Plāno Rīgas apgaismojumu nodot privātās rokās

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīga naktī. Ilustratīvs attēls.
Rīga naktī. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Kopš 2016. gada tiek gatavota Rīgas ielu apgaismojuma rekonstrukcijas stratēģija, kas paredz privātā kapitāla piesaistīšanu. Vienlaikus stratēģija, par kuru jau samaksāti simtiem tūkstošiem eiro, joprojām nav pabeigta, ziņo LTV raidījums "de facto".

LTV stāsta, ka 2016. gadā 285 000 eiro vērtais līgums (bez PVN) par stratēģijas izstrādi ir parakstīts starp Rīgas pašvaldības aģentūru "Rīgas gaisma" un uzņēmumu "Deloitte".

"Rīgas gaismas" direktors Jānis Drulle skaidro, kāpēc tapa šāds plāns – apgaismojuma sistēmas modernizācija ar mērķi samazināt izmaksas prasītu aptuveni 20 miljonus eiro un šādas naudas aģentūrai neesot.

Drulle skaidro, ka "citu valstu un citu pilsētu pieredze rāda, ka šādos gadījumos ir lietderīgi piesaistīt privāto kapitālu. Kāda sadarbības formā, tas ir jautājums. Tas var būt kopuzņēmums, pārvaldes funkciju deleģēšana, var būt privātā publiskā partnerība un vēl vairāki veidi. Līdz ar to tika skaidrots kurš variants būtu izdevīgākais".

Valsts kontrole savā revīzijā secināja, ka stratēģijas konkursa norise un tā izstāde norāda uz iespējamo krāpšanu un iespējamo nepamatotu naudas izlietojumu. LTV norāda, ka iestāde drīzumā par atklātākiem pārākumiem vērsīsies KNAB.

Revidenti neesot saņēmuši pierādījumus, ka "Rīgas gaisma" nevarēja šādu stratēģiju izveidot saviem spēkiem. Rīgas domes un pašas "Rīgas gaismas" plānos un budžetā iepirkums nebija iekļauts.

"Rīgas gaisma" direktors Jānis Drulle Valsts kontroles pārmetumiem nepiekrīt: "Plāns ir plāns, bet ja mēs redzam, ka situācija ir aktuāla, ka ir nepieciešams kaut ko darīt, lai samazinātu elektroenerģijas patēriņu, tad mums ir jārīkojas un jāveic kaut kādas darbības, lai to labotu."

Valsts kontroles padomes loceklis Edgars Korčagins stāsta: "Mēs redzam, ka finansēšana ir bijusi haotiska un neatbilstoša Rīgas domes noteiktajai kārtībai. Lielā mērā galaprodukts balstīts uz iepriekš sagatavotiem vai pieejamiem dokumentiem un informāciju." 

"Mēs redzam, ka ir nekārtības ar darbu pieņemšanu un nodošanu, līdz ar to vesels apstākļu kopums, kas liek apšaubīt, vai tiešām darbs ir veikts, darbs ir veikts tā, kā tas ir pasniegts," min Korčagins. 

Raidījums "de facto" norāda, ka stratēģija, par kuru jau samaksāti 218 000 eiro, pagaidām neesot pabeigta. Vēl palicis trešais projekta posms, kas paredz iepirkuma sagatavošanu privātā kapitāla piesaistei. Darba grupa, kas Rīgas domē izveidota tieši šī jautājuma apspriešanai, pēc dalībnieku teiktā pēdējo reizi sanāca 2017. gada sākumā.

"Rīgas gaismas" direktors Drulle skaidro, ka tagad "Rīgas gaisma" vērtē, kuru no privāto partneru iesaistīšanas modeļiem izvēlēties. 

"Mums jābūt simtprocentīgi pārliecinātajiem, pirms pasūtīt pēdējā līguma posma veikšanu. Tieši, ko mēs gribam no pakalpojuma sniedzēja. Mēs analizējam to, kas notiek valstī un kāda ir prakse un kas ir lietderīgākais un izdevīgākais, ko pasūtīt, šajā noslēdzošajā posmā," stāsta Drulle. 

LTV atzīmē, ka lai arī Rīgas apgaismojuma rekonstrukcijas stratēģija nav pabeigta, "Rīgas gaisma" turpina dažādus modernizācijas procesus, piemēram, nomaina vecās laternu spuldzes pret viediem gaismekļiem.

Atbildot uz LTV jautājumiem, "Deloitte" pārstāve Rūta Krolle-Knese paskaidroja, ka "privātā partnera piesaistīšana nav projekta mērķis un nav bijis uzstādījums no "Rīgas gaisma" puses. Mūsu darba ietvaros mēs esam vērtējuši dažādas alternatīvas projekta realizācijai".

Uz jautājumu par to, kāpēc darbs pie stratēģijas nav pabeigts, pārstāve atbildēja: "Mūsu līgums ar "Rīgas gaismu" paredz uzsākt darbu pie 3. posma tikai pēc klienta norādes. "Rīgas gaisma" nav pieņēmusi lēmumu par 3. posma uzsākšanu. Tāpat uznēmums nav sniedzis oficiālu informāciju, kāpēc netika uzsākta 3. posma realizācija".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu