No pārvietoto personu nometnes Sīrijā izbēguši gandrīz 800 ārvalstu džihādistu tuvinieki (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Turcijas atbalstīties nemiernieku karavīri Sīrijā.
Turcijas atbalstīties nemiernieku karavīri Sīrijā. Foto: Reuters/ScanPix

Turpinoties Turcijas ofensīvai Sīrijas ziemeļos, gandrīz 800 ārvalstu džihādistu tuvinieki izbēguši no pārvietoto personu nometnes pie Ain Īsas, svētdien, 13. oktobrī, paziņojušas Sīrijas kurdu amatpersonas.

Saskaņā ar kurdu varasiestāžu sniegto oficiālo statistiku kurdu cietumos atrodas aptuveni 12 000 "Islāma valsts" kaujinieku gan no Sīrijas un Irākas, gan vairāk nekā 50 citām valstīm, bet pārvietoto personu nometnēs tikpat daudz viņu tuvinieku no ārvalstīm - apmēram 4000 sievietes un 8000 bērni.

Cietumu atrašanās vieta netiek izpausta, bet domājams, ka daļa no tiem atrodas netālu no Turcijas robežas.

Kā paziņojusi kurdu administrācija, bēgšana no Ain Īsas nometnes notikusi pēc apšaudes, ko rīkojuši Turcijai lojāli algotņi, un nometne vairs netiek apsargāta.

Vietējie iedzīvotāji ziņu aģentūrai DPA pastāstījuši, ka daļa izbēgušo devušies uz Raku, kas kādreiz bija "Islāma valsts" bastions.

Gan kurdu varas iestādes, gan ārvalstis vairākkārt brīdinājušas, ka Turcijas ofensīva var negatīvi ietekmēt cīņu pret "Islāma valsti" Sīrijā, dodot džihādistiem iespēju izbēgt no gūsta un pārgrupēties.

Kā ziņots, Turcija trešdien sāka plašu uzbrukumu kurdu kontrolētajām teritorijām Sīrijas ziemeļaustrumos, vispirms veicot intensīvu bombardēšanu un tad izvēršot sauszemes spēku ofensīvu, kas kļuvis iespējams pēc tam, kad šo apvidu pameta tur dislocētie ASV spēki.

Kurdu vadītajiem spēkiem kā ASV sabiedrotajiem Sīrijā bijusi izšķiroša loma uzvarās pret džihādistu grupējumu "Islāma valsts", un šajā karā krituši aptuveni 10 000 kurdu spēku karotāju. Savukārt Ankara apsūdz SDF sakaros ar Turcijā aizliegto kurdu bruņoto grupējumu "Kurdistānas strādnieku partija" (PKK).

Kā liecina Turcijas mediju ziņas, Ankara Sīrijas ziemeļos vēlas kontrolēt 120 kilometrus garu un 30 kilometrus platu joslu, kas ietvertu svarīgās Rāselainas un Tell el Abjadas pilsētas pie abu valstu robežas. Turcija paziņojusi, ka plāno uzņemties atbildību par ieslodzītajiem džihādistu kaujiniekiem, ko tā atradīs ofensīvas laikā.

Bēgot no Turcijas ofensīvas mājas pametuši jau vismaz 130 000 cilvēku, bet šis skaitlis var trīskāršoties, svētdien paziņojusi Apvienoto Nāciju Organizācija.

Tikmēr vietējā Sīrijas kurdu vadītā administrācija brīdinājusi par humāno katastrofu, kas draud reģionam, jo karadarbības dēļ traucēta palīdzības piegāde.

Kaujas jau sasniegušas autoceļu no Hasekas, kas ir svarīgs loģistikas centrs, uz kurdu apdzīvotā novada administratīvo centru Ain Īsu 35 kilometrus uz dienvidiem no Turcijas robežas.

ANO arī norāda, ka organizācijas tehniskā atbalsta darbinieku komanda nevar piekļūt apšaudē cietušajai Hasekas sūkņu stacijai, tādēļ apdraudēta ūdensapgāde aptuveni 400 000 cilvēkiem.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu