Krievija un Lietuva veikušas spiegu apmaiņu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Žogs. Ilustratīvs attēls.
Žogs. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka/LETAl

Lietuva un Krievija piektdien, 15. novembrī, veikušas spiegu apmaiņu - Lietuva Krievijai nodevusi divus par spiegošanu notiesātus tās pilsoņus, ko dienu iepriekš apžēlojis prezidents Gitans Nausēda, bet Krievija Lietuvai - divus par spiegošanu notiesātus Lietuvas pilsoņus un vienu Norvēģijas pilsoni, paziņojis Lietuvas prezidenta birojs.

"Lietuvas pilsoņi Jevgeņijs Mataitis un Aristīds Tamošaitis atdoti Lietuvai un pašlaik atgriežas pie savām ģimenēm," žurnālistiem pastāstījis prezidenta padomnieks Jons Vītauts Žuks.

Vienlaikus Lietuvai nodots bijušais Norvēģijas robežsargs Frūde Bergs, kuram Krievijas tiesa aprīlī piesprieda 14 gadu ieslodzījumu par spiegošanu. Viņš nogādāts uz Norvēģijas vēstniecību Viļņā.

Apmaiņas operācijā vienā no abu valstu robežkontroles punktiem Lietuva savukārt Krievijai nodevusi Nikolaju Fiļipčenko un Sergeju Moisejenko, kuri 2017.gadā tika notiesāti par spiegošanu un līdz apžēlošanai atradās ieslodzījumā Lietuvā.

Kā ziņots, Mataitis un Tamošaitis 2016. gadā tika notiesāti par spiegošanu Krievijā. 2016. gada aprīlī Krievijas Kaļiņingradas apgabala tiesa atzina Lietuvas un Krievijas dubultpilsoni Mataiti par vainīgu pēc Krievijas Kriminālkodeksa panta par valsts nodevību.

Viņam piesprieda 13 gadu ieslodzījumu stingra režīma kolonijā, kā arī atņēma rezerves trešā ranga kapteiņa militāro pakāpi un piesprieda 200 tūkstošu rubļu (apmēram 2800 eiro) naudassodu. Tā paša gada martā Maskavā par spiegošanu tika notiesāts Lietuvas pilsonis Tamošaitis. Viņam tika piespriests 12 gadu cietumsods. Krievija Mataiti un Tamošaiti apsūdzēja Lietuvas militārā izlūkdienesta uzdevumu pildīšanā.  

Lietuvas prezidents ceturtdien parakstīja dekrētu par Fiļipčenko un Moisejenko atbrīvošanu, pamatojoties uz jauno kriminālkodeksa pantu, kas stājās spēkā šonedēļ un regulē spiegu apmaiņu. Dekrēts publicēts piektdien. 

Saskaņā ar Lietuvas tiesībsargāšanas iestāžu sniegto informāciju Fiļipčenko ir Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) kadru virsnieks un Viļņas tiesa piespriedusi viņam par spiegošanu desmit gadu ilgu cietumsodu.

Fiļipčenko Lietuvā tika aizturēts 2015. gadā, kad bija ceļā no Baltkrievijas uz Kaļiņingradas apgabalu. 2017.gada jūlija sākumā Viļņas apgabaltiesa atzina viņu par vainīgu dokumentu viltošanā, lai slēptu savu identitāti, un par vairākkārtēju nelikumīgu robežas šķērsošanu. Viņam piesprieda desmit gadu cietumsodu. 

Lietas materiāli liecina, ka Fiļipčenko kopā ar citām personām mēģināja savervēt Lietuvas Vadības apsardzes departamenta darbiniekus, kuri varētu izvietot noklausīšanās aprīkojumu toreizējās Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites darba kabinetā un rezidencē. 

Savukārt Moisejenko Šauļu tiesa piespriedusi desmitarpus gadu cietumsodu par kāda Lietuvas armijas virsnieka vervēšanu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu