Foto un video: Neticami! Tallinas lidostā topošais pilots uz klavierēm izpilda vienu skaņdarbu 840 reizes 10 stundās

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Sestdien, 9. novembrī, pulksten 8 no rīta Tallinas lidostā sākās pianista Arko Naritsa desmit stundu garais klavierkoncerts - šajā laikā viņš 840 reizes izpildīja Erika Satī skaņdarbu "Vexations", ziņo laikraksts "Postimees".

Pianists Arko Naritss izdarīja to, kas nebija pa spēkam nevienam citam 70 gadu laikā: 840 reizes izpildīja komponista Erika Satī skaņdarbu "Vexations".

Koncerts sākās plkst. 8 no rīta un beidzās ap sešiem vakarā. Iepriekš šo izaicinājumu izpildīja tikai ansamblis vai vairāki mākslinieki pēc kārtas, bet nekad solo koncerta veidā.

Naritsa koncerts notika Tallinas lidostā. Faktiski lidosta pianistam ir ierasta vieta - viņš savulaik strādāja pie drošības kontroles, un visi darbinieki viņu uzmundrināja, kad viņš piedalījās programmā "Klassikatähed" ("Klasikas zvaigznes"). Divdesmit gadus veltījis mūzikai, Naritss šoruden uzsāka mācīties par pilotu.

Francūzis Eriks Satī (1866 - 1925) bija ekstravagants komponists un pianists. Darbs "Vexations" (tulkots no franču valodas, neviennozīmīgs vārds, var būt tulkots, kā apspiešana, īgnums, nepatikšanas, aizvainojums) tika uzrakstīts 1894. gadā. 

Uz skaņdarba notīm esot bijis uzraksts "Lai šo darbu atskaņotu 840 reizes pēc kārtas, ieteicams iepriekš sagatavoties visdziļākajā klusumā - bez nopietnām kustībām".

Atkārtojumu skaits šķiet tik neticams, ka mūsu laikabiedri sliecas domāt par pārrakstīšanās kļūdu vai arī to, ka darbu vispār nebija paredzēts izpildīt publiski.

Kad "Vexations" pirmo reizi tika atskaņots koncerta formātā 1963. gadā, pianisti guva panākumus cits pēc cita, un koncerts kopumā ilga gandrīz 18 stundas.

Visbiežāk darbs tiek izpildīts, mainoties pianistiem, solo uzstāšanās ir retāk sastopama. Šāds notikums pārbauda pianista izturību - uzdevums nav viegls ne fiziski, ne psiholoģiski - stundām ilgi mūzika nedrīkst apklust ne sekundi.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu