"Šie koki ir Ziepniekkalna plaušas." Iedzīvotāji sašutuši par ieceri tirdzniecības ēku izbūves dēļ nocirst 150 kokus (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Nīkstoši koki Rīgas centrā
Foto: Nīkstoši koki Rīgas centrā Foto: Jānis Škapars/TVNET

Lai realizētu divu tirdzniecības ēku izbūvi, Ziepniekkalnā, Valdeķu ielā, varētu tikt nocirsti 148 koki, taču šāda iecere raisījusi vietējo iedzīvotāju neapmierinātību.

Saskaņā arī Rīgas pilsētas būvvaldes publicēto informāciju, koku ciršanas ierosinātāji ir SIA "Valdeku properties", bet zemes īpašnieks - Rīgas pašvaldība un Rīgas Grebenščikova vecticībnieku draudze.

Iecere paredz likvidēt septiņus ozolus, trīs ievas, 34 kļavas, 26 bērzus, 21 apsi, 29 blīgznas, 26 vītolus un vidus melnalkšņus.

Iecere gan raisījusi iebildumus iedzīvotāju vidū, kuri gatavojas iesniegt iebildumus Rīgas domei.

"Šie koki ir bijuši Ziepniekkalna plaušas, bet tagad uz mūsu gaisa kvalitātes rēķina izcirstajā klajumā mums tiks "dāvāti" divi tirdzniecības centri," aģentūrai LETA pauda viens no iedzīvotājiem Artūrs Andris Siliņš.

Iedzīvotāji pauž cerību, ka pašvaldība rīkosies atbildīgi un koku iznīcināšanu nepieļaus, īpaši tāpēc, ka apkaimē ir daudz dzīvojamo ēku un izglītības iestāžu. 

"Šī būtībā ir Ziepniekkalna koku traģēdija," uzskata Siliņš.

Par koku izciršanu no 1. oktobra līdz šodienai, 21. oktobrim, tika organizēta sabiedriskā apspriešana. Kā aģentūra LETA noskaidroja būvvaldē, līdz šim ir saņemtas aptuveni 150 aptaujas anketas, taču paredzams, ka turpmākās nedēļas laikā vēl varētu pienākt tās anketas, kas iesniegtas Rīgas domes Apmeklētāju pieņemšanas centros. 

"Pēc iesniegto viedokļu apkopošanas jautājums par koku ciršanu tiks skatīts Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisijā lēmuma pieņemšanai," pauda būvvaldē.

SIA "Valdeku properties" dibināti 2013. gadā un nodarbojas ar nekustamo īpašumu izīrēšanu un pārvaldīšanu.

Uzņēmums 100% pieder SIA "Venturecorp Property Holdings Baltics", bet patiesā labuma guvējs ir Lietuvā dzīvojošais Kanādas pilsonis - Teodors Berijs Nabūrs.

Uzņēmuma valdes locekļi ir kanādietis Džeimss Džerijs Torpejs un lietuvietis Artūrs Šukis.

Pērn uzņēmums strādājis saimniecisko darbību nav veicis un strādājis ar 9909 eiro zaudējumiem, bet 2017. gadā - ar 14 321 eiro zaudējumiem. 

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu