Medicīnas rezidentu algas nākamgad varētu palielināt par 73 eiro pirms nodokļiem (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Veselības ministre Ilze Viņķele
Veselības ministre Ilze Viņķele Foto: Jānis Škapars/TVNET

Medicīnas rezidentu algas 2020. gadā varētu palielināt no līdzšinējiem 950 eiro līdz 1023 eiro pirms nodokļu nomaksas, vēsta laikraksts "Latvijas Avīze" (LA).

Kā ziņots, rezidentu atlīdzībām nākamajā gadā tiks atvēlēts par 1,2 miljoniem eiro vairāk, nekā bija plānots iepriekš, sociālajā tīklā "Twitter" pavēstīja veselības ministre Ilze Viņķele (AP).

LA raksta, ka ministre tomēr ir sadzirdējusi Latvijas Jauno ārstu asociācijas draudus, ka tiks pieprasīta viņas demisija, kā arī asociācija, visticamāk, vērsīsies Satversmes tiesā (ST), ja netiks palielināta rezidentu alga iepriekš solītajā apmērā.

Solītais palielinājums par 20% gan netiks piešķirts, jo tad būtu nepieciešami vairāk nekā divi miljoni eiro gadā, tomēr atrastie 1,2 miljoni eiro ļaus 859 rezidentiem algu no līdzšinējiem 950 eiro paaugstināt līdz 1023 eiro jeb par 8% solīto 20% vietā, laikrakstu informējis Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāres vietnieks Āris Kasparāns.

Salīdzinājumam LA norāda, ka Igaunijā medicīnas rezidents mēnesī nopelna 2083 eiro, bet Lietuvā - 1345 eiro. Savukārt Lielbritānijā, kur strādā ne viens vien Latvijas rezidents, par šo darbu mēnesī var nopelnīt 2939 eiro, bet Nīderlandē, kurp arī dodas Latvijas topošie ārsti, - no 3000 līdz 3350 eiro.

Lēmumu novirzīt papildu naudu rezidentu algu celšanai VM pieņēmusi pēc otrdien Latvijas Ārstu biedrībā rīkotās preses konferences, kurā piedalījās arī Latvijas Jauno ārstu valdes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis.

Viņš žurnālistiem pauda neapmierinātību, ka ministrija nav plānojusi palielināt rezidentu algu, tāpēc asociācija sadarbībā ar citām mediķu organizācijām nolēmusi rīkot protesta akcijas 2020.gada valsts budžeta likumprojekta apspriešanas un pieņemšanas laikā Saeimā, kā arī konsultējas par sūdzības iesniegšanu ST.

Otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā "Viens pret vienu" asociācijas vadītājs neslēpa, ka neizslēdz arī veselības ministres Viņķeles demisijas pieprasījumu.

Naudu rezidentiem plānots piešķirt no valsts budžeta likumprojektā iekļautajiem 42 miljoniem eiro, kas paredzēti mediķu algu palielināšanai.

Kā ziņots, šodien Veselības nozares Stratēģiskās padomes sēdē diskutēs par ārstniecības personu darba samaksas pieaugumam papildu piešķirto 42,1 miljona eiro sadali, aģentūru LETA informēja VM.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu