Līgatnes dabas parks aicina nebarot draudzīgu lapsu (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lapsa. Ilustratīvs attēls
Lapsa. Ilustratīvs attēls Foto: pixabay.com

Līgatnes dabas parks savā "Facebook" lapā publicējis ierakstu, kurā aicina cilvēkus nebūt bezatbildīgiem, atrodoties dabā. Ierakstā pastāstīts par kādu lapsu, kuru jau no agra vecuma barojuši parka apmeklētāji, kas dzīvniekam ilgtermiņā ir kaitīgi.

Dabas parka auto stāvvietā bieži var sastapt kādu pārdrošu lapsēnu. Kaut gan tas sākotnēji var šķist jautri un amizanti, nekā priecīga tajā patiesībā neesot. Lapsēns Līgatnes dabas taku stāvlaukumā ieklīst sācis vasarā, kad šeit ceļotāji mēdza nakšņot pārvietojamajos tūristu auto.

Kad jaunās lapsas kļūst patstāvīgas un dodas prom no ģimenes, viņām par pārtikas meklējumiem jāsāk rūpēties pašām. Kā norāda dabas parks, tas nebūt nav viegli. Tādēļ dzīvnieks meklē vieglāko un ērtāko risinājumu. 

Stāvvietā sastopamais lapsēns sākotnēji pārticis no tūristu nomestajiem pārtikas produktiem vai kāda iedota kāruma, bet ar laiku jaunajam meža zvēram izveidojās spēcīga asociācija - cilvēks nozīmē ēdienu.

Stāvlaukumā lapsa sāka nākt jau regulāri un ar konkrētu nodomu - pēc ēdiena. Diemžēl dabas parka izvietotie uzraksti un aicinājumi nebarot dzīvniekus ļoti bieži netiekot ņemti vērā un cilvēki paši joprojām turpina dot lapsai ēdienu.

Kaut gan cilvēku darbībām var būt nekaitīgi nodomi, tā izvēršas par neapzinātu ļaunprātību pret dabu. Mainās savvaļas dzīvniekam raksturīgā uzvedība un paradumi, kā rezultātā& lapsēns nu kļuvis par pārdrošu zvēru, kas pats uzstājīgi nāk pie cilvēka.

Diemžēl ir zināmi daudz negatīvi piemēri, kā šāda rīcība nodara kaitējumu gan dzīvniekiem, gan pašiem cilvēkiem.

Risinājums šajā situācijā ir slēgti atkritumu konteineri vai dabā vispār noņemtas atkritumu urnas, ko Dabas aizsardzības pārvalde pamazām jau darot iniciatīvas "Dabā ejot, ko atnesi, to aiznes!" ietvaros.

Piemēram, ASV Nacionālajos parkos, lai nepievilinātu lāčus, atstāt pārtikas atkritumus un lāčus barot ir kategoriski aizliegts. Tie dzīvnieki, kas pierod no cilvēka saņemt pārtiku, paši barību meklēt vairs nedodas un kļūst cilvēkam bīstami - ja cilvēks necienās, atņems ar varu.

Tradicionālajā izpratnē lapsa neapdraud cilvēkus - kopš 2010. gada Latvija ir brīva no trakumsērgas. Ar citām specifiskām lapsu slimībām cilvēks inficēties nevar. Lapsas arī neskrien nevienam virsū un nekož, ja vien cilvēks pats dzīvniekam nebāž pirkstus mutē.

Tāpat ir arī neērtības, ko rada pieradināta lapsa publiskā vietā - daudziem cilvēkiem ir bail no meža dzīvnieka ar tik neparastu uzvedību, kā arī tas izdomāt "zagt" cilvēku mantas.

Dabas parks aicina apmeklētājus apdomāties par dzīvnieku labklājību, pirms esam tos pieradinājuši un tie var sākt kļūt traucējoši.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu