"Ārstniecības vietā - lūgšanas." Kas zināms par traģiskajās mājdzemdībās iesaistītās draudzes "ganu" (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Saistībā ar mātes un bērna nāvi mājdzemdībās Jelgavā tiesas priekšā pirmdien stājas vairāki Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes locekļi, tai skaitā mirušās sievietes vīrs, tēvs un draudzes garīgā līdera sieva. Pašam draudzes līderim Jānim Dāvidam šajā lietā piemērots liecinieka statuss. Iepriekš Dāvids bijis plašāk pazīstams kā "Svētes maiznīcas" īpašnieks, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma". 

"Svētes maiznīca" līdz 2019. gada februārim piederējusi arī mirušās meitenes tēvam, draudzes "ganam". Tagad maiznīcas īpašnieks ir kāds cits draudzes loceklis, vēsta LTV. 

Raidījumam neizdevās Dāvidu satikt ne maiznīcā, ne mājās. Notikušais pievērsis arī Valsts drošības dienesta uzmanību, kurš pārbauda draudzes darbību.

Draudze ir oficiāli reģistrēta un tajā ir ap 170 locekļu, to skaitā arī vairāki nepilngadīgi bērni.

Par to, ka kādam būtu liegta medicīniskā palīdzība, valsts iestādes sūdzības nav saņēmušas.

"Šīs organizācijas statūtos, kaut kas tāds nav norādīts. Proti, darbības dokumenti var apliecināt, ka atbilst normatīvajiem aktiem. Ko viņi dara faktiski, vai viņi ievēro savus statūtus, savā faktiskajā darbībā, tieslietu ministrija konstatēt nevar," min Olga Zeile Tieslietu ministrijas Nozaru politikas departamenta direktore.

Saskaņā ar likumu, reliģisku organizāciju darbību izbeigt var vienīgi tiesa. Gadījumos, ja reliģiska organizācija neievēro vai aicina neievērot likumus, kā arī, ja tā ar savu darbību apdraud citu personu veselību un tikumību.

Portāls "Apollo" jau iepriekš ziņoja, par tiesas procesu.

21 gadus vecajai sievietei dzemdības sākās 14. maijā. Viņas 25 gadus vecais vīrs Renārs, 51 gadus vecais tēvs Valdis Simsons un 40 gadus vecā reliģiskās draudzes garīgā līdera sieva Solvita Dāvida nolēmuši dzemdības pieņemt paši. Nevienam no viņiem nav medicīniskas izglītības.

Dzemdības bijušas smagas. Sieviete ik pa laikam bijusi bezsamaņā, bijuši arī krampji.

Bērns piedzimis nosmacis, bet māte nākamajā dienā gārgusi, vēmusi zaļas gļotas un vēlāk nomirusi no vissmagākās grūtniecības toksikozes formas - eklampsijas.

Dzemdību laikā vīrieši turējuši sievietes kājas, mutē viņai likta karote. Nākamajā dienā sievietei dots vien padzerties ūdeni, tādi fakti izskanējuši prokurores Zinaīdas Egles apsūdzībā Zemgales rajona tiesā.

Lietā minētās trīs personas apsūdzētas pēc Krimināllikuma 137. un 141. panta 2. daļas jeb par neatļautu ārstniecību un atstāšanu bez palīdzības, par ko draud cietumsods līdz astoņiem gadiem.

Šajā tiesas procesā cietušo personu nav un neviens nekādu kompensāciju nepieprasa. Sēdes norīkotas vairākus mēnešus uz priekšu, plānots nopratināt daudzus lieciniekus, tajā skaitā arī Pirmās evaņģēliskās Jēzus draudzes garīgo līderi, apsūdzētās sievietes vīru Jāni Dāvidu.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu