Video: "Tas ir kā brīdinājums viltus ziņu autoriem." Neidam draud līdz pieciem gadiem cietumā (7)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesa šodien sāka skatīt krimināllietu, kurā trīs viltus ziņu portālu uzturētāji apsūdzēti huligānismā, taču tiesa nolēma lietu skatīt aiz slēgtām durvīm, noskaidrots tiesā.

Kriminālprocesa likums paredz, ka lietu var skatīt aiz slēgtām durvīm, ja kāds no apsūdzētajiem ir nepilngadīgs. 

Nākamā tiesas sēde paredzēta 3. decembrī plkst. 10.

Jau vēstīts, ka prokuratūra trim huligānismā apsūdzētajiem viltus ziņu portālu uzturētājiem kopumā inkriminē deviņas nepatiesas ziņas.

Saskaņā ar apsūdzību, 2018. gada pavasarī un vasarā dažādās interneta vietnēs personas publicēja nepatiesas ziņas ar tādiem nosaukumiem kā "Foto: Traģēdija! Tikko Rīgā sabrucis tirdzniecības centrs "Alfa". Simtiem cilvēki gājuši bojā", "No cietuma izbēguši divi vīrieši, kuri tiek turēti aizdomās par slepkavību. Esi uzmanīgs!" un "No Olaines cietuma izbēdzis notiesātais; iespējams, uzturas Rīgā vai Daugavpilī", aģentūru LETA informēja prokuratūras preses sekretāre Laura Majevska.

Kopumā personām inkriminēta deviņu viltus ziņu ievietošana, par kuru nepatiesumu policijā sūdzējās uzņēmumi un valsts iestādes.

Lai radītu ticamu iespaidu, ka šādi fakti ir notikuši, viltus ziņām pievienotas uzskatāmas fotogrāfijas un pēc iespējas ticamāk aprakstīti it kā notikušā apstākļi.

Valsts policija iepriekš paziņoja, ka par katru ar maldiem ievilinātu apmeklētāju personas saņēma naudu no interneta reklāmas uzņēmumiem, kuri labprāt ievietoja savu reklāmu šādos resursos. Personu noziedzīgi iegūtie ienākumi bija tieši atkarīgi no ievilināto apmeklētāju skaita.

Majevska skaidroja, ka arests personu finanšu līdzekļiem nav uzlikts, jo huligānisms nav mantisks noziegums, taču cietušie varēs tiesas procesa laikā pieprasīt segt zaudējumus.

Majevska uzsvēra, ka šī ir pirmā lieta Latvijā, kur personas apsūdzētas par huligānismu internetā. LETA jau vēstīja, ka viens no apsūdzētajiem ir Niks Endziņš, kurš plašāk pazīstams kā mūziķis Neids.

Viņš apcietinājumā pavadīja vairākus mēnešus, un saskaņā ar apsūdzību viņam tiek inkriminēta vienas ziņas publicēšana. Pārējiem diviem kopumā inkriminēta astoņu nepatiesu ziņu publicēšana.

Vēl viens apsūdzētais ir mūziķis lvars Grundmanis, kurš uzstājas ar segvārdu Cunami, vēstīja "TV3 Ziņas". Savukārt trešais apsūdzētais ir nepilngadīgais Artūrs no Madonas, kuram uz tiesu līdzi ieradās arī mamma, vēstīja "LNT Ziņas". Apsūdzētie no žurnālistu jautājumiem izvairījušies. Grundmanis no "TV3 Ziņu" taujāšanas aizmucis, bet Endziņš atbildējis ļoti izvairīgi. Prokurore informējusi, ka abi nožēlojot sastrādāto.

Šī ir pirmā reize Latvijas tiesu vēsturē, kad par viltus ziņu izplatīšanu ierosināta krimināllieta. "Pirmais kriminālprocess par huligānismu internetā. Šis kaitējums sabiedrībai ir būtisks," norāda Rīgas tiesu apgabala prokuratūras prokurore Dace Lapinska.

"Paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, bet, protams, pastāv arī alternatīvie sodi – gan piespiedu darbs, gan naudas sods. Vērtēsim, kā notiks tiesas izmeklēšana. Viedokli par to varēšu izteikt debatēs," "LNT Ziņām" norādīja prokurore.

Niks Endziņš, pret kuru inkriminēta viena viltus ziņas epizode, "LNT Ziņām" atzina,  ka uzturējis attiecīgo viltus ziņu portālu un to nožēlo, bet kontekstā ar radīto saturu, ka sabrucis tirdzniecības centrs, neesot domājis "Alfa", bet gan iedomātu veikalu "Alffa", kura nosaukumā ir divi burti "f".

"Ļaunākais, ko pants paredz, ir cietumsods, bet es ceru, ka tiesa skatīsies uz to, ka jau trīs mēnešus esmu sēdējis. Man pēc atbrīvošanas bija policijas uzraudzība, es neko nepārkāpu. Sākumā, kad mani apcietināja, daļēji mani apcietināja nepatiesi. Mani apsūdzēja par grupu, ka es esot it kā galvenais grupas diviem cilvēkiem, bet tagad izmeklēšanas procesā ir noskaidrojies, ka man nav nekādas saistības ar šiem diviem cilvēkiem," stāstīja Endziņš.

Pētnieciskās žurnālistikas centra "Re:Baltica" dibinātāja Inga Spriņģe, kura pētījusi šo jomu, cer, ka šis kriminālprocess liks aizdomāties daudziem. 

"Es domāju, ka ir ļoti labi, ka ir šāds kriminālprocess. Tas ir kā brīdinājums pārējiem," "LNT Ziņām" stāstīja žurnāiste.

Tur nekaunība bija sasniegusi jau ļoti augstu robežu. Nebija ne mazākās kauna sajūtas vai aiztures. Ļoti labi, ka šo izskata tiesa un būs precedents, kas liks pierauties citiem līdzīgiem vieglās naudas kārotājiem."

2018. gada jūlijā Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļa sāka kriminālprocesu pēc vairāku uzņēmēju un valsts iestāžu pārstāvju iesniegumiem par to, ka interneta vidē tiek izplatītas ar drošības apdraudējumu saistītas ziņas, kas izraisījušas sabiedrisko rezonansi un neizpratni par likumību. Izplatoties šādām ziņām, tika rupji traucēts sabiedriskais miers un vairāku uzņēmumu un valsts iestāžu, kas atbild par rīcību neatliekamos gadījumos, darbība.

Endziņš gan "LNT Ziņām stāstīja, ka esot labojies un nu pelna iztiku godīgā ceļā.

"Pelnu naudu godīgā ceļā, kā to dara gandrīz katrs Latvijas iedzīvotājs. Ja godīgi, tā pat ir labāk nekā nodarboties ar kaut kādiem ziņu portāliem un pelnīt naudu uz klikšķiem. Šobrīd es ar programmēšanu nodarbojos," teica apsūdzētais.

Policija izmeklēšanā secināja, ka kopumā internetā atrodamas vismaz septiņas analoģiska satura interneta vietnes, kurās parādījās viltus ziņu saturs - "tv-play.lv", "neticams.net", "redzams.lv", "redzams.net", "kasjauns.net", "parvisu.net" un "atklats.com". Tās uzturēja vairākas personas, lai ar viltus ziņām dalītos sociālajos tīklos, tādējādi apzināti maldinot sociālo tīklu lietotājus un pievilinot viņus apmeklēt šīs viltus ziņu lapas.

Personas bija apzināti publicējušas nepatiesu informāciju par dažāda veida traģēdijām, ceļu satiksmes negadījumiem, kataklizmām, nelaimes gadījumiem, ieskaitot lielveikala sabrukšanu, lidmašīnas katastrofu, autobusa sadursmi un citas nepatiesas ziņas ar mērķi piesaistīt pēc iespējas lielāku apmeklētāju auditoriju.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu