jau pēc pāris nedēļām Rīgas centrā tiks iestādīti divi jauni koki, izmantojot mūsdienu tehnoloģijas.

"Pilsētā kokiem ir ļoti, ļoti grūti." Koku kopšanas meistars Edgars Neilands stāsta, ka Rīgā daudzi koki ir ļoti sliktā stāvoklī. Arvien biežāki šādi koki tiek nozāģēti. Ja vietā tiek iestādīts jauns koks, bieži gadās, ka tas neieaug. Tas skaidrojams arī ar to, ka Rīga nav koku laistīšanas auto.

"Un ja mums ir divi mēneši bez lietus karstā vasaras laikā, tad kokam vajag līdz 2 kubikmetriem ūdeni dienā un ir jautājums, kur viņš to var ņemt," teic koku kopšanas meistars.

Pilsētas kokiem ir nepiemērota vide, tāpēc tos nepieciešams aprūpēt daudz vairāk nekā kokus ārpus pilsētas. 

"Tās pašas koku lapas, mēs vedam kaut kur nokompostējam un vedam kaut kad atpakaļ, bet, ja neesam to darījuši divus, piecus, divdesmit gadus, tad vienā brīdī kokam nolaižas zari, un tas saka: atā!"

Koki pilsētā ir nepieciešami, jo tie vasarās dzesē un mitrina gaisu. Tāpat zaļās zonas pilsētu padara pievilcīgāku. Tomēr, lai koks nestu pilsētai labumu, par to ne vien jārūpējas, bet tas arī pareizi jāiestāda. 

"Mēs cērtam jaunu taku birokrātijas džungļos." Biedrības "Pilsēta cilvēkiem" pārstāvis Māris Jonovs stāsta, ka bija nepieciešami divi gadi, lai varētu saņemt atļauju pilsētas centrā iestādīt divus jaunus kokus. Turklāt tas tiek darīts ar pašu līdzekļiem. Kaut arī vieta koka stādīšanai izvēlēta sarežģīta, to būs iespējams izdarīt, pielietojot mūsdienu tehnoloģijas.

"Paceļam to latiņu vēl augstāk, šeit būs saliktas speciālas ierīces, kas pasargā komunikācijas, kas sargā koku saknes, kas neļauj cilāt bruģi. Stādīti tiks nevis tādi Rīgā ierasti mazi stādiņi, bet kārtīgi deviņmetrīgi stādi," saka biedrības "Pilsēta cilvēkiem" pārstāvis.

"Ir tāds mazs cerību stariņš labākai nākotnei, skaistākai pilsētai." Biedrības «Pilsēta cilvēkiem» pārstāvji cer arī turpmāk palīdzēt ar padomiem ikvienam, kurš vēlēsies pilsētā stādīt kokus.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu